AnnetReportasje

Multistigen veltet under Knut – kneet knakk feil vei

Knut Lie brukte en leddet multistige som “stillas”. Da han strakk seg for å beise det siste bordet gikk det galt. Han tråkket gjennom, stigen veltet bakover og Knut landet med full tyngde på ett ben. Kneet bøyde seg – feil vei.

Å jobbe i toppen av en lang stige er skumle saker. Èn ting er muligheten til å la høydeskrekken utfolde seg. Men det er dessuten potensielt livsfarlig å jobbe der oppe, hvis du faller. 75 grader er en bra vinkel på en stige. Vet du hvordan du sjekker stigevinkelen? Se lenger ned.

Da er det mye tryggere å jobbe en meter eller halvannen over bakken. Der er det lite galt som kan skje. Ikke sant? Feil. Alvorlige stigeulykker skjer fra alle høyder.

Beiset hytta oppå multistige

Akkurat det fikk Knut Lien smertelig erfare. En varm junidag i fjor var han og kona nesten ferdige med å beise det første strøket på familiens hytte i Trysil. Mens kona går inn for å ordne lunsj, skal Knut beise ferdig de siste, øverste bordene. Det skal være fort gjort. Han har en leddet multifunksjonsstige i boden. Han knekker ned begge endene, slik at det midterste stigeleddet utgjør en vannrett plattform ca 120 cm over bakken.

Siden dette vil være fort gjort, bryr ikke Knut seg om å ha noe ekstra å stå på. Det vil gå greit å balansere på stigetrinnene, mener han. Og høyden er så liten at det føles trygt.

– Men idet jeg strekker meg for å nå opp helt øverst, mister jeg balansen. Dermed velter stigen bakover, ut fra veggen, sier Knut Lie.

Treffer bakken med full tyngde

Det ene benet hans havner mellom stigetrinnene, og Knut treffer bakken med full tyngde på kneet. Kreftene er så store at kneet tvinges til å bøye seg. Men det har bare én vei å gå: Feil vei.
– Da blir kneskåla bøyd feil vei, og jeg hører det sier pang. Korsbåndet og alt av sener og senefester på ytre leddbånd ryker tvers av, sier Lie.

De fleste som er i besittelse av kne eller to kan uten særlig fantasi forestille seg hvor jævlig det må være i øyeblikket da kneet ryker bakover. Historien fortelles av Hultafors, i en pressemelding fra Wibe Ladders.

Tåler ikke krefter på tvers

Akkurat sånne leddede multifunksjonsstiger er en gjenganger i ulykker, sies det i pressemeldingen. Spesielt når man bruker den slik Knut Lie gjorde. Brukt som arbeidsplattform på denne måten tåler de stigene fint lite krefter på tvers før de velter.

– Det er risikabelt å bruke slike leddede frittstående kombinasjonsstiger. De har vært involvert i mange ulykker og fikk derfor en egen standard i 2007. Som med alle frittstående stiger skal du ikke utføre arbeid med kraft på tvers av den, for da kan den velte, opplyser produktsjef Elma Delic hos Wibe Ladders.

Den største ulykkesrisikoen for denne typen stiger er nettopp at de velter. Akkurat som da Knut strakk seg for å male øverst på veggen. Statistikken over stigeulykker viser at de nesten aldri skyldes feil på stigen, men at den er brukt på feil måte.

– Vet ikke hvordan man bruker en stige

Elma Delic måler riktig vinkel på stigen.
Elma Delic måler riktig vinkel på stigen.

Elma Delic påstår i pressemeldingen at en hel generasjon – vår generasjon – ikke vet hvordan man bruker en stige.

– Mange aner nok at det finnes tilbehør som sikrer stigen bedre, men de orker vel ikke dra helt til byggevarehuset når de bare skal gjøre en enkel, liten jobb noen få meter over bakken. Statistikken viser imidlertid at stigeulykker skjer i alle høyder. Det er nesten like mange alvorlige ulykker i høyder på under 120 centimeter, som fra toppen av stigen, fortsetter hun.

For en ordinær stige som står opp mot en vegg, skjer ulykkene vanligvis fordi den er satt opp for flatt mot veggen. Da blir tyngdepunktet feil, og stigen sklir ut. Riktig vinkel mellom stige og bakke er 75 grader. Dette er enkelt å måle:
– Stå sidelengs inntil fremsiden av stigen. Så setter du hånden i siden. Hvis albuen din da akkurat berører stigen er vinkelen riktig, forklarer produktsjef Elma Delic.

Endeklosser og stigefot

For at stigen skal stå godt er det viktig at den har endeklosser i gummi nederst. For å gjøre stigen stødigere sideveis kan du bruke en stigefot som gjør stigen bredere nederst.

– Men den aller beste løsningen er nivåjusterende sikkerhetsben. Disse låses enkelt til stigen og hindrer at stigen hverken sklir sidelengs eller ut fra veggen, sier Elma.

I trapper eller ujevnt terreng er det forlengelsesben på stigens ene ben som gjelder.

– Forlengelsesben gir deg trinnløs høydejustering opp til 30 cm. Veldig fin å bruke når stigen skal stå på to trappetrinn. Det finnes også bredere feste til å montere øverst på stigen. Da kan du lettere komme til rundt et vindu. Og hvis du skal sette stigen opp mot en stolpe eller tre, har vi gode sikkerhetsløsninger for det også, sier hun.

Brede stiger er tryggere

Visste du forresten at Wibes stiger er bredere enn “EU-standarden”? Siden vi om vinteren bruker kraftigere og bredere skotøy her oppe i nord, er Wibes stiger 400 mm brede. Standarden i resten av Europa er rundt 340 mm. Har du ekstra digre føtter eller føler deg ekstra utrykk, så leverer Wibe stiger som er opptil 500 mm brede.

Tilbake til Knut Lien og kneet. Hvordan gikk det med ham? Takket være at han hadde en privat helseforsikring ble han raskt operert, og kunne så smått begynne å jobbe igjen i september.
– I dag er jeg i fullt arbeid, men sitter inne på kontoret i stedet for å jobbe så mye ute som før, sier han.

For å bli fullt restituert, trener Knut to til tre timer hver kveld, seks dager i uka. Han regner med å være i mål i løpet av våren.

– I verste fall kunne fallet mitt stoppet både karrieren min og gjort det umulig for meg å følge med kone og barn på deres fysiske aktiviteter. Derfor har jeg vært motivert for å trene virkelig hardt. Men aldri hadde jeg trodd at et fall fra så lav høyde skulle ha slike alvorlige konsekvenser, sier han.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)