Gjør det selvPraktisk

20 år gammelt kjøkken ble fornyet med enkle midle

Fra slitent og gulnet til nytt og friskt. Kjøkkenfornyelse med ny benkeplate, malte fronter og en ny hylle. Dette er de 12 viktigste erfaringene om metoder, materialer og hjelpemidler i kjøkkenfornyelsen. 

Året var 1998. «Titanic» gikk på kino. Norge slo Brasil 2-1 i fotball-VM. Dørene åpnet på nye Oslo Lufthavn Gardermoen og på vårt nye kjøkken. Sistnevnte fikk ikke like mye mediedekning. Årene gikk. «Titanic» kom på VHS og havnet på mørkeloftet. Norge har knapt slått en fjert i (herre)fotball siden, OSL ble for liten og hjemme på kjøkkenet har to små gutter blitt voksne karer.

Kjøkkenfornyelse av Bjørk Intarsa

Bjørk Intarsa var en av Noremas toppmodeller. Nå er det gulnet og slitent. Men det er bare på overflaten. Skapene i kjøkkeninnredningen er strukturelt akkurat like gode som for snart 20 år siden. Benkeplata har gjort sitt og blandebatteriet er inkontinent, men vi kan ikke hive ut hele kjøkkenet av den grunn.

Maler kjøkkenfronter
De gule frontene fikk nytt liv med ny farge.

Vi setter i gang operasjon kjøkkenfornyelse. Den foregikk i to trinn:

Del 1: Benkeplate i hvitoljet eik, ny servant og nytt blandebatteri. Mer om det her.
Del 2: Maling av alle fronter og synlige flater. Mer om det her.

Linkene går til separate artikler om de to delprosjektene.

Ville vi gjort det igjen? Ja. Jobben var som forventet tidkrevende. Sluttresultatet og finishen på de malte frontene ble bedre enn forventet ut fra metodevalget.

Blank silikon i skjøten mellom benkeplatene. Hvit silikon på listen i bakkant.
Blank silikon i skjøten mellom benkeplatene. Hvit silikon på listen i bakkant.

De 12 viktigste erfaringene

Under er en oppsummering av prosessen og erfaringene vi gjorde underveis. Les i de to delartiklene for utdyping av de korte punktene.

1. Fargevalget tok tid. Fra påske til september… Aktuelle farger ble innkjøpt som fargeprøver (små bokser), og malt på én og én skapdør. Bedre grunnlag å velge ut fra enn de små lappene.

Skapene er gode, benkplata sliten, blandebatteriet lekker og frontene er gule og stygge. Den tallerkenhylla er upraktisk og slitt.
Fra fasen med testing av farger. Skapene er gode, benkplata sliten, blandebatteriet lekker og frontene er gule og stygge. Den tallerkenhylla er upraktisk og slitt.

2. Fliseveggen mellom kjøkkenbenk og overskap ble malt med gulvmaling. Ingen grunning, kun grundig rengjøring med avfetting (gulvrens) fra samme produsent. Rull på flatene, pensel i hjørner og fuger. Tre strøk, gjennomført før den gamle benkeplaten ble fjernet. Funket utmerket, og ser ut til å være både renholdsvennlig og ganske motstandsdyktig.

Tre strøk med Tre Stjerner Gulvmaling. Pensel i fuger og hjørner, rull på flater.
Tre strøk med Tre Stjerner Gulvmaling. Pensel i fuger og hjørner, rull på flater.

3. Benkeplate i hvitoljet eik. To benker á snaut tre meter som møtes i et hjørne. To plater i ubehandlet heltre eik (27 mm) ble behandlet med hvit gulvolje. Ett strøk på undersiden, to på oversiden. Mye gnikking for å finne fram til riktig finish. Et siste strøk + gnikking etter at alt var ferdig montert. Deretter to-tre strøk hardvoksolje for glatt overflate.

Gulvolje på benkeplate
Tre Stjerner hvit Gulvolje. Ett strøk på undersiden, to på oversiden.

4. Tilpasning. Riktig lengde ble målt to ganger (en gang hver vei). Benkeplatene ble kappet til riktig lengde med sirkelsag. Fastskrudd vater brukt som anlegg. Skulle helst hatt sirkelsag på skinne for enkel presisjon. Fintannet sagblad er bedre enn grovtannet.

