AnnetTest og vurdering

Test: Luna Go – bitsene sitter rett i beltet

Har prøvd Luna Go en stund. Ideen med bits i beltefeste er god, den. Men det er et par ting her som ikke er like bra i praksis. Bitstrollet lusker fortsatt i skyggene.

Nå i vår har Luna lansert sitt nye system Luna Go med bits, bit-fester og bor på holdere som kan tilpasses bruken og henge i beltet for enkel tilgang.

Tre av variantene i Luna Go, med felles belteklips.
Tre av variantene i Luna Go, med felles belteklips.

Jeg har hatt tre forskjellige Luna Go bitssett til utprøving i noen uker:
– SB 3 stort bitssett med impact bits
– MB 1 lite bitssett med stålbits og bitholder
– SB 1 stort bitssett med stålbits

Førsteinntrykket da jeg leste om dette var at dette er smarte saker. Kanskje man en gang for alle kan få kontroll på bits, bitsholdere og små bor som har så lett for å bli borte når man legger dem fra seg her og der.

Luna Go i praktisk bruk

Hovedinntrykket etter å ha hatt Luna Go i bruk en stund er fortsatt at Luna har en god idé her. Å ha en holder med plass til diverse bits og bor med hex-feste hengende i beltet kan være nyttig.

Her er vi inne på et område med høyst individuelle preferanser og behov. Det som er innertier for meg kan være skivebom for deg. Men her er i alle fall noen observasjoner fra variert bruk av Luna Go i min verden. For det første: Det funker. Med bitsene i en holder hengende i beltet er de for hånden, og det er lett å skifte. Men du må fortsatt tenke gjennom hvilke bits og bor du trenger. Ellers må du ned fra stigen/taket og bort i bilen/verktøykassa, fordi du ikke hadde riktige greier i beltet. Og du må fortsatt “huske” å henge biten tilbake i holderen, ikke legge den i lomma/på taket/øverst i stillaset. Ellers kommer Bitstrollet før du vet ordet av det og eter de kostbare bitsene.

Slepphendt belteklips

Luna Go belteklips
Belteklipsen er enkel i bruk, men slipper (for) lett.

Belteklipsen er enkel men noe slepphendt. Belteklipsen til Luna Go er konstruert sånn at det skal være enkelt å hekte holdere av og på. Men det blir litt vel enkelt. Her er det nemlig fort gjort at holderen hekter seg ufrivillig av hvis den får en dytt oppover. Det funker greit når man bøyer seg og ellers i normale arbeidsstillinger. Men det skal fint lite til at den faller av hvis man kommer borti noe. Denne svakheten er Luna klar over, og de er etter sigende i ferd med å designe et belteklips som holder bedre fast.

Passer bedre i beltet enn utenpå lomme.
Passer best i beltet. Hengende utenpå en lomme er den dømt til hurtig fortapelse.

Belteklipsen passer best til å henge i beltet. Det er ikke så idiotisk selvfølgelig som det høres ut. Jeg har f.eks prøvd å henge Luna Go i bukselinningen (på bukse som manglet belte). Det gnog så fælt i flesket at jeg ga det opp etter ca et minutt. Jeg har prøvd å henge Luna Go på lommer og hemper på arbeidsbukse, jakke og verktøyvest. Det funker dårlig for meg. Det blir stikkende langt ut, henger utsatt til og faller av for et godt ord (jfr forrige punkt). Da foretrekker jeg heller et bitssett i en kompakt holder som kan puttes i lomma.

Bits i ulike lengder

Luna Go-konseptet inneholder en blanding av bits i ulike lengder. Det er bra. Noen ganger passer det best med en lang bit direkte i hex-festet på slagtrekkeren. Andre ganger er det bedre med en magnetisk bitholder i chucken på borskrumaskinen.

Luna har en gulle god bitholder for énhåndsbruk. Trekk låseringen bakover, dra biten ut, klikk inn ny bit med å dytte den inn i holderen til låseringen smekker i lås. I tuppen er det en magnetisk ring som holder skruen fast. Det er ikke en patent Luna er alene om, men den fortjener skryt åkkesom.

Stålbits knakk for lett

Luna Go brukket T15 bit
Første havarist: T15 stålbits i slagtrekker. Det er rått parti.

Har Luna en utfordring med kvaliteten på “vanlige” stålbits? To ganger med få dagers mellomrom knakk jeg spissen på hhv T15 og T20 stålbits. Første gang brukte jeg en T15 stålbit i en 18V slagtrekker.

Det kan være tøft for en bit, og jeg får skylde meg selv for å ødelegge bits på med for hardhendt bruk. Det er en grunn til at Luna og andre større produsenter har laget impact- og torsjonsbits spesielt for slagtrekkere, som tåler påkjenningene bedre.

Jeg har selv brukt vanlige stålbits fra en annen produsent, som har tålt mye mer juling av slagtrekkeren enn det som var tilfellet her.

10,8V borskrutrekker dro av T20 bit
At en 10,8V borskrutrekker drar av en T20 stålbit er ikke bra. Selv om det er en Hilti…
Tuppen av bit-en sitter igjen i skruen, dypt nede i skinna man har skrudd fast. Grrr!
Tuppen av bit-en sitter igjen i skruen, dypt nede i skinna man har skrudd fast. Grrr!

Den andre gangen var det en T20 bit som knakk da jeg skulle dra den fast med en 10,8V trekker uten slag. Det er for dårlig. To bits som knekker er et syltynt grunnlag til å seriøst sette spørsmålstegn ved kvaliteten i en hel produktserie, men sånne ting ser ikke bra ut, Luna!

Som tanngarden på en hockeyspiller

To brukne bits.
To brukne bits. Og to bitssett som ser ut som en hockeyspillers tanngard.

Det er ikke mange brukne bits som skal til før folk velger et annet merke neste gang man kjøper. Det hjelper lite hvor smarte holdere bitsene sitter i når settet ser ut som tanngarden på en hockeyspiller fordi en bit eller to eller tre har røket.

Impactbitsene i SB3-settet har blitt mye brukt, i både moment- og slagtrekker. Det ser veldig bra ut så langt.

En siste betraktning: Standardisering på skruer med færrest mulig forskjellige spor er den beste veien til kontroll. Det gjelder like mye på små byggeplasser som store. Små skruer i T15, et stort spekter av mellomstore i T25 og de største i T30.

Impact-bitsene i SB3-settet har blitt en favoritt.
Impact-bitsene i SB3-settet har blitt en favoritt.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)