Ikke akkurat verktøy-nytt. Men denne er så bra at vi tar den med her likevel. Ny avtale i Danmark skal skaffe arbeidsfolk fra fengsel til byggebransjen.
Tekst: Jørn Søderholm
Vanligvis handler stoffet på denne sida om det meste som har med verktøy å gjøre. Her er en sak som handler om bygg og anlegg, ikke verktøy.
I Danmark har det nå i høst blitt inngått en avtale som kan ha positive konsekvenser for mange, og som er en strålende måte å bruke offentlige midler.
Det er den private organisasjonen High-five som har inngått en avtale med Dansk Byggeri om opplæring og rekruttering av arbeidskraft fra fengsler til jobb i byggenæringen. Dansk Byggeri er en arbeidsgiverorganisasjon for byggenæringen, omtrent tilsvarende Byggenæringens Landsforening (BNL) i Norge.
High five
High-five – de skriver selv navnet som High:five – har siden 2006 jobbet med å skaffe utdannelse og jobb til straffedømte og risikoungdom i aldersgruppen 15-30 år.
– Hvert år søker 500-600 personer om hjelp til å komme i jobb eller utdannelse. Mange søker mens de soner. Vi etablerer hvert år 250 match mellom unge og bedrifter eller utdanningsinstitusjoner, sier direktør Ole Hessel i High-five til Verktøy 24.
Organisasjonen har i en årrekke påvirket kriminalomsorgen i Danmark til å arrangere blant annet asfalt- og stillaskurs i åpne fengsler. Et nytt utdanningsprosjekt innenfor bygg er på gang i Sønder Omme fengsel.
Superlojale medarbeidere
– Vi har riktig gode erfaringer på stillasområdet. Vi mangler arbeidskraft i byggenæringen. Vi ser at mange av våre medlemsbedrifter tar et stort sosialt ansvar og gir folk en sjanse. De får til gjengjeld superlojale medarbeidere, sier underdirektør Louise Pihl i Dansk Byggeri i denne artikkelen om samarbeidsavtalen.
High-five har 22 ansatte, arbeider i hele Danmark og finansieres av statlige midler. Siden 2013 har organisasjonen i samarbeid mellom fenglser, bedrifter og yrkesskoler gjennomført korte, mål- og fagrettede kurs for innsatte i fengsler.
Kursene lages av skoler innenfor AMU-strukturen (Arbeidsmarkedsutdannelse) i Danmark, med spesifikasjoner etter skolenes krav. Personer fra bedrifter i næringen engasjeres som lærere, og det er stort fokus på at deltakerne skal lære det som faktisk trengs ute i praktisk arbeid.
Ansettelse og tidlig løslatelse
Etter gjennomført kurs kan bedriftene velge om de vil ansette noe av deltakerne etterpå.
Eksempel:
– NCC har laget et asfaltopplegg. Straks kurset er gjennomført kan NCC peke ut deltakere de ønsker å ansette på ordinære vilkår. De som har tilbud om arbeid og levere opp til noen generelle krav fra fengselet har mulighet til tidligere løslatelse, sier High-five-direktør Ole Hessel.
En del av samarbeidet er at kommuner bidrar med å skaffe boliger. Dermed kan de få arbeidsfolk hjem fra fengslene, i stedet for en som går ut i arbeidsløshet. High-five oppgir en “suksess-rate” på 75 prosent, med unge som går fra fengsel til jobb eller utdannelse i stedet for ut i ny kriminalitet.
Vet du om lignende positive samarbeider i Norge? Tips oss, på epost eller i kommetarfeltet under.