Nytt kjøkken med pensel, skumrull og kleshengere – del 2
Kjøkkenet fra 1998 var slitent og forbikjørt. Fornyelse ble gjennomført på lavt budsjett, med pensel, skumrull, kleshengere og en terassevarmer som viktige verktøy. Her er del 2, maling av frontene.
Denne artikkelen handler om kjøkkenfornyelse med enkle midler. Den gjelder maling av fronter. En annen artikkel tar for seg skift av benkeplate, servant og blandebatteri.
Året var 1998. “Titanic” gikk på kino. Norge slo Brasil 2-1 i fotball-VM. Dørene åpnet på nye Oslo Lufthavn Gardermoen. Under atskillig mindre mediedekning men med like stor glede åpnet dørene i vårt nyoppussede kjøkken. Årene gikk. “Titanic” kom på VHS og havnet på mørkeloftet. Norge har knapt slått en fjert i (herre)fotball, OSL ble for liten og hjemme på kjøkkenet har to små gutter blitt voksne karer.
Norema Bjørk Intarsa
Kjøkkenet vi flottet oss med i 1998 var en av Noremas toppmodeller: Bjørk Intarsia. Den var så moderne at den ble brukt i en TV-serie på 90-tallet.
At man har det samme kjøkkenet som Nils Vogt, Sven Nordin & co brukte i “Mot i Brøstet” er nok ikke mye å skryte av blant de design- og arkitekturkyndige, verken da eller i dag. Men vi syntes det var rasende flott.
Nå er kjøkkenmodellen knapt mulig å finne på et Google-søk, og da bare i treff under Gis bort på Finn.no og artikler av typen “Slik maler du kjøkkenfrontene dine”.
Skapene i kjøkkeninnredningen er strukturelt akkurat like gode som for snart 20 år siden. De bjørkefinerte frontene har gulnet så de nær sagt går i ett med de gulgrønne flisene som var moderne da Drillos 1.0 var på topp. Benkeplata har gjort sitt, blandebatteriet er inkontinent og servantene er så spennende som bare en 20 år gammel kjøkkenvask kan være. Den gamle hylla for å stable stående tallerkener er både slitt og lite plasseffektiv.
Pusse opp kjøkkenet
Men man kan ikke hive ut en hel og bra kjøkkeninnredning når det er bare litt av den som er slitent. Vi setter i gang med en etterlengtet fornyelse. Først ble fliser over benk malt. Deretter ble benkeplate, servant og blandebatteri skiftet. Mer om det her.
Nå er det tid for den teknisk enkleste men mest tidkrevende jobben: Maling av frontene og andre synlige deler. Flisene og benkeplata med teknisk tilbehør tok et par ettermiddager og en helg.
Male kjøkkenfronter
Grunnarbeid og maling av fronter tok nær to uker på kveldstid samt det beste av et par helger.
Husets hund var tiltagende misfornøyd med å bli avspist med turer der han så vidt fikk tid til å drite i fred.
Teknisk sett var dette en enkel jobb:
1. Demontere skapdører, skuffefronter og eventuelle andre fronter som skal males.
2. Fjerne alle håndtak, hengsler og dempende gummiknotter.
3. Matte ned alle overflater. Jeg brukte (for det meste) en Fein Multimaster med slipedisk og støvavsug. Mer om det her. Det gikk med nær en pakke sliperondeller i 240 korn.
4. Avfette alle overflater. Jeg brukte Rødsprit.
5. Grunne alle overflater. Jeg brukte Heftgrunn, for å være sikker på å få god heft for malingen. Lagt på med rull på flatene og pensel i hjørner.
6. Male alle overflater. 2-3 strøk. Jeg brukte Lady Supreme Finish for å få et best mulig sluttresultat. Glansgrad silkematt.
7. La alle overflater få tørke/herde, uten sig og uten å forurenses av støv og skitt.
8. Remontere all “jernvare” og sette frontene på plass.
Jeg skulle gjerne bodd på et småbruk, med en låve som kunne innredes som alskens verksted. Herunder et rent og tett rom til lakkboks.
