Gjør det selv

Slik skifter du silikonfuger

Silikon på bad og kjøkken har begrenset levetid. Selv om du ikke bygger nytt eller pusser opp kan det altså være aktuelt å fornye fugene, dette er hvordan du gjør det.

Fugene bør fornyes jevnlig (mener noen), og uansett vil FDV-dokumentasjonen fra produsent fortelle at forventet levetid ikke akkurat er over flere generasjoner. I tillegg til vanlig slitasje og eventuelt tidligere slurvearbeid er de også spesielt utsatt for mugg. Du trenger ikke ha et totalskadd bad med mugg i veggene før små svarte flekker oppstår på fugene. I motsetning til andre materialer er det i praksis umulig å gnikke vekk mugg fra silikon, fordi soppen trenger langt inn i materialet.

Les også: 12 viktigste verktøy til gjør-det-selv og oppussing

Det finnes heldigvis et alternativ, og det er hverken dyrt eller vanskelig å fikse selv. Følger du disse enkle stegene kan du fint gjøre det selv på kort tid. Enda bedre, går det galt er det heller ikke problematisk å prøve på nytt.

Dette trenger du:
• Silikon (i rett farge for ditt bruk)
• Fugesprøyte
• Kniv/skrapeverktøy
• Maskeringsteip
• Aceton og pensel
• Såpevann
• Fugestrykesett (eller ispinne (eller pekefinger))
• Papir eller papp

1: Fjern det gamle

Bruk kniv til å skjære ut så mye du kan, og prøv å dra ut hele fugen i ett stykke om mulig. Der det blir smårester igjen kan du forsiktig skrape bort resten, men hvis du bruker noe stort til å skrape ville jeg vært forsiktig med å skrape f.eks. fliser utenfor der den nye fugen blir liggende. Jeg brukte støvsuger til slutt – det er kanskje overkill, men jeg foretrekker å være helt sikker på at det nye silikonet hefter til ting som sitter fast.

2: Rens godt

Aceton og en pensel er vennen din her. Acetonet renser området og, viktigst av alt, fjerner fett. Når området under fugen er rent og fettfritt vil det nye silikonet hefte bedre, og du har litt bedre grunnlag til å si at du har gjort dusjen vanntett igjen. Bare vit at aceton fordamper fort og er ikke bra på puste inn, så sørg for godt med lufting.

3: Maskér

Nå er ikke jeg så fryktelig fin på det, men det er hyggelig når ting ser bra ut. Jeg kan til og med anerkjenne at jeg det kan være andre enn meg selv i boligen som faktisk bryr seg om detaljer, og dette er en enkel måte å få fugen fin på. Legg maskeringsteip der du vil ha en skarp linje, så blir de neste stegene litt enklere.

4: Legg selve fugen

Dette er den enkleste og morsomste delen. Kutt tuppen på patronen, gjerne skrått, og prøv deg frem med trykk og fart. Bare sørg for at du fyller godt inn i kriker og kroker, heller for litt for mye enn litt for lite.

5: Glatt ut

Når silikonet er lagt skal du forme den som den til slutt skal se ut, men først må du påføre smøring. Såpevann gjør susen her, så slipper du å dra med deg mer av massen enn du egentlig vil.

6: Form

Siste kronen på verket for å få en pen og tett fuge er å forme den, og her kommer siste hjelpemiddel inn. Et fugestrykesett fås billig i mange butikker, og det kan være en lifesaver. Da har du en litt jevnere mal enn pekefingeren, og unngår fingermerker. Etter hvert som du drar vekk overflødig silikon tørker du det bare vekk på pappen eller papiret du har lagt frem. Prøv å jevne ut så godt som mulig hvis du må stoppe underveis.

7: Fjern maskering

Fjern teipen før fugen tørker!

8: Vent

Etter påføring må silikonet få tørke. Detaljer rundt nøyaktig tørketid og tid for gjennomherding kan som regel finnes i dokumentasjon fra produsenten, men en god tommelfingerregel er å la fugen være i fred i minst 24 timer før den tas i normal bruk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)