NyheterReportasjeTeknisk

Rørlegger “laget” el-kniv – legger rør raskt og frostfritt

Rørleggermester Asbjørn Rugnes har egenhendig videreutviklet en elektrisk kniv til å slisse spor til rør i EPS og XPS isolasjon. Den gir nye muligheter til rask og frostfri legging av rør til tappevann og varme. Nå er kniven i salg.

Hva er det: El-kniv til å skjære rørslisser i isolasjon plate på mark. Skjærer spor i EPS og XPS isolasjon til rør-i-rør for tappevann og varme.
Hva koster det: Snaut 4000 (eks mva ) for sett med pistol og kniver i koffert.
Hvor kjøpes det: Hos Armaturjonsson AS

English summary: Master plumber Asbjørn Rugnes has developed an electrical knife to cut tracks for pipes in EPS and XPS insulation. Makes it much easier and faster to lay pipes for water and heating, out of reach for the frost. Now the knife is on the market.

Rørleggermester Asbjørn Rugnes i Vegårshei Rørleggerservice AS har funnet en egen løsning for å legge tappevannsrør i grunn og gulvvarme kjapt og frostfritt.

Løsningen er nesten irriterende enkel: En elektrisk kniv som skjærer slisser i EPS og XPS isolasjon. Knivblad bøyd i en nøkkelhullsform i riktig dimensjon til varerøret settes på en elektrisk pistol som varmer opp bladet. Med den går det fascinerende raskt å skjære mange meter slisser.

El-kniv til å skjære spor i isolasjon
Verktøyet består av en el-pistol, et skjærebrett og utskiftbare varmekniver. (Foto: Eget)
Rør og isolasjon i plate på mark
Rørføringer i slissede spor i isolasjonen gir bedre kontroll på oppstikk. Bilde fra et prosjekt Asbjørn Rugnes slisset like før jul 2021. (Foto: Eget)



Verktøyet består av en varmepistol med skjærebrett, ikke så ulikt en stikksag. Pistolen er i utgangspunktet utviklet til å skjære isolasjon i andre sammenhenger.

Rugnes har fått laget kniver som skjærer dråpeformede slisser som rørene kan legges ned i. Når røret er lagt nedi sporet lukkes det med den øverste delen av kilen som skjæres ut. Settet kommer med kniver til 18, 25 og 28 mm varerør.

80 meter på et kvarter

– Når man skjærer i riktig tempo er det enkelt å få ut hele pølsa sammenhengende. Går man for fort fram blir den mer brutt. En fredag nylig slisset jeg opp spor til 80 meter rør i en såle. Det gikk på 16 minutter. Folk blir overrasket når de ser hvor fort det går, sier Asbjørn Rugnes.



Han pleier å legge rør til tappevann i det første laget med isolasjon. Rørene dekkes til, før andre lag med isolasjon legges på. Transportrør for tur og retur til vannbåren varme legges i andre lag for å unngå varmesmitte. Selve rørene til varmekursene legges i skinner oppå isolasjonen, og kan også monteres på armeringen.

Metoden gir flere fordeler:

  • Godkjent, frostsikker og effektiv installasjon
  • Fleksibel metode
  • Får kontrollert oppstikk og sluk
  • Får låst oppstikkene i vater og slipper å rette på oppstikk med to bend over gulv
  • Slipper risiko for rettssaker og erstatningskrav på grunn av at rør fryser pga. for dårlig jobb.

Men fordelene stopper ikke der. Utfordringen med å komme seg fra en midtvegg til en yttervegg – for eksempel til utekran, er nå løst med at man kan legge rørene i første lag i EPS-en. Det vil gi færre bøyer og direkte strekk.

Legge rør i isolasjonen

– Da rør i rør-problematikken var løst, så jeg enda flere muligheter; nemlig trekkerør for gulvvarmekursene. Etter en tids tankevirksomhet, kom jeg på å lage to lag i isolasjonen, og at man slisser et snudd 180 graders «nøkkelhull». Så kan man kutte av rundingen og legge røret ned -og vips har man en kile man kan lime tilbake. Og røret ligger isolert!

– Det vil gi en enorm fleksibilitet i forhold til prosjektere rørføringer. Tur og retur blir slisset ned, fram til tildelt område de skal varme. Mellom sentral og sløyfe ligger de nå isolert, som gjør det mye enklere å planlegge rørføringer. Man trenger ikke ta hensyn til rom som skal være kalde, men gå direkte, sier han. Det gir flere fordeler:

  • Økt fleksibilitet
  • Bedre økonomi
  • Kontroll på varmen
  • Ønsket romtemperatur
  • Enklere å regulere varmen
  • Slipper risikoen for rettsaker pga. rør som avgir varme der de ikke skal

Historien bak verktøyet

Historien om det smarte verktøyet begynner i 2018. Da hadde irritasjon over bygg med lave ringmurer vokst til et nivå der Rugnes mente han måtte gjøre noe lurt.