Utendørs arbeidsplass
I stedet bor jeg i en halvpart av en tomannsbolig, i et boligfelt der hensyn til naboer er både folkeskikk og nødvendig. Da må man bruke den plassen man har. På den ene siden av huset har jeg en delvis skjermet huk som vender mot vest. Denne ble for anledningen omgjort til kjøkkenbenk- og maleverksted.
Med sola på det mest intense om sommeren blir det for varmt til å male her. Nå var det blitt både sensommer og tidlig høst, og sola var ikke et problem for malingen.
Fukten om kvelden, derimot… Kommer litt tilbake til det.
Oppdatering etter spørsmål fra Erlend (se nederst). Hvordan får jeg malt begge sidene i én operasjon, uten å vente til den ene sida har tørka? Jo, med en bunt hjemmelagde “dogs” som løfter fronten fra underlaget. Se bilde.
Komplisert logistikk
Med totalt 22 fronter som skal males blir det en komplisert logistikkoperasjon å til en fornuftig arbeidsplass og et sted alle frontene kan hvile til malingen har tørket. Det ble komplisert da jeg malte én og én skapdør med fargeprøver. Løsningen fant jeg i en video av en amerikaner på Youtube: Kleshengere.
Et par bunter kleshengere i tre ble med hjem i bilen fra IKEA. I hver av frontene skrudde jeg to halvøyeskruer inn i den minst synlige siden. Etter maling ble skuffefronten / skapdøra hengt etter disse øyekrokene på en kleshenger, som igjen ble hengt på en stang oppunder verandaen over huken. Med litt forsiktighet ble det plass til så mange fronter det var fornuftig å behandle på én gang. Der kunne de henge og tørke i fred.
Øyeskruer og kleshengere
Øyeskruene ble forboret og skrudd inn i den siden som var minst synlig etterpå. Det vil si på oversiden for overskapdørenes del og undersiden av underskapdører og skuffefronter. De to små hullene vises i praksis ikke. Eventuelt kan man ta jobben med å lukke, sparkle og forsiktig male over dem til slutt.
Hver front fikk to-tre strøk med maling etter grunning. Denne ble lagt på med pensel. Jeg digger Jotun Ultimate pensler. De er dyre, men gjør det SÅ mye enklere å være være presis enn en jallapensel til 29,90.
Etter pålegging med pensel rullet jeg over med en skumrull. Skumrullen var tørr i starten av malingsjobben, og trakk til seg litt underveis. Hovedpoenget her er at den rullen kun glatter over flatene og stryker ut penselstrøkene. Jeg gjorde også et par forsøk med å legge på maling med den rullen, men fikk den klart beste finishen med å legge på med pensel først og rulle etter med tørr skumrull.
Pensel og skumrull
På de beste flatene ga det en finish både jeg og andre som så resultatet ble overrasket over. Jevnt og fint, ingen penselstrøk og fint lite uregelmessigheter.
Ikke særlig mye verre enn jeg ville forventet om jeg hadde levert det inn til proff sprøytelakkering (som vi droppet pga høy pris).
Jeg vurderte å sprøytemale dem selv. Men på grunn av dårlige, utendørs arbeidsforhold droppet jeg det og gikk for pensel og skumrull i stedet. Gjennom dette prosjektet – inkludert maling av skapdører med fargeprøver – har jeg prøvd diverse kombinasjoner av rull og pensel.
Rull med kort pels og lang pels og skumrull, pålegging med rull og utstryking med pensel, omvendt pålegging med pensel og utstryking med tørr rull. Jeg fikk altså den klart beste finishen og mest kontrollerbare prosessen med pålegging med pensel og utstryking med tørr skumrull.
Fuktige kvelder på høsten
Kveldene er som kjent fuktige ut over høsten. Noen kvelder så fuktige at det renner av himmelen. Og med temperaturer som kryper nedover. Her fikk jeg uventet nytte av en terassevarmer vi arvet fra svigers i sommer.
Den ga en behagelig varme i det midlertidige malerverkstedet ute, og var dessuten til hjelp i å lage bra resultat. Akkurat som å stå ute i sola og male, bortsett fra at det var bare akkurat passe med lys og ingen bankende sol som stresset malingen.
