Würth muttertrekker 8 SL i gammel og ny versjon.

Kraftig Würth muttertrekker har slanket seg

Dette er Würth 1/2″ muttertrekker Superior 8 SL. Den har vært på boot camp. Nå er den både sterkere og 25 prosent lettere enn forgjengeren.

Tekst: Jørn Søderholm

[pro_ad_display_adzone id=”3102″]

Nå har det kommet en ny 1/2″ muttertrekker fra Würth. De snakker – ikke særlig overraskende – pent om den. Superior 8 SL heter den, og erstatter en forgjenger ved samme navn. De som kjenner Würths verktøyverden vil muligens vite at det navnet betyr at den har åtte rotorblader, for rask oppbygging av moment.

Rotor i pneumatisk muttertrekker

En liten forklaring av det med rotorblader: Funksjonsprinsippet i en pneumatisk – luftdrevet – muttertrekker består i at man slipper inn trykkluft, som driver en rotor. Rotoren er forbundet med slagmekanismen gjennom et girsystem, og rotasjonskraften brukes til å slå løs mutteren eller bolten. Mer om det f.eks her.

Würth muttertrekker 8 SL har altså åtte blader på rotoren. Den nye versjonen må ha vært på treningsleir. Den oppgis nemlig av Würth å være både sterkere og lettere enn forgjengereren.

500 gram lettere Würth muttertrekker 8 SL

Nærmere et halvt kilo lettere enn forgjengeren. Det er mye på et verktøy i denne klassen. Muttertrekkeren 8 SL veier i den nye versjonen 1,57 kilo. Når rotoren har fått luft inn på seg til å bygge opp maksimalt moment slår maskinen løs med gode 1550 Nm, i følge pressemeldingen fra Würth.

Maskinen ligner mistenkelig på Shinano SI-1460, som produsenten oppgir med et løsrivelsesmoment (“breakaway torque”) på 1400 Nm. En representant Ingersoll Rand hevder at samme maskin er testet til 500 Nm, målt etter kriteriene som brukes der i gården.

Usikre momenttall

Her på Verktøy 24 har vi i en rekke artikler – feks her – sett at akkurat det med å måle moment på muttertrekkere er usikker øvelse med en haug variabler.

Disse variasjonene gjør det bortimot meningsløst å sammenligne momenttall de forskjellige produsenten oppgir.

Kompositthus

Mekanismen i muttertrekkeren bor i et kompositthus som sies å begrense overføring av vibrasjoner og kulde til operatørens hender.

– Denne typen verktøy er svært populære og foretrekkes av mange. Superior 8 SL har lav vekt og kompakt form. Det er enkelt å komme til med denne nye modellen, hvor man også kan justere tiltrekkingsmomentet. Her er det lett å avstemme i forhold til jobben som skal utføres, sier divisjonsleder Sven Olav Szallies hos Würth i en pressemelding.

Han anbefaler muttertrekkeren 8 SL for bolter opp til 16 millimeter.

Pris? “I underkant av 2 000 kroner”.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.