Würth WIT Nordic - Magnus Stensaas

Ny ankermasse til bruk i 20 minusgrader

Kulde og kjemisk anker er ikke en ideell kombo. Nå har Würth kommet ut med Wit Nordic, en ny ankermasse som kan lagres og brukes i 20 blå.

Tekst: Jørn Søderholm

Hva er det: Würth Wit Nordic ankermasse
Hva koster det: ?
Hvor kjøpes det: Hos Würth.

Würth lanserer nå en ny type kjemisk anker som skal være god til montering i lave temperaturer. Produktet heter WIT Nordic, og er en universal ankermasse for bruk i betong, lettbetong og tegl. Den aksepterer en bruks- og lagringstemperatur ned til 20 minusgrader, uten forvarming ved bruk.

WIT Nordic betegnes som en problemløser, og er spesielt godt egnet for å ta opp høye laster i svært porøse underlag som lettklinker og tegl. Ved montering i Leca eller hulltegl kombineres massen med en nettinghylse.

Kuldespesialisten Würth WIT Nordic

– WIT Nordic har samme bruksegenskaper og kapasiteter som WIT-VM 250. Men Nordic er betydelig bedre egnet til montering i lave temperaturer. Den har blitt utviklet og optimalisert for montering i lave temperaturer for å kunne ivareta de krevende klimatiske forholdene vi opplever i Skandinavia og Mellom-Europa, forklarer Magnus Stensaas.

Han er produktsjef for festemidler hos Würth Norge. Det finnes flere ankermasser som kan brukes i lave temperaturer, men disse forutsetter at mørtelpatronen er tempereres før bruk hvis de er lagret så kaldt som beskrevet her.

Ingen forvarming

– Bruks- og lagringstemperatur er helt ned til minus 20 grader. Patronen trenger ikke være romtemperert før bruk. Tiden hvor man var nødt til å forvarme borehullet eller ankermassen er forbi med WIT Nordic, understreker Stensaas i en pressemelding fra Würth.

WIT Nordic har en ETA-godkjenning (frivillig, europeisk teknisk bedømmelse) for bruk i betong, lettbetong og tegl. Würth oppgir også at den er godkjent for å kunne ta opp seismiske laster C1 hvor bruks- og lagringstemperatur er -20 °C.

Det oppgis også at WIT Nordic har en betraktelig kortere herde- og bearbeidingstid i lave temperaturer enn andre ankermasser, uten at disse andre navngis eller konkrete herdetider oppgis.

Alltid beredt

– I et nordisk klima har vi 6-8 kalde måneder der denne patronen kan lagres i bil, på byggeplass eller være under transport og likevel være klar til bruk. Det kan ikke andre injiseringsmasser, understreker Stensaas.

Det kan for eksempel være svært utfordrende i en hektisk arbeidshverdag hvis ankermassen har blitt mellomlagret i en kald bil eller transportert over store avstander før den ankommer byggeplass. Det er også snakk om betydelig kortere herdetider, uten at dette blir spesifisert ytterligere.

WIT Nordic har samme ETA-dokumentasjon, brukslaster og kapasiteter som WIT-VM 250, og er implementert i Würths beregnings- og dimensjoneringsprogram.

Spesifikasjoner – kjemisk anker WIT Nordic

  • Universalmasse til forankring av gjengebolter i betong, lettbetong og tegl i lave temperaturer.
  • ETA 12/0164 og ETA 13/0140
  • Universalmasse for innfesting av bærende bygningsdeler i risset og rissfri betong
  • Kan benyttes ned til -20°C uten behov for å forvarme mørtelpatron
  • Godkjent for bruk i lettbetong, tegl og hulltegl
  • Montering i hulltegl etc. må skje i kombinasjon med nettinghylse
  • Lastområde 0,3 KN – 202,0 kN
  • Lagringstemperatur – 20°C til + 20°C
  • Styrenfri injiseringsmørtel
  • Elektrolytisk forsinket, A4 og HCR dekker alle korrosive miljøer fra tørre- til svært fuktige og aggressive miljøer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.