Tykt strøk
Den beste finishen fikk jeg nemlig da jeg la på såpass tykt med maling at det fløt godt ut. Så godt at det hadde kommet til å renne friskt om skapdøra eller skuffefronten hadde blitt hengt opp med det samme. I stedet lot jeg den ligge flatt i varmen fra terassevarmeren, mens jeg tok de to-tre neste frontene.
Da hadde overflaten satt seg tilstrekkelig til at den ikke rant da fronten ble hengt opp. Med bordplass til 3-4 fronter om gangen ble det en ganske effektiv flyt i arbeidet.
Alle “dagens” fronter ble malt og hengt opp på stangen i utendørsverkstedet. Deretter flyttet jeg alle sammen inn, til tørk over natta på stenger rigget opp for formålet i en innendørs bod.
Kleshengerne gjorde det mulig å håndtere og flytte på frontene selv om malingen ikke var tørr.
Dag etter dag
Noen av frontene var jeg litt for gjerrig med malingen på, og det ble skjolder etter tørking. Et lett rasp med sandpapir, nytt og mer generøst strøk med maling. Så var den ferdig. Ny (ettermid)dag, nye fronter. Sånn går no dagan.
Helt til jeg en vakker dag var ferdig med alle sammen.
Et skap sto tomt igjen etter at den gamle tallerkenhylla ble fjernet. Dette ble malt innvendig i samme farge som frontene. Jeg laget fire hylleplater (i hobbyplate / limtreplate malt i samme farge) og boret hullmønstre til 5 mm hyllebærere for å gjøre det mulig å variere høyden.
Tre ganger så mye plass med hyller
Til dette siste brukte jeg en praktisk liten Kreg-jigg til denslags, kjøpt hos Gustavsen AS. Inn med hyllebærerne i riktig høyde, på med hylleplatene. Brått hadde vi tre ganger så mye plass i skapet enn med den gamle stående tallerkenhylla.
Sånn. Dett var dett. Kjøkkenet er “nytt”, og det er kanskje 20 år til neste gang jeg trenger å gjøre noe der.
Til slutt
Til slutt vil jeg bare understreke at denne artikkelen ikke er sponset på noen måte. Sirkelsaga har jeg fått låne av importøren for å teste Panasonic Dual Voltage. Alle metoder, produkter og hjelpemidler er brukt etter mitt valg, ikke fordi noen har sponset eller betalt for å få dem omtalt.
Har du lest helt ned til hit? Fantastisk, tusen takk! Kommenter gjerne under om du vil utdype, dele erfaringer eller spørre om noe.
Hei! Vi skal male et kjøkken med kjøkkenfronter i heltre furu. Jeg har her tenkt at vi burde rulle på malingen, og så gå over med fordriver. Etter hva jeg kan se på dine bilder, så er kjøkkenfrontene hos deg i finér? Ville du gjort det på samme måte igjen (pensel, så skumgummirulle) om frontene dine hadde vært i heltre, eller ville du gjort som jeg har tenkt?
Takknemlig for svar 🙂
Mvh
Trude
Hei Trude. Det er en kombinasjon av finer og heltre. Jeg vurderte også metoden med rull + fordriver. Jeg har erfaring for at den gir et snev av penselstrøk. Det ser også bra ut, og gir litt “liv” i overflaten. Men pensel + skumrull ga en jevnere overflate som vi ønsket her. Jeg ville valgt samme metode også om jeg skulle gjort det med fronter i furu heltre. Det kommer litt an på hvor mye profilering det er i frontene. Skumrullen kommer dårlig til i profilering, og der vil kanskje en fordriver være bedre (om jeg skal gjette litt).
Lykke til!
mvh Jørn Søderholm / Verktøy 24
Geniale tips, tusen takk!!
Spørsmål, tror du man kan male utendørs nå i mars? Og henge til tørk inne? (fantastisk tips om kleshengerne!!)
Hilsen Synøve
Hei Synnøve. Takk for hyggelig tilbakemelding 🙂
Det kommer nok mye an på hvor du bor i landet, og hvilke arbeidsforhold Vårherre varter opp med. Jeg er skeptisk til å male noe så finish-kritisk som kjøkkenfronter med vannbasert maling i kaldt vær ute, og ville nok prøvd å få til noe innendørs. Kuldegrader er definitivt no-go. Om du får stå i en skjermede og kanskje litt soloppvarmet krok bør det kunne gå bra, så lenge du holder regn og fukt unna.
