Nyheter

Første grønne roterende laser fra Leica

Leica har nå kommet ut med en grønn roterende laser, Rugby 640G. Her ligger det an til bedre synlighet og topp presisjon. i solid innpakning.

Nyhet: Leica Rugby 640G, roterende laser med grønn diode.

Leica roterende lasere er velkjent i bygge- og anleggsbransjen, som presisjonsverktøy som tåler en trøkk. Et eksempel: For en tid siden var jeg på en jobb ved en VA-grøft et sted i Nord-Norge. En Leica Rugby roterende laser sto på et stativ i nærheten.

Laser falt i bakken

Brått gikk stativet over ende, av en årsak jeg ikke husker. Laseren gikk i bakken med et dunk. Det fór et sukk over karene fra firmaet som hadde jobben. Eller, ikke egentlig et sukk. “Satan i helvete! Der gikk laseren i bakken”, er nærmere sannheten. Rørleggeren og håndmannen berget den opp, og satte i gang en prosedyre for å sjekke om laseren ble skadd i fallet. Resultat: Alt i orden, laseren er good to go.

Verken rørleggeren eller jeg vil anbefale å slippe laseren i bakken, eller bruke den til formål som Rugby-navnet antyder. Eksempelet er kun en antydning om at det er solide saker.

Laser med grønn diode

Bygglasere med grønn diode er ingen nyhet. Spesielt faste line-, punkt- og krysslasere. Det har vi sett fra både Leica og andre leverandører lenge. Til innendørs bruk er grønne lasere påtakelig bedre i bruk enn røde, da den grønne strålen er så mye lettere å se. Til utendørs bruk spiller det mindre rolle. Da må man ofte fram med mottakeren uansett, da lysstrålen er vanskelig å se i dagslys og sol. Det hjelper noe med briller som forsterker fargen på laserstrålen, men uansett.

Nå har også roterende lasere begynt å komme med grønne dioder. Dewalt har sin(e). Lecia har nylig lansert en grønn laser i Rugby-serien, under betegnelsen 640G.

Leica Rugby 640G

Leica Rugby 640G kan brukes liggende til lodding.
Leica Rugby 640G kan brukes liggende til lodding.

– Denne grønne laseren er basert på den nyeste diodeteknikken, noe som gjør at laserstrålen er synlig opp til 30 meter, avhengig av lysforholdene. Ved innendørsarbeider kreves det da som oftest ingen mottaker, sier distributør Luna i en pressemelding.

En slik laser roterer i utgangspunktet ut én stråle, i horisontalplanet. Men her er det også hjelpemidler for bruk i lodd. Rugby 640G kan også brukes liggende, slik at laserlyset roterer i vertikalplanet. En nyttig funksjon ved f.eks. oppsetting av vegger. Videre har Rugby 640G tre ulike skannemoduser for markering innenfor et bestemt område/retning, og det går også an å legge inn fall og helling manuelt, i både X- og Y-ledd. Det finnes også en automatisk såkalt ”plumb down”-funksjon, der en grønn laserstråle gir et eksakt referansepunkt i lodd, vinkelrett mot rotasjonsplanet.

Laseren er selvnivellerende horisontalt og vertikalt. Den oppgis med en driftstid på nærmere 60 timer og er IP 67-klassifisert. Den leveres i pakke med millimetermottakeren Rod Eye 120G.

Pris? Veil-priser i diverse pakkeløsninger fra 14 715 til 16 973, eks mva.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)