– De nye ringmurene er så lave, og det er uansvarlig å legge rør i rør i pukken. Det øker faren for at rørene fryser. I alle år har vi lagt rør i rør i pukk. Det er ikke annen måte å gjøre det på. Men når vi skal legge bunnledning og ser at plutselig er det nesten ikke pukk inni ringmuren, så er dette blitt en fare, sier Asbjørn Rugnes.

Rørleggermester Asbjørn Rugnes
Rørleggermester Asbjørn Rugnes. (Foto: Eget)
Slisset spor i isolasjon til rør
Bilde fra et prosjekt Asbjørn Rugnes slisset like før jul 2021. (Foto: Eget)

Allerede da tenkte han på muligheten for å legge rørene i isolasjonen under armering og betong, og begynte å lete etter redskap som kan skjære med varme. Da kokte det bort, inntil behovet dukket opp på nytt i vår. Etter litt leting fant han en elektrisk varmepistol som egentlig brukes til andre formål. Rugnes kontaktet importøren, som da var heller kjølig til å bruke tid på å levere én eneste pistol.

Da gikk han til Armaturjonsson, som er en av de store leverandørene av rørsystemer i VVS-bransjen. De tente på ideen med én gang.

Effektivt

– Vi har tatt inn maskinene allerede. Legging rett i pukk blir gjort i stor skala. Dette er rett og slett en annen måte, og det er mye mer effektivt enn å skulle kappe med håndsag, sier distriktsansvarlig Marius Ellefsen i Armaturjonsson til fagbladet Rørfag og Nemitek.

Kniven har siden i våres vært i salg hos Armaturjonsson.

– Å legge rør rett i pukk er ulovlig, men blir likevel gjort i stor skala. Denne maskinen er en revolusjonerende måte å legge ned rør på, som løser installasjonene på en mye raskere og tryggere måte.

Det sier avdelingsleder Tore Skifjeld i Rørentreprenørene Norge, avdeling Agder til nettavisen VVS-forum. Skifjeld mener Asbjørn Rugnes har tatt tak i en problemstilling de fleste kjenner til.
– Han har videreutviklet en måte å legge rør-i-rør for tappevann i dekket, og gulvvarme på, som beskytter rørene, samt gjør det både enklere og raskere. Verktøyet er jo kjent fra før. Asbjørn har i samarbeid med Armaturjonsson fått frem et svært effektiv slisseverktøy, sier han.

Legge rør i pukk

Skifjeld i flere tiår jobbet hos rørleverandøren Uponor, og kjenner kjenner godt til utfordringene med rørføringer i dekket. Ikke minst i forhold til varme og kalde felt i rommet med hensyn til gulvvarmen. Når rørene legges i isolasjonen blir dette tatt hånd på en mer sikker og god måte.

– All honnør til Asbjørn for denne kjempeideen. Han tenker nytt, og ikke bare profitt for egen del. Her har han bidratt til praktiske løsninger som kommer kunden til gode, sier Tore Skifjeld til VVS-forum.

– Hva er mulige feilkilder ved å legge rør på denne måten?

– Plateskjøter som ikke flukter ordentlig, og der man ikke får svidd av nok. Da kan man risikere EPS-plater som klyper på varerøret når betongen fylles i. Det kan i så fall hindre utskiftbarheten. Det er viktig å tenke utskiftbarhet på det ferdige anlegget. Man må være nøye i gjennomgangen etter at rørene er lagt ned, gå over og sjekke at det er ordentlig overalt.

Tredal tilhenger med sideåpning, utstyr for slissing i isolasjon
Asbjørn Rugnes har en egen tilhenger med alt han trenger for slissejobbene. En Tredal henger med sideåpning. (Foto: Eget)

Dele ideer for en god jobb

– Du har fått kommentarer fra noen som mente at dette verktøyet ikke er noe nytt…?

– Ja. Etter lanseringen har det kommet noen og vist til lignende verktøy. Roth og LK, for eksempel. Men det er verktøy til andre formål. Og de har heller ikke vist oss i bransjen hvordan det skal kunne brukes på denne måten. Det hjelper ikke at de har hatt det i ti år, når det ikke har vært mulig å finne. Jeg måtte finne på dette på egenhånd. Derfor det har vært så viktig å dele denne ideen. Jeg vil bare at flest mulig skal ha mulgihet. Å dele gode ideer gjør at flere rørleggere kan gjøre en god jobb, sier Asbjørn Rugnes til podkasten Bare Rør med Eli & Poppe.

(Oppdatert en uke etter første publisering:) Verktøyforhandler Gustavsen AS har en lignende elektrisk kniv, med bøybare blader. Den brukes blant annet av rørleggere, elektrikere og grunnarbeidere.

Rugnes skryter også av samarbeidspartnerne Lindal hus og Agder Betong, som var med på lanseringen. Og Halvorsen Bygg som var med på et hytteprosjekt rett før jul.

– Den velvilje de viser gjør til at det blir et godt samarbeid, sier han.

Her er den aller første videosnutten Asbjørn laget om den nye kniven, i mars 2021.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)