Hva med å låne/leie et håndverker-telt? Og kanskje supplere med med en liten varmevifte e.l. på skjøteledning?
Uansett: Lykke til!
mvh Jørn / Verktøy 24
Hei.
Hvilken farge har dere brukt?
Mvh
Susan
Hei Susan
Beklager så mye at jeg har glemt å svare!
Fargen heter “Matrix” i Jotuns fargekart.
mvh Jørn / Verktøy 24
Hei!
Jeg skal i gang med tilsvarende kjøkkenrenovering som du beskriver. Kom heldigvis over din artikkel – flere gode tips å ta med seg! Mest spektakulær var “tørkeprosjektet” med kroker, kleshengere osv. – gull verdt!! Jeg hadde sett for meg ukesvis med fronter liggende til tørk utover stuegulv, soverom m.v. Det slipper vi nå…. All ære til deg og dine særdeles nyttige og praktiske tips!
Med vennlig hilsen
Geir Clausen
Hei Geir
Tusen takk for dagens hyggeligste tilbakemelding! Gøy å se at den artikkelen er til hjelp. Lykke til med prosjektet.
mvh Jørn / Verktøy 24
Lest alt og innlegget ditt er lagret. Skal i gang med å male HTH Bjørkekjøkken, satser på at jeg kommer i mål, med den gode veiledningen herfra
Hei May Britt. Tusen takk for hyggelig tilbakemelding! Jeg har stor tro på at det går fint. Lykke til :). mvh Jørn / Verktøy 24
Hei😀
Jeg er akkurat ferdig å vaske, pusse og grunne kjøkkenet mitt. Skal sta å kjøpe maling og lurer på om du er fornøyd med silkematt? Er det nok glans i den til at man enkelt får vaska reint kjøkken skapa? Noen som anbefalte halvblank som er 40 i glansgrad for at det er lettere å vaske. Vil gjerne høre di erfaring. Mvh Ingrid
Hei Ingrid.
Vi er strålende fornøyd med glansgraden vi brukte. Det er ingen problemer med renhold. Vi er også imponert over hvor godt det har holdt med den malingen, på tredje året etter at jobben ble gjort. Lite slitasje, malingen sitter godt. Antakelig pga godt grunnarbeid og maling av god kvalitet. Reparasjoner av hakk og småsår (som oppstår, uansett hvor forsiktig man er) er enkelt. Jeg tror småreparasjoner er enklere å gjøre uten at de synes på mattere enn på blankere maling.
Jeg ville gjort det på akkurat samme måte igjen, og har ingen problem med å anbefale silkematt.
mvh Jørn / Verktøy 24
Hei. Jeg googlet ” male kjøkken fronter” og der dukket denne artikkelen opp med SAMME kjøkken som oss. Jeg vurderer å leie en til å gjøre dette. Du vil ikke ha et oppdrag i oslo da 🙂 ? Det ble utrolig fint!
Hei Julie. Tusen takk for hyggelig tilbakemelding. Jeg er redd det ville blitt et dyrt oppdrag :). Det er ikke vanskelig, men tar litt tid.
Nå er det et par år siden vi gjorde det, og vi er overrasket over hvor godt det holder finishen. Svært lite hakk og sår, tross mye bruk. Metoden kan anbefales som en løsning med god varighet.
Mvh Verktøy 24
Jørn Søderholm
Ansvarlig redaktør (og «hobbyhåndverker»)
Hei
Måtte du bruke ny skumrull på hver front ?
Hei Toril.
Nei, langtifra. Brukte én og samme rull på alle, og på alle strøk. Var nøye med å rengjøre den i vann mellom strøkene, for å unngå korn av tørket maling som kan skade neste strøk.
Mvh Jørn Søderholm, Verktøy 24.
Hei! Vi skal akkurat male Norema kjekken eikefinerfronter, så denne artikkelen kom som manna fra himmelen! Hvilken farge og malingstype har du brukt ?
