Gjør det selvPraktiskTest og vurdering

Bygget enkelt tak med Sunglaze takplater

For fire år siden bygget vi et terrassetak med Plastmo Sunglaze plater. Nå har de blitt demontert for rengjøring og montert opp igjen. Her er erfaringene fra bygging og fire vintre. 

Kortversjon: Vi bygget et uterom med 4,20 meter lange Plastmo Sunglaze takplater festet i tilhørende skinner. Det er enkelt å montere til et tett og godt tak. Snølast er ingen problem. Nå har platene blitt demontert og vasket, og montert opp igjen etter beising av huset. 

English summary: We built an outside room with 420 cm long Plastmo Sunglaze roof panels, mounted in dedicated rails. Easy system for making a good and tight room. Snow load is no problem. Now the panels have been dismantled and washed, and remounted after painting the house. 

▹Annonse

▹Artikkelen fortsetter


Sommeren 2017 bygget vi tak over deler av terrassen utenfor vår bolig. Taket ble lagt over et uterom med tre vegger: 

 • Skillevegg mot nabo, isolert for lyd. 
 • Utvendig levegg, 90 grader på veggen mot naboen. Halvparten lukket med kledning, halvparten med gjenbruksvinduer for lys og lufting. 
 • Husveggen, der det gamle stuevinduet samme vår hadde blitt skiftet ut med en Natre heve- og skyvedør. 
 • Den fjerde “veggen” er åpen ut mot hagen, med en spiralsnor for oppheng av gardiner når kveldssola blir i overkant ivrig. 
Solskjerming med solseil
Et solseil spent opp i sperrene på innsiden danner en grei solskjerming. (Foto: Jørn Søderholm)

Første del av Prosjekt Terrassetak var plassering av den ytre, laveste veggen i uterommet. Plastmo Sunglaze plater leveres i ulike lengder. Vi ville ha uterommet størst mulig. Den ytre veggen ble derfor plassert med utgangspunkt i de lengste tilgjengelige platene på 420 cm. 

Takvinkel og taksperrer

Neste skritt var å avgjøre takvinkel og montere opp sperrene. Vi valgte en takvinkel tatt på øyemål for å passe til skillevegg mot nabo og minimumshøyde på den ytre veggen i uterommet. Da havnet vi på 15-16-grader. 

En 2×4″ ble skrudd fast i husveggen som indre/øvre fundament til sperrene. 

2×6″ ble brukt som sperrer. I normal prosjektering og bygging bruker man tabeller og kalkulatorer til dimensjonering av taksperrer, ut fra lokal snølast og spenn. Her ble det avgjort på høyst omtrentlig vis, basert på parametere en byggmester eller bygningsingeniør vil fnise av: 1) Spenn på ca fire meter er for stort til 2×4 som sperrer, og 2) vi ville ikke bruke større dimensjon enn 2×6 av hensyn til bruken av uterommet. 

Bygging av terrassetak
Takkonstruksjonen tok mest tid og arbeid. Hultafors MST gjorde seg fortjent til tilnavnet “vateret fra helvete”: Det er supernøyaktig. Sånn cirka i vater finnes ikke på den; her er det enten i vater eller ikke. (Foto: Gard T. Søderholm)
Hilti 10,8V skrumaskin
Sunglaze skjøteskinnen skrus enkelt. (Foto: Jørn Søderholm)

Sunglaze er basert på cc-avstand 60 cm. Sperrene ble fordelt over uterommet i henhold til det, og skrudd fast i begge ender. 

Selve takkonstruksjonen var den tyngste og mest tidkrevende delen av jobben med taket over uterommet. Med sperrene vel utmålt, tilpasset og oppmontert ble hele greia beiset i samme farge som huset før vi gikk videre. Produsenten plastmo beskriver i monteringsanvisningen på Sunglaze at det skal kubbes mellom sperrene med lekter til å ta opp snølast vinterstid. Vi holder til på Østlandet nær Oslofjorden, og har ikke de største snølastene i landet. Vi tok derfor sjansen på å droppe de lekterne, for å få et tak med størst mulig uforstyrret lysinnslipp til stua innenfor. Det har gått bra gjennom i skrivende stund fire vintre.

