Myggnetting, himmelseng og treplugg-jigen som manglet
Himmelseng? Ja, det er slett ikke dumt. Med myggnetting er det praktisk også. Denne ble laget med enkle midler. Det var bare ett verktøy som manglet.
Dama mi har ytret ønske om himmelseng så lenge hun har vært dama mi. Det er faktisk tett innpå halve livet vårt nå, så det er ikke akkurat et påfunn fra forrige uke. Men det har aldri blitt noe av den himmelsenga. Før nå.
I høst var vi på ferie på Bali. Deilig sted å være, om enn litt langt å reise. Drar gjerne tilbake dit, bortsett fra til byen Seminyak. Dit drar jeg aldri mer frivillig. Vi bodde på flere forskjellige steder rundt på øya. Alle stedene fikk vi sove i en himmelseng.
Ikke fordi vi flottet oss på luksushoteller, men rett og slett som en fornuftig konsekvens av det lokale dyrelivet. Insekter, for å være mer presis. Mygg, for å være enda mer presis.
Mygg på soverommet
Du vet hvordan det er når du får en mygg eller to inn på soverommet om natta, ikke sant?
– Dzziiiiiiiii
(stille)
– Dzziiiiiiiiiiiiiiiiiiii… dzziiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii… dzziiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii…
– Grmf, jævla mygg, grynter du og vifter med armen.
Det virker i 12 sekunder.
– Dzzzziiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
Du drar dyna over hodet. Men det blir så varmt at du må gi opp etter to minutter.
– dzzzziiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!
Mygga triumferer to centimeter over øret. Du hører på den oppskjørtede ordlyden i dzzziiiii-en at den roper på kameratene sine. Du skulle ønske du hadde en sånn elektrisk badmintonracket beregnet på myggjakt. Hvis dramaet utspiller seg et sted på Finnmarksvidda hadde det nok vært bedre med en taser-pistol, om ikke annet fordi den støyer mindre enn en .357 eller hagle.
Myggnetting
Eller en myggnetting rundt hele senga. Det var nemlig der myggnettingen kom inn i bildet. Bali er varmt, stedvis fuktig og veldig frodig. Et deilig sted for mennesker – og for mygg. Byggeskikken der nede er veldig fjern fra TEK10 og 17.
Vi snakker til dels veldig åpne bygg, med enkel adgang for de tallrike myggene der ute. De er bittesmå, sånn cirka norsk knott. Ivrige er de også, og umulig å få has på. Er man utrolig uheldig kan man havne borti en krabat som bærer med seg Denguefeber-viruset (veldig liten sjans, men det finnes).
Uansett ble det til at vi sov i senger som så ut som himmelseng, men som altså var senger med myggnetting rundt.
Norske sommerkvelder kan være varme, med god grunn til å sove for vidåpne vinduer og dører og derav følgende fri adgang for mygg. Derfor var det lett å se nytten i en sånn myggnetting. Vi kjøpte en komplett myggnetting med tak og vegger på en interiørsjappe i Sanur. Akkurat den modellen hadde i utgangspunktet hemper i taket, til å henge opp etter en ramme montert i himlingen. Jeg var liten lysten på å henge en sånn ramme i gipshimlingen på soverommet, så vi fikk den laget uten de hempene og med forsterkninger i hjørnene til å henge på et stativ.
Bygge stativ til myggnettingen
Et par uker etter hjemkomst hadde design og produksjon av et stativ til myggnettingen – eller himmelsengen – rykket opp til toppen av prosjektlederens prioriteringsliste.
Vi bestemte oss for at 4″ x 4″ ble for grovt, men at 73×73 mm var ideelt for designet. Til min forundring måtte jeg konstatere at å få tak i hvit (dvs ikke impregnert) 73×73 mm slett ikke var noen enkel affære.
Byggvarehuset jeg bruker mest (digert, stort sett lavest i pris, nært, har “alt”) hadde den dimensjonen kun i impregnert. Byggvarehus nummer to, akkurat det samme. Og nummer tre. Ringte rundt.
Etter å ha ringt rundt til flere i i området fikk jeg til slutt treff hos lille Byggspar. Egentlig er det mitt nærmeste byggevarehus, men de ligger ofte(st) høyere i pris enn førstnevnte. Gjerrigknarken som skriver dette vil heller kjøre en mil ekstra og betale noen kroner mindre.
Hvit 73 x 73 mm
Men på Byggspar hadde de i alle fall hvit 73 x 73 mm på lager. Stabelen ble lastet på bilen, fraktet hjem og lagt klar. Etter en liten time med tommestokk (og målebånd), blyant og sag var den foredlet til en stabel med deler til himmelsengens rammeverk. Jeg var spesielt nøye med å måle og kappe dem parvis like lange. Det vil si nøyaktig like lange kortsider, langsider og bein, for å få det rettest mulig. Alle delene kappet med rette ender. Hjørnene ble forsterket med skrå avstivere kappet 45 grader.
Deretter kom den delen som krevde mest hodekløing og konsentrasjon: Skjøtene. Jeg valgte å skjøte delene med treplugger og skruer. Det finnes en jig for alt. Også for plassering og boring av hull til treplugger.
Jeg skulle ønske jeg hadde en sånn da denne ble satt sammen. I dette tilfellet tok jeg sjansen på å plassere hullene på frihånd:
- Vinkelrett strek på den ene delen
- Bore to hull med bor og dybdestopp
- Dytte inn et en metallplugg med en pigg i hvert av hullene (kjøpt en gang i et sett på et stort byggevarehus)
- Finne riktig plassering på motstående del
- Trykk for å merke plugghullenes plassering med piggene
- Bor hull
Det ble jo hull, og delene havnet noenlunde riktig på hverandre. Ulempen med det er at alle skjøtene til alle delene er helt unike. Ingenting går om hverandre. Når jeg i tillegg var litt slurvete med å merke hvilke deler som hørte til hverandre, så ble det en smule puslespill å få delene på riktig plass.
Montering ble puslespill
Delene ble prøvemontert, myggnettingen tredd over og kostatert at alt passet. Deretter ble ramma demontert, delene malt hvite og satt sammen igjen med nytt puslespill. Prøvemonteringen skjedde med med 140 mm treskruer,i forborede og forsenkede hull. De var i korteste laget, så den permanente monteringen ble gjort med 240 mm skruer med stort, flatt hode.
Til slutt var konstruksjonen montert. De korte, skrå avstiverne i alle hjørner er like og montert kun med 100 mm skruer, så der går de om hverandre.
Treplugg jig
Hadde treplugghullene vært boret med jig og plassert med nøyaktighet kunne delene i større grad gått om hverandre. Neste gang jeg skal lage noe med treplugger skal jeg bevilge meg selv en jig for mer presis boring av treplugghull. Denne kunne feks funket.
Eller kanskje til og med en Domino, selv om det antakelig må til et større prosjekt eller serieproduksjon for å forsvare kostnaden.
Denne sengehimmelen ble altså laget med en komplett, ferdig myggnetting kjøpt i utlandet. Til nå har den gjort det ekstra trivelig og lunt på soverommet. Tekstilene luner ekstra på kalde vinterdager.
Til sommeren blir det soving med vindu og dør på vid gap. Myggen? Den får bare dzzziiiiiii-e i vei til snabelen faller av – på utsiden av nettingen.