Fintannet sagblad er en bra ting.
Fintannet sagblad er en bra ting.

5. Oppmåling og merking av hull til servant og koketopp på undersiden av plata. Måles nøye. Bore hull i hvert hjørne, sage ut med stikksag. NB: Viktig å la saga jobbe i fred. Presser du for mye blir det skjevt. Snittflatene i hullene dekkes, silikon på vasken og aluminiumstape på koketopp-hullet.

Panasonic sirkelsag. MST vater skrudd fast som rettholt.
Panasonic sirkelsag. MST vater skrudd fast som rettholt.

6. Skjøten krever nøyaktighet. Skar en strimmel av fronten på den ene plata for å få vekk avrundingen i forkant der platene møtes. Freste inn 3-4 “kjeks” i skjøten, for å sikre høyden. Tettet med silikon, dyttet skjøten sammen med kiler mot vegg i motsatt ende. Benkplaten ble skrudd fast i skapene fra undersiden. Hullene må være mye større enn skruene (dekkes med skiver), pga naturlig bevegelse i treplata.

Avrundingen i front må tas hensyn til i skjøten. Tre (eller fire?) kjeks sikrer høyden i skjøten.
Avrundingen i front må tas hensyn til i skjøten. Tre (eller fire?) kjeks sikrer høyden i skjøten.

7. Servanten fra IKEA ble kjøpt komplett med nytt avløp. Det kunne ikke brukes, måtte ut å kjøpe vanlige avløpsdeler og bygge nytt. Anbefaler rørlegger ved den minste usikkerhet på tilkobling av servant og blandebatteri.

Ferdig. Hyller har erstattet den stående tallerkenrekka. I servanten er det plass til en hel langpanne.
Ferdig. Hyller har erstattet den stående tallerkenrekka. I servanten er det plass til en hel langpanne.

8. Alle fronter ble demontert i passende rekkefølge. Ikke alle på én gang. Hengsler og håndtak demontert. Dårlige hengsler kastet, skiftet ut med nye. Nedmatting (test av slipemaskinen) og avfetting (rødsprit) av alle flater.

Nedmatting og avfetting
Nedmatting med 240 slipepapir, avfetting med rødsprit.

9. Arbeidsflyt. Hver front fikk to øyekroker i den minst synlige siden. Ble med hver sin kleshenger hengt til tørk etter grunning og maling. Det ga god arbeidsflyt underveis, og frontene kunne flyttes inn til tørk over natt.

Frontene ble hengt til tørk på kleshengere med øyeskruer.
Frontene ble hengt til tørk på kleshengere med øyeskruer.

10. Malingen. Frontene ble først grunnet med heftgrunn. Deretter tre strøk maling. Brukte maling av god kvalitet for å få god utflyt. Malingen ble lagt på med pensel, deretter rullet over med tørr skumrull. Det ga god finish, bortsett fra tilfeller der det ble brukt for lite maling.

Viktigste verktøy: Jotun Ultimate 25 mm skrå pensel og skumrull.
Viktigste verktøy: Jotun Ultimate 25 mm skrå pensel og skumrull.

11. Arbeidsplassen. All skruing og pussing foregikk i miniverkstedet i hagen. Alias Furtebua. All maling foregikk på et opprigget utendørs (under veranda) maleverksted med to bord. En terassevarmer var veldig nyttig på kjølige og fuktige kvelder.

Utendørs arbeidsplass med ganske god flyt.
Utendørs arbeidsplass med ganske god flyt.

12. Hyller. En hylle for stående tallerkener ble kastet. I stedet ble det montert inn fire vanlige hyller etter maling av skap. En jig for boring av hull til 5 mm hyllebærere var veldig nyttig.

Kreg jig til boring av hull for 5 mm hyllebærere.
Kreg jig til boring av hull for 5 mm hyllebærere.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

4 kommentarer

  1. Takk, Eirik!
   Ja, vi er godt fornøyd sjøl, selv nå tre år etter gjennomføring. Ja, flisene ble malt med vanlig, hvit Tre Stjerner gulvmaling. Husker i farta ikke fargekoden, men mener det var vanlig hvit rett ut av hylla.
   mvh Jørn / Verktøy 24

  1. Hei Miriam
   Den fargen heter “Matrix” i Jotuns fargeprogram. Jeg har ikke kontroll på fargekoden her og nå.
   mvh Jørn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)