Torpedovater i tre varianter.

Vater i alle vinkler

Et vanlig vater kan brukes i vater og lodd. Torpedovateret kan brukes i “alle” vinkler. Med hendig størrelse og magnetisk anleggsflate er torpedovateret det kanskje mest allsidige av alle vatere.

Tekst: Jørn Søderholm

Et vater kan brukes i både vater og lodd.

Joa, det er antakelig den minst informative og mest selvfølgelige setningen du har lest denne uka. Men den duger som introduksjon til denne lille epistelen.

Her handler det nemlig om vatere med flere muligheter enn “bare” null og nitti grader:

Torpedovater med mange bruksområder

Torpedovater. Muligens det mest allsidige medlemmet i vaterfamilien. En kort (ofte 15-25 cm) stubb av et vater, men med flere bruksområder enn du greier å forestille deg.

  • Liten og kort, kan brukes inni kjøkkenbenker, tekniske skap og andre trange steder eller for oppvatring av bilderammer, lamper osv.
  • Lett håndterlig, lett å ha med i lomma eller i nærheten.
  • Magnetisk på minst én anleggsflate, kan brukes på rør eller andre overflater av metall.

Torpedovateret finnes i et utall varianter fra nær sagt alle leverandører, i alle klasser fra billig til dyrt og med libeller av forskjellige diameter (og dermed varierende grad av presisjon).

Tre libeller

Noen har innebygget lys, andre er selvlysende.

De fleste torpedovatere har libeller i tre “retninger”: Én vannrett og én loddrett som snekkervatere, samt én libell i 45 grader.

Noen torpedovateret har et enda bredere spekter. Amerikanske Swanson Tools har for eksempel laget et Savage torpedovater som har libeller i både 45 og 30 graders vinkel. Jeg mener å ha vært borti at Würth har et tilsvarende produkt.

Justerbar libell og digital avlesning

Er ikke det tilstrekkelig, så har Milwaukee og konkurrent Stanley (Dewalt) laget torpedovatere med en justerbar libell i stedet for en fast 45 graders. Med denne justeringsmuligheten kan man for eksempel overføre / kopiere en vinkel fra en flate til en eller flere andre.

Om heller ikke en sånn trinnvis justering er nok for deg, så finnes det også digitale torpedovatere (feks denne) som måler nøyaktig vinkel. Disse har et display i stedet for (eller tillegg til) 45 graderslibellen, og viser aktuell vinkel med to desimaler.

Har du noe å bidra med om andre artige torpedovater-produkter? Eller kanskje litt om hvordan du bruker sånne vatere?

Skriv gjerne noen ord om det i kommentarfeltet under.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.