400 mm betongsag på “vanlig” 230V strøm
Innendørs betongsaging? Eller krav om fossilfri byggeplass? Denne 400 mm diamantsaga går på 230V énfas strøm. Kutter inntil 150 mm dypt, også helt flush mot vegg eller gulv.
Tekst: Jørn Søderholm
Hva er det: AGP C16, elektrisk 230V diamantsag, 400 mm blad.
Hva koster det: 12-13 000 eks mva.
Hvor kjøpes det: Sverre Hellum & Sønn AS har agenturet. Selges gjennom forhandlere.
For noen dager siden var jeg på besøk hos Roar Løkenhagen på K-H Service AS. Han er landets største Dewalt-forhandler, men har også mye annet. Like ved inngangen sto maskinen på disse bildene:
En AGP C16 diamantsag med 400 millimeters (16″) blad og mulighet for å skjære både tørt og vått, med hhv støvsugeradapter og vanntilkobling.
Ja vel, og hva så? Vel, det som gjør denne maskinen litt spesiell er at den går på strøm. Vanlig, énfas 230V strøm.
230V elektrisk diamantsag
– Den har vi nylig fått inn, fra Sverre Hellum & sønn AS. Vi har solgt et par av dem, til folk som har vært veldig glade for å få tak i en 230V-maskin som kan kutte så dypt, sier Roar Løkenhagen.
Diamantsager i dette kaliberet er ellers ofte bensindrevet, med et og annet hydraulisk alternativ.
Noen vil foretrekke å holde på med en maskin på strøm framfor en bensindrevet. Støymessig gjør det vel ikke den store forskjellen. Å kutte i betong, Leca, stein og sånt er langtifra lydløst, men man slipper i alle fall tilleggsbelastningen i en hylende og eksosrykende totakts bensinmotor.
I Oslo og de andre større byene snakkes det stadig mer og høyere om fossilfrie byggeplasser. En maskin som dette gjør altså samme jobb som en bensindrevet maskin, men med full velsignelse fra MDG, Blekkulf og etterhvert offentlige byggherrer og myndighetene i byene.
AGP C16 elektrisk betongsag
AGP C16 drives av en motor på 3200 watt. Til denne finnes et adapter for flush kapping. Her tar man av ytterveggen i verneskjermen. Et adapter på spindelen flytter bladet utover, flush med ytterkant av verneskjermen. Dermed kan maskinen kutte i gulvet kloss inntil en vegg, eller kutte veggen flush mot gulvet hvis maskinen snus 90 grader. Som i denne videoen. (Artikkelen fortsetter under videoen)
Ubelastet turtall er 3900 o/min. Støttehjulene bak bladet hjelper til å holde maskinen 90 grader mot kuttet, samtidig som den er lett å føre for- eller bakover. Dette kan bidra til å forenkle arbeidet med å kutte slisser.
AGP C16 har også en lillebror, C14. Den har et noe mindre 14″ blad og en 2800 watt motor, med ubelastet turtall på 4500 o/min. Den har ikke flush-adapteret til bladet som storebror C16, men har til gjengjeld muligheten for tørr kapping. Den er i utgangspunktet satt opp som en “vanlig” diamantkutter med vanntilkobling samt nevnte hjul som bidrar til å holde 90 vinkel under kuttet.
C14 tørrsaging med støvsuger
Men på denne kan et tilpasset støvsugeradapter monteres i bakkant av verneskjermen, i stedet for støttehjulene. Støvsugeradapteret er også en støttebrakett som holder maskinen 90 grader på underlaget. Støvsugeren kobles til stussen i bakkant. Du vet sikkert at tørrkapping av betong og slikt støver infernalsk, og varmen kan være brutal mot bladet. Her må det brukes en M-klasse støvsuger – og en viss forsiktighet ift varmen. Se mer i denne promovideoen. (Og les videre under videoen)
Husqvarna er en av få konkurrenter til AGP på dette sære området. Hvordan er det med alternativene derfra?
