AnnetPraktisk

Våtsandblåsing (nesten) uten vann

Sandblåsing er et inferno i støv. Våtsandblåsing etterlater mye vann og en klinete haug slurry. Nye Graco EcoQuip2 blåser vått, men med minimalt av vann og blåsemedium. Blåserensning med denne kan gjøres i dressbukse og blåskjorte, om du vil. 

Tekst: Jørn Søderholm 

Hva er det: Graco Ecoquip 2. Utstyr for blåserensing, våtsandblåsing med spesielt lite vann.
Hva koster det: 100-500 000, eks mva.
Hvor kjøpes det: Graco leveres i Norge av J.S. Cock AS.

Denne artikkelen handler om Graco Ecoquip 2, en ny serie Graco maskiner for våtsandblåsing som akkurat har begynt å leveres i Norge. Om du allerede er godt inne i våtsandblåsing er det bare å rulle nedover. Først kommer nemlig litt bakgrunn: 

Lite slår sandblåsing når harde overflater skal renses for rust, gammel maling/lakk, skitt, møkk og restskatt. Stryk det siste, forresten. Selv ikke sandblåsing hjelper mot det. 

Tørr sandblåsing

Konvensjonell, tørr sandblåsing er den eldste og best kjente metoden. Sand, glass, silikat eller hvasomhelst av blåsemedium blåses tørt ut av en beholder og slår av rust, lakk og møkk når det treffer underlaget. 

Blandingen av hele blåsemediumkorn, fragmenter av rust, lakk og møkk og støvet som dannes når blåsemediumet knuses mot underlaget gjør luften rundt arbeidsstedet til et inferno i støv der ingen skal oppholde seg uten verneutstyr i huet og der-du-vet. 

Derfor er kabinetter mye brukt til sandblåsing av mindre komponenter. Da holder infernoet seg inni boksen, uten å plage omgivelsene utenfor. 

Silikose

På 50- og 60-tallet ble sandblåsing underlagt strenge restriksjoner i industrien. Mye på grunn av alvorlige problemer med silikose, en stygg yrkessykdom – lungefibrose – relatert til silikatstøv i lungene. Denne sykdommen herjer stygt også med folk som jobber i gruve og anlegg. Blant annet har bergborere vært – og er fortsatt – utsatt. Silikose er i nær slekt med Asbestose. 

For å møte restriksjonene på sandblåsing var den smarte engelskmannen Norman Ashworth først ute med en løsning for våtsandblåsing. I stedet for å blåse med tørt medium blåser man her med en blanding av vann og blåsemedium. 

Våtsandblåsing

Våtsandblåsing fjernet det farlige støvet, og ga dessuten flere andre fordeler. Den åpner for et større spekter blåsemedier, blant annet med mer finkornet medium. Dermed også en større variasjon i hvilken finish man ender opp med etter blåsing. Våtsandblåsing gjorde det også enklere å resirkulere blåsemedium. 

Utstyr for våtsandblåsing finnes i rikt monn, fra mange produsenter og i et stort antall modeller og størrelser. 

Når tørre blåsemidler treffer overflaten, blir partiklene ofte knust og sender enda finere partikler ut i luften i form av støv. Dette kommer i tillegg til støvet som blåsemiddelet inneholdt fra før av. Partiklene kan dessuten skaper gnister oppladet med elektrisk energi. Når våte blåsemidler treffer overflaten, omhylles de fine partiklene av vann, noe som gjør dem tyngre enn luft. På denne måten reduseres støvet. 

Større energi med vann

Tilsatt vann øker også massen til blåsemiddelpartiklene, slik at de treffer overflaten med større energi. Vanndråpene sprer seg og river av overflatebelegget ved hjelp av hydrostatisk kraft. Resultatet er jevnere kanter som gjør det enklere å påføre sømløse malingsstrøk. 

Våtsandblåsing er spesielt godt egnet i sammenhenger som dette: 

  • I nærheten av folk. Støv fra konvensjonell sandblåsing er ikke bare skadelig for helsen når innåndet, men reduserer også sikten betraktelig. Mens sandblåsing må foregå i avgrensede områder, kan våtsandblåseutstyr benyttes i nærheten av andre personer uten spesielle sikkerhetstiltak.
  • Utendørs i befolket område. Konvensjonell sandblåsing krever at arbeidsområder sperres av med presenninger for å begrense støvspredning. Utendørs, spesielt i urbane strøk, kan det være upraktisk og dyrt. Våtblåseutstyr krever kun minimale tiltak.
  • På skjøre overflater. Våtsandblåseutstyr kan kjøres effektivt selv med lavt trykk for å fjerne gamle belegg uten å skade underliggende overflater. Det er derfor den foretrukne metoden for å rense antikke, skjøre og myke overflater. Herunder på treverk. I tillegg reduserer vannet friksjonsvarmen, slik at ikke tynne materialer deformeres.
  • Offshore og andre eksplosjonsfarlige områder. Konvensjonell sandblåsing kan produsere elektrisk ladete gnister som kan føre til eksplosjoner, dersom brennbare gasser er til stede. Våtsandblåsing forhindrer ikke fullstendig at det dannes gnister, men disse vil være uladete og ha for lite energi til å antenne gasser.