Montering av Plastmo Sunglaze

Sunglaze består av plater som monteres i et tilpasset, tredelt skinnesystem. Med sperrene på plass var resten enkel montering: 

 • Skru på skjøteprofilen, én på hver taksperre. 
 • Legg opp Sunglaze platen, med den bøyde kanten på langsidene oppi skjøteprofilen. 
 • Skru på dekklisten til å klemme platen fast. 
 • Klikk på toppprofilen. 
 • Lukk skinnen i ytre/nedre ende med et dekklokk.

Leveransen inneholdt plater og alle tre delene av skinnesystemet. Skruer fulgte også med, men ikke i tilstrekkelig antall til å skru i hvert av de forborrede hullene. Jeg kjøpte ekstra skruer, og skrudde i alle hull. 

Montering av Sunglaze takplater
Monteringen er enkel. Én plate om gangen, og man må bøye seg over for å skru på dekkskinnen. (Foto: Gro T. Søderholm)

Platene legges opp og klemmes fast én om gangen. Man må strekke seg over til motsatt side av platen for å skru fast dekklisten. På et flatere tak enn vårt kan man sikkert legge opp alle platene, og deretter skru fast hele greia. I så fall må man bruke en finérplate, et par solide planker eller annet til arbeidsplattform for å jobbe oppå taket. 

Fire vintre med snø og is

Denne første monteringen ble gjort våren 2017. Siden har vi vært gjennom fire vintre. Snølast har ikke vært et problem. Vinkelen har vært bratt nok til at snøen har sklidd av, og lagt seg veloppdragent i en fonn nedenfor.

Snø på terrassetak
Snøen legger seg veloppdragent nedenfor taket. (Foto: Jørn Søderholm)
Snø sklir av Sunglaze tak
15 grader takvinkel. Snøen sklir fint av taket. (Foto: Jørn Søderholm)

Også når temperaturene har svingt hit og dit, og det har dannet seg varierende lagt av is og skare. Ikke én eneste dag har jeg sett tendenser til overbelastning av sperrene, og jeg har heller ikke sett synlige tegn på at platene har villet bøye seg ned mellom sperrene som følge av manglende kubbing. 

Store fordeler med uterom

Høst, vinter og vår har det taket utgjort en fabelaktig forbedring av hagen, og en svært så nyttig overgang mellom inne og ute. Matlaging og -servering, avslapping og selskap vår, sommer og høst. Et finfint sted å stå og grille fredagsbiff eller lørdagspizza (seriøst, altså), også på kalde vinterdager. Hunden er fornøyd med å ha et delvis skjermet utested, og jeg er fornøyd med å ha et god skjermet sted å vinterlagre utemøbler.

Sist jul kunne husets yngre generasjon invitere kompiser til samvær, helt i tråd med koronaregler som har vært vanskelige selv for statsministeren å følge. Tilstrekkelig avstand, saue- og geiteskinn i sofa og på stoler og en terrassevarmer på god stim. Supplert med litt varme klær ble det stemning så god at fattern til slutt måtte blinke med lysene av hensyn til naboene. 

Utestue med Sunglaze plasttak
Uterommet med Sunglaze tak danner en fin overgang mellom inne og ute. (Foto: Jørn Søderholm)

Den største ulempen med taket har faktisk vært på den varmeste delen av sommeren. Taket er sørvest-vendt, og ligger midt i glaninga for sola på den varmeste delen av sommerdagene. Da blir det godt drivhus under de blanke platene, selv med én vegg i manko. Dette har vi foreløpig løst med et solskjermingsseil spent opp på innsiden, i underkant av sperrene. Det tar av for den verste varmen, godt hjulpet av vinduer i den ytre veggen som kan åpnes og gi gjennomlufting. 