Alternativer fra Husqvarna
AGP C14 er i spesifikasjoner ganske lik Husqvarna K3000, i en versjon som også kan kappe både tørt og vått. Samme bladstørrelse og kappedybde.
AGP C16 har samme bladstørrelse og kappedybde som Husqvarna K6500. AGP-en går på “standard” 230V strøm, mens Husqvarnaen har en høyfrekvent motor som krever ekstern strømforsyning.
AGP C16 kan kappe tett inntil vegg. Skal man gjøre dette med en Husqvarna må man over på K3000 Cut´n break, en maskin spesielt laget for kapping tett inntil vegger og i dybden. AGP har også laget en enda større C18-maskin, med en 6500 watt høyfrekvent motor og 18″ blad.
Gi gjerne en kommentar eller tilbakemelding om du vet om andre elektriske maskiner med tilsvarende ytelser og bruksområde.
Rødt eller grønt diamantsagblad
Til C14 og C16 leverer Hellum hhv rødt eller grønt Landscaping diamantsagblad. Det røde er for granitt og annen naturstein, det grønne for betong med eller uten armering.
Bladene er laget med “Zenesis teknologi”, med diamanter satt i system. Bladene er 2,6 mm brede.
Hvis man vil gå enda lenger kan man gå for et Zenesis Terminator blad. Tøft navn, hæ?
Zenesis Terminator
Men så er det en tøff jævel også: I følge Hellum er det en nyutviklet ekstremskive, med ekstreme skjæreegenskaper for kapping av alle typer av armert betong og betongpeler. Eller granitt.
– Vår nye superskive, sier Hellum selv.
Sagbladet har strategisk plasserte målehull for å måle slitasjen i bladet. Det er praktisk for de som leier ut slikt utstyr, og fakturerer etter antall millimeter slitt. Eller også for de som leier det: Hvis man selv gjør en måling før og etter jobben, så har man en liten sjekk på om utleieren fakturerer riktig ;).
Priser?
- AGP C14: Kr 8 950 eks mva
- AGP C16: Kr 12 950 eks mva
Sverre Hellum & Sønn AS
Sverre Hellum & Sønn AS har et rikelig utvalg av spesialmaskiner for saging og sliping av betong. Og mye annet rart. Inkludert Sundt elektriske sager. Men ingen av AGP-maskinen er å finne på websiden hos Hellum når dette skrives.
– Vi introduserte denne sagen på det norske markedet for litt over et år siden. Da var den nettopp ferdig utviklet, med teknisk bistand fra vår side, sier daglig leder Glenn Hellum i Sverre Hellum & sønn AS.
Selskapet ble etablert i 1986, og er i dag en av de største i Skandinavia innenfor diamantverktøy og tilhørende maskiner. Om ikke lenge kommer Hellum ut med ny webside og katalog full av utstyr for entreprenører innen bygg og anlegg.
Hva er det: AGP C16, elektrisk 230V diamantsag, 400 mm blad.
Hva koster det: 12-13 000 eks mva.
Hvor kjøpes det: Sverre Hellum & Sønn AS har agenturet. Selges gjennom forhandlere.
Tåler den vann, å da mener jeg vann og slam som blir mens en jobber. Ikke alle tåler det dessverre selv om produsenten hevder det er ikke det å stole på
Hei Olav
Det er et godt spørsmål, og dessverre et spørsmål jeg ikke kan svare på. Jeg har kun sett maskinen i butikk, ikke prøvd den i bruk. Jeg vil gå sterkt ut fra at den tåler vann og slam som kommer av normalt arbeid. Om en maskin som dette tar sin død av det, så må det være en soleklar reklamasjon. Men her er det nok tryggest å kontakte en forhandler (feks K H Maskin AS i Oslo) eller importør Sverre Hellum & sønn AS, og stille spørsmålet dit.
Med vennlig hilsen
Verktøy 24
Jørn Søderholm