Rå og gjestfri butikk for verktøyentusiaster
Hammerslaget AS har akkurat åpnet butikk. Det er en av Norges råeste godtebutikker for verktøyentusiaster.
Annonseartikkel for Hammerslaget
English summary: New store for tools enthusiasts in Drammen, near Oslo. Hammerslaget AS (translates to “Hammerstroke”) is the kind of store you´d want to spend a while in. The guys running it are hospitable and welcomes you to do that. Features one of Europe´s best selections of Occidental Leather carrying equipment, a full wall of hammers (including custom made titanium Martinez), a department of high quality Wilton vices and sledgehammers and super accurate TSO square products. And more. Pop by to have look if you´re in the area.
DRAMMEN: – Vi hadde en drøm om at den skulle bli kul. Det ble den. Vi har klart å få til den butikken vi drømte om.
Kristian og bror Karl Oskar Youngblom er slitne og stolte. Slitne av et unevnelig antall arbeidsdager og -timer gjennom mange måneder. Stolte over resultatet.
Hammerslaget AS åpnet ny butikk
I et beskjedent lokale like utenfor Drammen har de akkurat åpnet den nye butikken til Hammerslaget AS.
Barsk og gjestfri
Den er så barsk i stil og vareutvalg at du har lyst til være der en god stund. Og gutta er så gjestfrie at du føler deg velkommen til å gjøre det, uansett om du kjøper noe eller ikke.
“Godtebutikk” er en litt forslitt metafor. Men dette er virkelig en godtebutikk for verktøyinteresserte. Det skal vi se noen eksempler på nedover.
Inntil nå har Hammerslaget AS vært nettbutikken med samme navn, tilstedeværelse i sosiale media og ikke minst Kristians aktive nærvær i den store Verktøygruppa på Facebook. I den fysiske verden har “butikken” reist rundt på messer og andre aktiviteter med mattsvart varebil.
Faghandel og inspirasjon
Nå kan karene i Hammerslaget endelig ta i mot kunder i en god, gammeldags butikk. En vaskeekte faghandel med lokaler, adresse, disk og åpningstider. Sistnevnte er nokså fleksible, mens den spesiallagede disken i stål er null fleksibel og en inspirasjon i 100 prosent rå design.
Selv folk med den mest beskjedne verktøyinteresse finner en godbit eller tre her. Hvor ellers finner du en hel vegg med spikerbelter. Ikke bare sikler du over dem selv. Lekkerbiskenene får til og med dama hjemme til å ønske seg spikerbelte.
En vegg med Occidental Leather
Stasveggen innerst i butikken svulmer med ti kvadratmeter spikerbelter, seler, lommer, bærevesker og annet tilbehør fra amerikanske Occidental Leather. Populært kalt Occi – eller Oxy – blant venner.
Den veggen er virkelig unik. Ikke bare i Norge, men også Skandinavia og langt på vei i Europa. Kristian og Karl Oskar i Hammerslaget er nemlig en av svært få forhandlere for Occidental i Europa. Dette er verktøybæring for entusiaster, håndlaget i lær fra amerikanske kuer.
– Vi begynte med det i august i fjor. Først måtte vi kjøpe via en forhandler i USA. Vi har mast en god stund om å få kjøpe fra Occidental direkte. Men vi har vært heldige. En forhandler i Nederland måtte vente i fem år. Vi har bare ventet i halvannet. Det er utrolig morsomt å kunne tilby dette til norske entusiaster nå, sier Kristian.
Lag ditt eget spikerbelte
– Hvorfor?
– Her kan vi tilby noe som har vært en stor mangel på det norske markedet: Skikkelige spikerbelter. Enten har man måttet kjøpe billig rask eller fått noen til å spesiallaget. Det har vært et stort tomrom med skikkelige kvalitetsbelter.
– Javel…?
– Her er spikerbelter for høyrehendte eller venstrehendte. Det er ofte lommer foran på dem man kjøper i Norge. Der er de i veien. Her er lommene på sidene, der de passer best. Man kan bygge sitt eget belte, med lommer og tilbehør man trenger. Akkurat der man vil ha det. Med seler og hoftebeskyttere blir beltene ekstra behagelige i bruk. Hele dagen i arbeid, med mye verktøy og festemidler for hånda. Like behagelig hele tida, sommer som vinter.
En vegg med kvalitetshammere
Neste vegg er omtrent like stor. Den er fylt med hammere og økser. Ikke sånt industritjafs du finner over alt ellers. Nei, her er det hammere fra Stiletto, Hardcore Hammers, Estwing og fra hammersjefen sjøl: Prestisjemerket Martinez, som lager noen av verdens absolutt beste hammere.
Estwing er ikke fullt så spesielt, de får man kjøpt over alt i Norge.
– Vi tar inn de størrelsene som ikke finnes andre steder.
– Hvorfor så mye? Hammer er hammer, vel…?