Ulemper med vann og søl

Men heller ikke dette treet vokser inn i himmelen. Også våtsandblåsing har sine ulemper. 

  • Korrosjon: Jern og stål er utsatt for flash-rust. Må overflatebehandles kort tid etter blåsing. Kan kompenseres ved tilsetting av korrosjonshindrende kjemi i blåseslurryen. 
  • Vannforbruk og -søl: Våtsandblåsing etterlater en temmelig klinete slurry av vann og blåsemiddel.

Og her kommer vi til utstyret disse ord for dagen handler om: Graco Ecoquip 2. Det er ikke overraskende en oppfølging – eller generasjon to – etter Graco Ecoquip. Det er en serie våtsandblåsingsutstyr amerikanske Graco kom med midt på 2000-tallet, blant annet som følge av et oppkjøp av Geo Blaster. 

Graco Ecoquip2

EQm er den største av “sekketralle-modellene”.

Graco Ecoquip 2 tar våtsandblåsingsteknologien ett skritt videre. Eller snarere et skritt eller to tilbake, i retning tørrsandblåsing. Hovedpoenget med Ecoquip-familien er nemlig at den blåser med et vesentlig lavere forbruk av både vann og blåsemedium. 

Ecoquip 2 tar stafettpinnen videre fra første generasjon, og drar forbruket enda lenger ned, i følge omtalen fra Graco selv og den norske importøren J.S. Cock AS. Så langt ned at den norske importøren har slitt litt med å finne ut hvilket ord de skal bruke på det. 

Blåserensning best på norsk

Alexander Korsgaard, J.S. Cock AS.
Alexander Korsgaard, J.S. Cock AS.

– Det er litt utfordring i å finne rett begrep for denne teknologien. Leverandøren Graco bruker begrepet “vapor blasting”. Direkte oversatt til “dampblåsing” blir det rart på norsk. Våtsandblåsing er et begrep for lignende teknologi. Men det mener vi også blir misvisende. Våtsandblåsing forbindes ofte med det som på engelsk kalles “slurry blasting” og store mengder vann. Det har man klart å eliminere med denne teknologien, sier Alexander Korsgaard. 

Han er salgsingeniør for industri i J.S. Cock AS. 

Der i gården har de valgt å bruke begrepet “blåserensing”, selv om de erkjenner at de fleste brukerne antakelig fortsatt vil kalle det våtsandblåsing. 

Blåsemiddel og vann

Demo av EcoQuip2 hos J.S.Cock AS i sommer.
Demo av EcoQuip2 hos J.S.Cock AS i sommer.

– Ecoquip er en teknologi som benytter seg av blåsemiddel og vann. Vi har valgt å bare kalle teknologien for blåserensing. Brukere av utstyret vil nok kalle det for våtsandblåsing, selv om vi i det lengste prøver å unngå at det blir sammenlignet direkte med våtsandblåsing, sier Korsgaard. 

Formulert i selgerretorikkens ånd: EcoQuip2 henter fordelene og eliminerer ulempene ved alle de tradisjonelle blåserensingsmetodene. Avvirkningskraft og -hastighet er på nivå med – eller bedre enn – tradisjonell tørr sandblåsing. Vannmengde, søl og avfall fra tradisjonell våtsandblåsing og ultra høytrykksrensing (UHPWJ) er vekk. 

Dette utstyret opererer – i følge tall fra leverandøren selv  – med 92 prosent mindre luftbårent støv og 75 prosent lavere forbruk av blåsemedium enn tørr sandblåsing. Vannforbruket ligger på en halv til én liter i minuttet, avhengig av modell. Dette vannet “forsvinner” ut i en damp. 

I dressbukse og fin skjorte

Graco Ecoquip 2
Demonstrasjon av Graco Ecoquip 2 i lite arbeidsvennlig antrekk. (Screenshot fra demovideo Youtube)

Dette illustreres blant annet i flere promovideoer av Ecoquip 2, der man kan se at den avvirker raskt. Blant annet fra noen som har laget en demovideo av utstyret der operatøren viser det iført det lite arbeidsvennlige antrekket dressbukse og fin skjorte (!). 

Dette antrekket tilrådes ikke spesielt av den norske importøren. 

Graco Ecoquip 2 leveres i diverse størrelser og varianter. Fra “sekketralle” som får plass i hvilken som helst varebil eller pickup, til store maskiner for stasjonær bruk eller flytting på stor henger eller lastebil. 

Krever mye luft

Modeller og varianter. (Klikk for å se større)

I tillegg til selve blåserensingsmaskinen må du ha en kompressor som leverer tilstrekkelig luft. Til den minste trenger du en kompressor som leverer opptil 14 kubikk i minuttet, mens den største drar inntil 25 kubikkmeter. 

Prisene spenner fra 100 000 for den minste opp til ca 500 000 for den største. Den mest populære modellen hos Cock har vært modellen EQm, den største av to “sekketralle-varianter”. Den ligger på 180 000 pluss mva. 

Hva er det: Graco Ecoquip 2. Utstyr for blåserensing, våtsandblåsing med spesielt lite vann.
Hva koster det: 100-500 000, eks mva.
Hvor kjøpes det: Graco leveres i Norge av J.S. Cock AS.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)