20 år gammelt kjøkken ble fornyet med enkle midle
Fra slitent og gulnet til nytt og friskt. Kjøkkenfornyelse med ny benkeplate, malte fronter og en ny hylle. Dette er de 12 viktigste erfaringene om metoder, materialer og hjelpemidler i kjøkkenfornyelsen.
Året var 1998. «Titanic» gikk på kino. Norge slo Brasil 2-1 i fotball-VM. Dørene åpnet på nye Oslo Lufthavn Gardermoen og på vårt nye kjøkken. Sistnevnte fikk ikke like mye mediedekning. Årene gikk. «Titanic» kom på VHS og havnet på mørkeloftet. Norge har knapt slått en fjert i (herre)fotball siden, OSL ble for liten og hjemme på kjøkkenet har to små gutter blitt voksne karer.
Kjøkkenfornyelse av Bjørk Intarsa
Bjørk Intarsa var en av Noremas toppmodeller. Nå er det gulnet og slitent. Men det er bare på overflaten. Skapene i kjøkkeninnredningen er strukturelt akkurat like gode som for snart 20 år siden. Benkeplata har gjort sitt og blandebatteriet er inkontinent, men vi kan ikke hive ut hele kjøkkenet av den grunn.
Vi setter i gang operasjon kjøkkenfornyelse. Den foregikk i to trinn:
Del 1: Benkeplate i hvitoljet eik, ny servant og nytt blandebatteri. Mer om det her.
Del 2: Maling av alle fronter og synlige flater. Mer om det her.
Linkene går til separate artikler om de to delprosjektene.
Ville vi gjort det igjen? Ja. Jobben var som forventet tidkrevende. Sluttresultatet og finishen på de malte frontene ble bedre enn forventet ut fra metodevalget.
De 12 viktigste erfaringene
Under er en oppsummering av prosessen og erfaringene vi gjorde underveis. Les i de to delartiklene for utdyping av de korte punktene.
1. Fargevalget tok tid. Fra påske til september… Aktuelle farger ble innkjøpt som fargeprøver (små bokser), og malt på én og én skapdør. Bedre grunnlag å velge ut fra enn de små lappene.
2. Fliseveggen mellom kjøkkenbenk og overskap ble malt med gulvmaling. Ingen grunning, kun grundig rengjøring med avfetting (gulvrens) fra samme produsent. Rull på flatene, pensel i hjørner og fuger. Tre strøk, gjennomført før den gamle benkeplaten ble fjernet. Funket utmerket, og ser ut til å være både renholdsvennlig og ganske motstandsdyktig.
3. Benkeplate i hvitoljet eik. To benker á snaut tre meter som møtes i et hjørne. To plater i ubehandlet heltre eik (27 mm) ble behandlet med hvit gulvolje. Ett strøk på undersiden, to på oversiden. Mye gnikking for å finne fram til riktig finish. Et siste strøk + gnikking etter at alt var ferdig montert. Deretter to-tre strøk hardvoksolje for glatt overflate.
4. Tilpasning. Riktig lengde ble målt to ganger (en gang hver vei). Benkeplatene ble kappet til riktig lengde med sirkelsag. Fastskrudd vater brukt som anlegg. Skulle helst hatt sirkelsag på skinne for enkel presisjon. Fintannet sagblad er bedre enn grovtannet.
5. Oppmåling og merking av hull til servant og koketopp på undersiden av plata. Måles nøye. Bore hull i hvert hjørne, sage ut med stikksag. NB: Viktig å la saga jobbe i fred. Presser du for mye blir det skjevt. Snittflatene i hullene dekkes, silikon på vasken og aluminiumstape på koketopp-hullet.
6. Skjøten krever nøyaktighet. Skar en strimmel av fronten på den ene plata for å få vekk avrundingen i forkant der platene møtes. Freste inn 3-4 “kjeks” i skjøten, for å sikre høyden. Tettet med silikon, dyttet skjøten sammen med kiler mot vegg i motsatt ende. Benkplaten ble skrudd fast i skapene fra undersiden. Hullene må være mye større enn skruene (dekkes med skiver), pga naturlig bevegelse i treplata.
7. Servanten fra IKEA ble kjøpt komplett med nytt avløp. Det kunne ikke brukes, måtte ut å kjøpe vanlige avløpsdeler og bygge nytt. Anbefaler rørlegger ved den minste usikkerhet på tilkobling av servant og blandebatteri.
8. Alle fronter ble demontert i passende rekkefølge. Ikke alle på én gang. Hengsler og håndtak demontert. Dårlige hengsler kastet, skiftet ut med nye. Nedmatting (test av slipemaskinen) og avfetting (rødsprit) av alle flater.
9. Arbeidsflyt. Hver front fikk to øyekroker i den minst synlige siden. Ble med hver sin kleshenger hengt til tørk etter grunning og maling. Det ga god arbeidsflyt underveis, og frontene kunne flyttes inn til tørk over natt.
10. Malingen. Frontene ble først grunnet med heftgrunn. Deretter tre strøk maling. Brukte maling av god kvalitet for å få god utflyt. Malingen ble lagt på med pensel, deretter rullet over med tørr skumrull. Det ga god finish, bortsett fra tilfeller der det ble brukt for lite maling.
11. Arbeidsplassen. All skruing og pussing foregikk i miniverkstedet i hagen. Alias Furtebua. All maling foregikk på et opprigget utendørs (under veranda) maleverksted med to bord. En terassevarmer var veldig nyttig på kjølige og fuktige kvelder.
12. Hyller. En hylle for stående tallerkener ble kastet. I stedet ble det montert inn fire vanlige hyller etter maling av skap. En jig for boring av hull til 5 mm hyllebærere var veldig nyttig.
Hei,
Det ble veldig bra! Er flisene over kjøkkenbenk malt med vanlig hvit?
Mvh
E. Kvale
Takk, Eirik!
Ja, vi er godt fornøyd sjøl, selv nå tre år etter gjennomføring. Ja, flisene ble malt med vanlig, hvit Tre Stjerner gulvmaling. Husker i farta ikke fargekoden, men mener det var vanlig hvit rett ut av hylla.
mvh Jørn / Verktøy 24
Hvilken farge er kjøkkenet malt i?
Hei Miriam
Den fargen heter “Matrix” i Jotuns fargeprogram. Jeg har ikke kontroll på fargekoden her og nå.
mvh Jørn