Fein KBH 25

Seks ganger raskere hull i metall

Kjerneboring er seks ganger raskere enn spiralboring. Her er Feins nye utstyr for det.

Det har i høst kommet ut et par nye serier maskiner for kjerneboring i metall: Fein KBU 35 og KBH 25.

Uunnværlige Fein

Fein er for mange – i alle fall for meg – mest kjent for mulitkutteren. Fein-saga. De fant den opp for noen tiår siden, og hadde lenge patent på den.
Jeg har en egen tidsregning når det gjelder praktisk arbeid: Før og etter Fein-saga.

Jeg vet ikke helt hvordan jeg skulle klart meg uten den.

Eller: Jeg klarte meg fint uten den inntil for et par år siden. Men hvis du har en Fein-sag (eller annen multikutter), så vet du kanskje hva jeg mener.

Mer enn multikuttere

Men tyske Fein er mye mer enn multikuttere. Emil Fein laget den første håndholdte, elektriske bormaskinen allerede i 1895 (!), og den tyske produsenten har i 140 år vært en av verdens fremste på elektroverktøy.

Maskiner for kjerneboring i metall føyer seg godt inn i den tradisjonen.

Det har de holdt på med siden 1984. Og når Fein gjør noe, så gjør de det skikkelig. Nå har de altså kommet med nye maskiner for kjerneboring.

Billig er det ikke. Langt derifra. Men skikkelig er det. Fein elektroverktøy forbindes med kvalitet og belastningsevne i toppklasse, lang levetid og god presisjon. Dette er verktøy som tåler kontinuerlig bruk.

Kjerneboring seks ganger raskere

Jeg har selv ingen erfaring med kjerneboring. Men Fein oppgir selv at det skal være seks ganger raskere enn spiralbor i samme dimensjon.

Og her snakker vi hhv 25 og 35 millimeter, dimensjoner som ville vært en håndfull om man skulle boret det i stål med spiralbor.

Del gjerne dine erfaringer i kommentarfeltet nederst hvis du er enig, eller om du mener jeg er helt på tur her.

To nye Fein kjernebormaskiner

Nå i høst lanserer Fein to nye serier kjernebormaskiner til verksteder og for monteringsarbeider:

Magnetboremaskinen KBU 35 for dimensjoner opp til 35 mm, og håndholdte KBU 25 for dimensjoner opp til 25 mm.

Magnet?

Ja, maskinen står på en rigg/konsoll som festes til underlaget den skal bore i med en magnet. Der står den greit i ro, enten underlaget er loddrett eller vannrett. En trespolet magnet gir god holdekraft mot underlaget, helt ned mot 8 mm platetykkelse.

Opp til 35 mm

Fein KBU 35
Fein KBU 35. Fester med magnet, helt ned til 8 mm plate. (Foto: Fein)

Fein KBU 35-serien består av tre magnetkjernebormaskiner for diameter opp til 35 mm. De erstatter FEIN KBM 32 Q.

KBU 35-serien kan brukes til kjerneboring, spiralboring, gjengeskjæring, forsenking og brotsjing.

Maskinene har en 1100 W motor med elektronisk turtallsstyring. Den har to gir – mekaniske – og hastighet opptil 1600 o/min. Dermed duger den godt også til spiralboring.

Kompakt og mobilt

Størrelsesmessig er KBU 35 nokså kompakte saker, sett i forhold til hva de kan gjøre. Med vekt på hhv 10,6 og 11 kg er det ikke akkurat lommeverktøy vi snakker om, men likevel kompakt og mobilt nok til å brukes på prefabrikkerte metallkonstruksjoner ute på byggeplass.

Også i områder som er vanskelig tilgjengelig og over hodehøyde. Det er ikke så mange slags maskiner på 10-11 kilo som “egner seg godt” til arbeid over hodehøyde…

Langt og dypt

Fein KBU 35 har en slaglengde på 260 mm, som sies å være unikt i denne klassen. Dobbel svanehals sleideføring gjør det mulig å benytte selv ganske lange boreverktøy, uten at det er spesifisert nøyaktig hvor lange.

Motorkabelen er et eksempel på tysk ordnung muss sein: Den er er midtstilt og svingbar, for å hindre fasthekting og kabelfloke på arbeidsstykket. Den løsningen er patentert, i tilfelle noen skulle få gode ideer om å kopiere.

Stopper hvis den glir

En ekstra magnetbryter integrert i borestativet gjør at maskinen lett kan justeres. Hvis maskinen vippes eller sklir, blir endringen av posisjon oppdaget av en sensor som stopper borspindelen umiddelbart.

Kontrollpanelet sitter på toppen av maskinen. Skifting av bor foregår uten verktøy.

Håndholdt kjerneboring

Håndholdt kjerneboring i metall er ikke noe du bruker en hvilken som helst boremaskin til.

Fein presenterte sin første maskin for dette så sent som i 2011.

De to nye håndholdte i KBH 25-serien kan bore opp til 25 mm hull i stål og metall. Også ikke-magnetiske metaller som rustfritt og aluminium, og på vanskelig tilgjengelige steder.

Med justerbar hastighet og dreiemomentslurekobling kan man bruke hullsag opptil 80 mm og altså kjernebor opptil 25 mm.

Sentreringsbor

Kjernebor kutter bare ut en smal ring, og jobber omtrent seks ganger raskere enn et spiralbor. HSS sentreringsbor i FEIN KBH 25 borer i 1600 o/min, men bare så lenge det er nødvendig.

Det frakobles så snart kjerneborkronen møter materialet, slik at all matekraften brukes for kjerneboring. Hastigheten blir da automatisk redusert til 520 o/min for å levere optimal skjærehastighet for hardmetallkjernebor.

Den nye generasjonen KBH 25 går opp til 30 prosent raskere enn forgjengeren med samme navn. Sentrering går tre ganger raskere, med hastighet opptil 1600 o/min. Hastigheten kan justeres manuelt i overgangen mellom sentrerings- og kjernebor.

Maskinen er virkelig håndholdt: Den veier ikke mer enn 3,3 kilo.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.