AnnetReportasje

Sånn gjorde de før: Spikerproduksjon

I dag skjenker vi spikeren knapt en tanke. Her er et videoglimt fra en gang da hver eneste spiker og stift ble banket ut for hånd. Her er litt å lære når det gjelder produktivitet.

Har du vært innom Chris Schwarz sin blogg på Popular Woodworking? Prøv, hvis du er interessert i arbeid med treverk.

Jeg fant videoen nederst i et innlegg på den bloggen.

I dag er det meste av spiker, stift og nagler industriprodukter, laget av maskiner med utgangspunkt i tråd. Det finnes riktig nok unntak, med håndverksmessig framstilling av spiker til historiske rehabiliteringsprosjekter.

Lager skomakerstift

Videoen under er fra en landsby i Østerrike, men ikke tidfestet. Jeg gjetter at den er fra en gang rundt århundreskiftet. Den gjettingen er mest basert på forskjellen i bildekvalitet mellom den og denne videoen fra 1923 av smeder i Sverige som bl.a. lager båtspiker for eksport til Norge.

Kommentaren oppå videoen er jeg ikke kar om å forstå noe særlig av. Men det framkommer i alle fall at det produseres stift, antakelig til skomakerbruk. Hver stift blir til med 30-60 slag. Hver av smedene slår fem millioner slag i året.

Med enkel matematikk lager hver smed dermed et sted mellom 83 000 og 116 000 stifter i året.

Den gangen var det hardt arbeid. Nå er det et interessant tilbakeblikk. Legg merke til ansiktene på smedene i videoen. Produktivitet og effektivitet, det er ikke noe vi har funnet opp i dag. Tvert imot: Her har i alle fall jeg et og annet å lære. Hva med deg?

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)