Renhold er også en utfordring. Laget i tindrende klar og gjennomsiktig plast vil skitt og smutt oppå vises godt fra undersiden. Spesielt når sola skinner gjennom. Hos oss har de blitt vasket stort sett én gang i året, i diverse ulike forsøk og varianter med svamp og klut på skaft. Uten spesielt mye hell. 

Demontering for vask og beising

I påsken 2021 kombinerte vi to behov: 1)vaske takplatene og 2)vaske og beise husveggen over taket. Sistnevnte har trengtes et par år. Men jeg har kviet meg for det på grunn av Sunglaze-taket. Man kan alltids legge opp en plattform av noe slag med plank eller plater. Men det blir ikke stabilt nok til å rekke høyt nok.  

Demontering av platene akkurat like enkelt som monteringen: 

 1. Vipp av topprofilen
 2. Skru av dekklisten
 3. Løft av takplaten

Etter fire vintre og fire år med regn, vind, kulde og hissig sommersol var det behagelig å konstatere at syrefaste skruer og aluminiumsskinner så akkurat ut som den dagen de ble montert opp. 

Sunglaze takplate etter fire år
En Sunglaze takplate trenger rengjøring. (Foto: Jørn Søderholm)
Sunglaze takplate og blå himmel
En Sunglaze takplate trenger rengjøring. (Foto: Jørn Søderholm)
Sunglaze demontering
Demontering av Sunglaze for vask. Et blikk regnbeslag øverst t.v. montert etter taket gjorde det vanskelig å få ut den øverste skruen. Alle andre skruer ble løsnet, og platene dratt ut. Det funket fint. (Foto: Jørn Søderholm)
Sunglaze montering
Slik ser montert Sunglaze ut etter fire år. Platene ligger i skjøteskinnen, og klemmes på plass av dekkskinnen. Skruene skjules av toppskinnen. (Foto: Jørn Søderholm)
Stige opp langs vegg
Takplatene demontert, åpner for vask og beising av vegg fra stige. Hurra. (Foto: Jørn Søderholm)

Med takplatene demontert var det kurant å få satt opp stige mellom taksperrene. Vasking og beising var akkurat så enkelt og hyggelig denslags kan være en mild vårdag i solveggen. Platene ble lagt i stabel, og vasket én og én med klut og vann med en dråpe Zalo etterhvert som de ble montert opp igjen. 

Monteringen foregikk på samme måte som første gang, med samme skruer i samme hull. Ingen problemer relatert til gamle skruer, skruehull e.l. 

Etter vaskingen ser vi nå at takplatene etter fire vintre begynner å få noen tegn til slitasje. Dette vises kun når sola skinner gjennom plasten i visse vinkler. 

Bottom line: Plastmo Sunglaze er et aldeles prima system å bygge tak over uteplass med. Det føltes grisedyrt da vi kjøpte det. Men med så enkel montering, så godt resultat i form av potte tett tak med fullt lysgjennomslipp og med så enkel demontering og remontering, så er det bare en ting å si: De er verdt hver krone. Jeg bruker gjerne det systemet igjen. 

For ordens skyld: Denne artikkelen er ikke en annonseartikkel eller sponset av Plastmo. Den er utelukkende sponset av meg selv, med materiell innkjøpt for mine egne surt tjente og hardt beskattede penger. 

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Les også

3 kommentarer

 1. Fint du deler erfaring med andre! Skal selv til å montere Sunglaze nå, så dette var nyttig lesing.
  Takker 🙂

 2. Veldig fornøyd med at noen tar seg tid til å skrive om sine erfaringer med Sunglace. Alle mine spørsmål som ikke kommer frem hos leverandør fant jeg her. Da blir det sunglace på meg..

  1. Hei Morten
   Det er veldig hyggelig å høre. Takker så mye. Lykke til!
   mvh Jørn Søderholm, Verktøy 24

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)