– Langtifra. Hammer er vitenskap. Hammer er så mye forskjellig. Det spørs hvem som skal bruke den og hva den skal brukes til. Alt for mange har bare én hammer. Folk spør gjerne hva jeg anbefaler. Da må jeg spørre hva hammeren skal brukes til. Det gjør stor forskjell, sier han.
Lett og stivt i titan
En hel del av hammerne på nordøstveggen i butikken er laget i titan. Titan er et fantastisk materiale. Det brukes til russiske atomubåter og medisinske komponenter som opereres inn i menneskekropper. Det er også fint til å lage hammere. Det er lett og stivt. Da går mest mulig kraft rett i spikeren, og minst mulig forsvinner ut i slag, fleks og vibrasjoner.
Da er det vel grisedyrt?
Nja, litt blir det jo. Den dyreste Martinez-hammeren koster 3700 kroner. For én hammer, ja. Custom made, laget i titan. Eller sagt på en annen måte: For prisen av en ok borskrumaskin får du verdens beste hammer. Hvem tror du har lengst levetid av en ok drill og verdens beste hammer?
– Hvem er kundene deres? Proffer eller hjemmesnekkere?
Håndverkere og hjemmesnekkere
– Begge deler. Tømrere og andre håndverkere, mekaniske verksteder og hobbysnekkere. 60 prosent proffer, resten er hjemmesnekkere. Den som har kjøpt flest Martinez-hammere er hjemmesnekker. Han kjøpte tre på én gang. Vi møter en del superentusiastiske hobbysnekkere med like stor – og større – kunnskap om og interesse for verktøy som mange proffe håndverkere. Det er morsomt å møte sånne, sier Youngblom.
Brødreparet bak Hammerslaget er selv erkeentusiaster, og har ingen problemer med å gjenkjenne entusiasmen for verktøy hos andre.
Tømrer Kristian og maskiningeniør Karl Oskar får fart på entusiastmølla når vi kommer inn på vinkelproduktene fra TSO. Først med en skinnevinkel som klipses fast i sagskinner.
Latterlig presis TSO vinkel
Den gir 90 graders vinkel mot underlaget akkurat så raskt som du greier å flytte skinna, og med fullstendig presisjon. Virkelig.
– Latterlig presist! Jo mer jeg prøver, jo mer fascinert blir jeg over hvor nøyaktig det er. Da vi bygde innredningen til butikken kuttet jeg en plate på 1 x 1,1 meter. Alle fire sidene ble kuttet med vinkel og dykksag på skinne, uten å ta et eneste mål. Diagonalen var presis på en halv millimeter. Ikke mulig å måle forskjell. Det er sykt bra til å være så enkelt i bruk, sier han.
En justerbar presisjonsvinkel til å sette fast i arbeidsbord med hull ser vi også. Litt senere i høst kommer et nytt presisjonstilbehør fra TSO: Et selvjusterende skjøtestykke til sagskinner. Skjøt to skinner med et sånt, så kan du være trygg på at det blir nøyaktig rett.
Wilton skrustikker – tåler hva som helst
Fra hammerveggen flytter vi blikket til neste vegg og avdeling. Wilton-avdelingen. Her er det en del slegger og tyngre hammere som Hammerslaget har fått bra salgsfart på, med agentur for Norge og Skandinavia. Og en serie skrustikker, som ikke går fullt så fort. Her snakker vi nemlig skrustikker i det absolutt øverste kvalitetssjiktet. Fra svære beist der svingarmen er på størrelse med et lite sleggeskaft, ned til størrelser som de fleste av oss forbinder med skrustikker.
Hvorfor er Wilton skrustikker så bra? Jo, fordi…
- Stor presisjon
- Ingen sideveis slark – 0,07 millimeter klaring mellom spindel og kropp
- Lukket spindel – Alltid ren, smurt og glir godt
- Rett drag
- Spindel på innsiden av stanga, med en stor gjengebolt som stanga går gjennom = Fordeler last på mange gjenger.
- Tåler “hva som helst” av belastning
- Levetid i klasse med diamanter, Dovre og Metusalem.
– De blir i praksis ikke ødelagt. Uansett hva du gjør med dem. De er laget med tilnærmet samme design siden 1941. Disse vil tilfredsstille både garasjemekker, verksteder, skipsverft og ganske tung industri, sier Kristian.
Du griner bare én gang
Lesere med greie på skrustikker vil her raskt forstå at vi dermed også snakker om prislapper i det øverste sjiktet. Som det antakelig gjør litt vondt å betale. Men når du først har felt en tåre da du trykket på “betal”-knappen, så er griningen unnagjort og det blir bare lutter glede og kos i arbeidet med kvalitetsverktøy.
– Ja, det er filosofien bak slagordet vårt. “Buy once, cry once”, heter det USA. Alle som kjøper noe griner. Enten i kassa eller når du bruker det. Hos oss griner du bare én gang. Når du går ut døra – eller lukker nettleseren – så er du ferdig, humrer han.
Det er så deilig å se 😁