AnnetNyheter

Sikring av verktøyet i høyden

Fallsikring av folk er en selvfølge ved arbeid i høyden. I alle fall ganske vanlig. Men hva med verktøyene du har har med opp dit? “Høydespesialisten” Grove Knutsen med nytt produktområde: Verktøysikring.

Et stillas er under montering på en byggeplass. Et klubbe- eller hammerhode faller av skaftet. Den lander 15 meter nedenfor, mellom to arbeidere. Det var ikke montert oververn, byggeplassen hadde ingen retningslinjer for håndtering av håndverktøy i høyden. Det er en beskrivelse fra Storbritannia.

Kunne det vært på en norsk byggeplass, i går eller i morgen? Bildet over er fra en tilfeldig byggeplass i Oslo Sentrum

Mye usikret verktøy

– En bolt som faller fra åttende etasje veier like mye som en vaskemaskin når den treffer bakken. Tenk på alle typer verktøy som blir brukt i en byggefase, og som i dag er usikret.

Det sier Mikkel Gedde i Grove Knutsen & Co AS.

Selskapet har distribuert og solgt stiger, stillaser og annet utstyr for arbeid i høyden til proffer siden 60-tallet. For tre år siden supplerte selskapet med fallsikringsutstyr fra Fall Safe, og la alt inn i konseptet «Sikkerhet i Høyden». Det er et område høydespesialisten satser tungt på. Ikke bare i form av å selge mest mulig produkter, men også utvikling av kompetansen hos de som jobber høyt.

Lærer av entreprenørene

– Vi snakker med HMS-eksperter hos de ledende entreprenørene for å lære mer om arbeidshverdagen og deres behov. I 2015 lanserte vi «Ekstra Sikker», en egen merking av sikre produkter som vi anbefaler for arbeid i høyden. Vi har også utviklet en brosjyre som opplyser om myndighetskrav, råd og informasjon om sikre produkter for arbeid i høyden, og vi jobber med å øke kunnskapsnivået hos våre forhandlere, sier Gedde.

Når folk skal opp og jobbe på tak, i master, i sjakter, på fasader eller i høyden på andre måter, så er det vanlig å bruke fallsikring. Vi ser dessverre stadig idiotiske eksempler på det motsatte, men de seriøse aktørene følger i det minste opp det.

Sikring mot fallende gjenstander

Men sikres folk og gjenstander som befinner seg nedenfor godt nok mot fallende gjenstander? Hva om du mister en stor muttertrekker eller kombihammer fra tiende etasje, og den lander i huet på noen?

Eller knuser en barnevogn?

– I fjor fikk vi øynene opp for verktøysikring. Dette er en naturlig del av å tenke sikkerhet i høyden, sier han.

Verktøysikring er godt etablert innen oljebransjen og industrien. Gedde tror byggebransjen vil følge etter.

Jeg håper han har rett. I dag er det få krav som regulerer bruken av verktøysikring. De mest seriøse og sikkerhetsfokuserte byggentreprenørene, gjerne mindre firmaer, går først. Så kommer de store, mest seriøse kjapt etter.

Verktøysikring i høyden

Da er vi på god vei til at verktøysikringen er like naturlig som alle andre verne- og sikringstiltak på bygg. Deretter må byggherrer og HE-er inn med krav, og myndighetene inn med regler, for at resten skal følge detter.  Kostnadsmessig er det småpenger. Folk må uansett ha hjelpemidler til å få verktøyet med seg opp. Da kan det like godt være med fallsikring på verktøyet.

Bør være et krav

– Vi mener at det å sikre at verktøy ikke faller ned fra høyder og skader folk på bakken bør være et krav. En bolt som faller fra åttende etasje veier like mye som en vaskemaskin når den treffer bakken. Tenk på alle typer verktøy som blir brukt i en byggefase, og som i dag er usikret. Det handler om å minimere risiko for personskader og rette seg etter byggebransjens null-skadevisjon, sier Mikkel Gedde i Grove Knutsen & Co AS.

Utstyr fra Leading Edge

Selskapet har agentur på verktøysikringsutstyr fra britiske Leading Edge, et familieeid selskap med produksjon på egen fabrikk i Sør-England.

– Dette selskapet er en av de mest profesjonelle og seriøse produsentene av verktøysikring på markedet. De har full range av produkter, inkludert bagger og vesker. De har sitt hovedfokus på kunnskap og opplæring om arbeid i høyden, og de jobber med noen av de største aktørene i Europa, sier Gedde.

Leading Edge gjennomfører dynamisk testing og trippel inspeksjon, samt seriemerker hvert eneste produkt før de sendes ut sammen med et sertifikat.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)