AnnetNyheter

Tryggere og kjappere inn i bygget med Liftroller

Liftroller kan spare mange vonde rygger og unødige timekroner til kranbilen. Ny supersmart løsning for innløfting av varer. Og den er norsk! (Oppdatert)

Oppdatering: Liftroller fikk nylig Utstillerprisen på Utleiekonferansen. “Et produkt som setter HMS i fokus”, heter det blant annet i begrunnelsen.

Nede på gata står en lastebil med X antall paller materialer og/eller utstyr. Det skal inn på et bygge- eller rehabiliteringsprosjekt Y antall etasjer oppe.

Det er en daglig utfordring for mange proffer i byggebransjen.

Bære eller krane

Løsningene varierer. Noen velger å sprette pallene nede på bakken og sette alle mann i bæring. Plater, flispakker, mørtelsekker, trelast osv enkeltvis. Det blir så mye trappeløping at en instruktør på brannmannskolen ville nikket anerkjennende.

Noen velger å få pallene løftet opp til et vindu med kran, sprette pallen mens den henger i stroppene og dra varene inn gjennom vinduet enkeltvis.

Sistnevnte går som regel fortest. Men en lastebil som står og venter er jo ikke akkurat gratis. Og en dinglende pall utenfor vinduet har sine sikkerhetsmessige utfordringer, for å si det sånn…

På større prosjekter tar man seg kanskje tid og råd til å rigge opp en full-size landingsplattform, og dra pallen eller varene inn gjennom et like full-size hull i veggen. Så var det å få lukket det hullet da.

Enklere byggeplasslogistikk

Liftroller og Liftwagon
Liftroller på innsiden. Liftwagon under. (Foto: Produsenten)

Jeg ble nylig klar over Liftroller. Det er noe av det smarteste jeg har sett på lenge innen byggeplasslogistikk. Med en relativt enkel mekanisme rigger man til en plattform med rullebane.

Den stikker en liten meter på utsiden av vinduskarmen, langt nok ut til at kranbilen kan sette pallen ned på rullene, slik at den kan dras inn i rommet gjennom en vanlig vindusåpning.

Der kan pallen stå trygt mens den sprettes. Eller hvis det er flere paller som skal inn: Rulles rett over på Liftwagon, en tilhørende vogn med løftemekanisme á lá sakselift.

Innløfting med Liftroller

Liftroller gjør det enklere å få levert varer hvor som helst på bygget, i akkurat riktig tid før montering.

Alt man trenger er en vindus- eller døråpning i fasaden stor nok til å få pallen gjennom. Dermed slipper man å måtte få levert materialer til innvendige arbeider før yttervegg lukkes, slik at de blir liggende i veien i lange tider før de skal monteres. (Fortsetter under videoen)

Ergo mindre jobb, mindre penger som skal bindes for tidlig i prosjektet og mindre fare for at materialer skades i lagring og flytting.

Flyttes og tilpasses

Liftroller tilpasning til åpning og himling
Tilpasning til åpning og himlingshøyde. (Foto: Produsenten)

Selve Liftroller-konstruksjonen er lett, bæres til etasjen som skal få materialer levert. Det er justertbart i alle retninger, og kan tilpasses til forskjellige åpninger og himlingshøyder.

Liftroller er et norsk konsept, utviklet av Wik-gruppen. Ideen ble unnfanget tilbake i 2008.

Etter en lang svangerskapsperiode nedkom opphavsmannen Ivar Ole Wik med et konkret produkt som hadde premierevisning på Bygg Reis Deg høsten 2015.

Liftroller Ivar Ole Wik
Oppfinner Ivar Ole Wik

Det løsner nå

Siden da har det gradvis blitt lagt mer og mer merke til i byggebransjen, og i siste halvdel av 2016 har det i følge Bygg.no virkelig begynt å løsne.

Videre framover skal Liftroller videreutvikles til et hjelpemiddel også ved uttransport av rivningsmaterialer og skrot fra bygget.

Produktet er testet ved prosjekter i Bergen, Stavanger og Trondheim. Veidekke er et av entreprenørselskapene som er interessert i nyvinningen. Ikke minst etter positive tilbakemeldinger om Liftroller av datterselskapet Block Berge Bygg AS, som har testet innløftsystemet ved et rehabiliteringsprosjekt i Stavanger.

Folk ødelegger helsen

Liftroller på rehabilitering
Veidekke synes Liftroller er spesielt aktuelt til rehab-prosjekter.

– Det er bra for bransjen at det kommer nye produkter som gjør det enklere for håndverkerne å ta vare på helsen. Det er fortsatt for mange i bygg og anlegg som ødelegger helsen, blant annet på grunn av veldig mange tunge løft, sier HMS-leder Knut Arne Johnsen i Veidekke Entreprenør Distrikt Oslo til Bygg.no.
– Den store fordelen er at det er så lett å få materiellet inn at man ikke har behov for å ha kranbil stående i lengre tid. Det går rett og slett raskere å tømme bilen. Som med alt er bruken av løsningen en treningssak, men det går fort å lære, sa anleggsleder Åge Jordal hos Byggmester Markhus til bladet Byggmesteren i 2015.

Forhandler, pris og utleie

Grove Knutsen og datterselskapet Alturo AS er forhandler av Liftroller i Norge.

Pris? Ingen anelse. Spør forhandleren. Det er sikkert ikke billig. Men det er ikke laste-/kranbilen heller. Sykemeldinger på grunn av vonde rygger er enda dyrere.

Om den er for dyr å kjøpe, så er det er jo mulig å leie. I alle fall hos disse.

Det går fort i utleiesektoren: Naboen utleie og Loxam utleie har også Liftroller inne for utleie. Og flere kommer etter: UCO, Ramirent, Cramo, Bas Maskinutleie har meldt interesse og forespurt på leveringstid. Det opplyser Ivar Ole Wik.

Liftroller – kommer snart til en byggeplass nær deg 🙂

Mer video. Men nå er det ikke mer tekst under videoen.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)