Hei Ellen
Hyggelig å høre 😊. Vær nøye, så blir det knallbra. Ser fortsatt likt ut, over et år etter jobben ble gjort.
Vi brukte Lady Supreme, i en farge jeg tror heter Matrix.
Jørn
Veldig godt innlegg for oss som skal til med dette!
To spørsmål:
1. Malte du alle baksidene og kantane på kvar skapdør, lot tørke, og så sjølve fronten?
2. Vi har mange frontar. Kva steg her går det an å kutte ned innsatsen i utan at det går nemneverdig ut over kvaliteten? Tenker i kanskje mindre matting og færre strøk maling (eitt bak og to framme).
Hei Erlend. Takk for hyggelig tilbakemelding.
1. Jeg tok det i samme slengen. Lagde meg en liten bunt med små finérstubber med spiker eller skruer gjennom. “Dogs” på engelsk, husker ikke i farta hva de kalles på norsk. Legg disse på arbeidsbordet, og legg skapfronten oppå disse. Den nymalte flaten får noen bittesmå merker etter spiker-/skruespissene, men det synes ikke på det ferdige resultatet. Jeg malte baksiden først, sånn at det var nymalt bakside som ble lagt på disse spissene. Se ekstra bilde lagt ut lenger opp i artikkelen.
2. Med heftgrunn i første strøk er det ikke så nøye med den første mattingen. Men det er viktig for sluttresultatet at man er nøye underveis. Ikke kutt ut den lette mattingen mellom strøkene, i alle fall ikke på forsiden. Med god tilrettelegging av arbeidsplassen kan du være effektiv med mange fronter. Feks flere arbeidsbord og en L, C eller nesten firkant, hvis du har plass. Kanskje et par ekstra hender til å henge frontene opp til tørk etter maling. Jeg ville heller effektivisere på den måten enn å prøve på snarveier. Ett strøk på baksiden og to på forsiden høres litt lite ut, det kan bli fristende å legge for mye i strøket. Og da får du tre ganger så mye jobb…
Uansett: Takk for at du har lest, og LYKKE TIL!
Hei – og takk for uhyre interessant artikkel! Jeg har også malt kjøkkenskapdører – som ligner på dine, med Lady Supreme Finish silkematt sort. Brukte minirull med pels. Ikke helt fornøyd med overflaten, og vil derfor gjøre det om igjen. Denne gangen med skumrulle. Altså: pensel først, og deretter skumrull?
Jeg er utrolig fornøyd med denne malingens slitestyrke! Jeg har også brukt den på spisestoler og er forbauset over holdbarheten som jeg vil påstå er bedre enn tidligere Lady variant med white spirit! Ulempen er at den vanntynnete ikke flyter ut på samme måte, og arbeidet er mye vanskeligere. Og helt sort er vel aller mest krevende. Jeg har veldig lyst til å prøve den matte typen denne gangen. Har du erfaring med det?
Hilsen Bengt
Hei Bengt!
Takk for ukens hyggeligste tilbakemelding 🌞🥳. Ja, det stemmer: Jeg la på med pensel og jevnet ut med skumrull. Tørr skumrull ga en jevn og fin overflate. NB: Det samler seg bittelitt maling på rullen for hver utstryking. Viktig å skifte til ren og tørr rull før det blir for mye. Helmatt sort, på kjøkkenfronter, altså..? Kult! Det er antakelig noe av det mest krevende du kan begi deg utpå av malingsarbeider, men det er du nok fullt klar over. Jeg har ikke selv erfaring med det. Jeg antar det lille som er av spill i den ferdigmalte flaten vil synes bedre enn på fargen jeg har brukt.
Jeg har vært borti en større skumrull (25 cm). Den dekker et mye større areal pr strøk enn den lille, “vanlige”. Det kan gi en jevnere flate. Tror kanskje jeg ville prøvd med noe sånt om jeg skulle kastet meg utpå med helmatt sort. NB: Dette er gjetting, altså!
Del gjerne erfaring og resultat når du kommer så langt. Lykke til, og god påske 🐣.
mvh Verktøy 24
Jørn Søderholm