Derfor bruker du mye på oppvarming
Etterisolere? Oppgradere vedovn eller sette inn varmepumpe? Her er tre grunnprinsipper fra bygningsfysikken i prioritert rekkefølge. Og en bonus til slutt.
Clickbait be damned, her er faktisk litt nyttig informasjon. Undertegnede har forelesninger fra bygningsfysikk i friskt minne, og et av temaene som stakk seg ut var energieffektivisering. Det ser ikke ut til at strømpris-trenden går særlig ned over tid, og i det ganske land sitter mange i hus som er krevende å holde varme. Det finnes selvsagt tiltak, men hvilken ende burde man starte i? Kort oppsummert ser listen slik ut:
1. Bedre vaner og driftsrutiner
2. Bedre bygget
3. Bedre varmekilde
Termodynamikk er et stort ord, men det er egentlig ganske enkelt. Mange kjenner sikkert til termodynamikkens første lov, enten bevisst eller ubevisst; energi kan hverken oppstå eller forsvinne. Det gjelder selvsagt også for oppvarming av hus. Kort fortalt betyr det i dette tilfellet som følger: hvis en bruker masse energi på oppvarming, men det fortsatt er kaldt, forsvinner den energien et sted du ikke får utnyttet den.
1. Bedre vaner og driftsrutiner
Å fyre for kråka. Vedovnen har stått og godgjort stua hele formiddagen, så er det den ene personen i huset som skal ut døra. Kanskje er det ungdommen som har en venn som venter utenfor, og døra blir stående åpen mens hen knyter skoene sine. Vinterlufta velter inn og stemmen til far kan plutselig høres inne hos naboen.
Som så mange andre gode vaner trenger det ikke å være komplisert for å være vanskelig. Faktum er imidlertid at de dyre tiltakene mister mye av verdien sin hvis ikke de gode vanene er på plass, og da går vinninga opp i spinninga. Man vil alltid fyre litt for kråka, men utrolig mye kan spares ved å ta en ærlig titt på husets rutiner.
2. Bedre bygget
Noen ville kanskje vært fristet til å sette inn den nye varmepumpa allerede her, men vent litt. Hvis bygget lekker varme som en sil vil det gjøre liten nytte å prioritere pengene sine på nytt oppvarmingsutstyr. Selvsagt vil det merkes en forskjell, men mye av dritftspengene vil forsvinne ut gjennom vegger, vinduer og dører.
Måten å unngå dette på er å tette bygget på riktig måte. I mange tilfeller vil det bety å etterisolere og/eller bytte vinduer. Uten å gå for mye inn på U-verdier vil noen (i prinsipp) enkle grep kunne holde mye mer av varmen inne der du vil ha den. Merk at dette koster penger her og nå (og hvis du leier er du ofte begrenset her), men dette vil kunne spare betydelig over tid.
3. Bedre varmekilde
Nå kan vi se på ovner. Gode vaner er på plass, du har brukt en halv million (kanskje en hel eller to) på etterisolering og bytting av vinduer. Kanskje vil du ha en ny vedovn. Kanskje vil du sette inn en luft-til-luft-varmepumpe som kan styres fra sofaen med fjernkontroll.
Akkurat hva du burde velge skal jeg ikke gå inn på her, den avgjørelsen må vi ta en annen gang. Men hvis du gjør det du kan for å ikke fyre for oppkjørselen, og sørget for å tette bygget riktig, er det nå de store forbedringene kan gjøres med en god oppgradert varmekilde.
Hvis du har kommet helt hit har jeg en bonus til slutt. Under er bygningsfysikkens 10 bud anno høsten 2023.
Bygningsfysikkens 10 bud
1. Husk at isolasjonstiltak i bygninger alltid kan gi endret fukttilstand – og sørg for at denne blir bedre, ikke verre! Fuktskader er nesten alltid dyrere enn det man eventuelt sparer ved (uheldig) tilleggsisolering.
2. Plasser isolasjonen på utvendig side av bærekonstruksjonene.
3. Bruk alltid mest mulig dampåpen – men lufttett – vindsperre på kald side av konstruksjonen.
4. Bruk damp- og lufttett dampsperre på varm side av konstruksjonen.
5. Unngå å lukke fuktfølsomme (organiske) materialer mellom to damptette sjikt.
6. Velg dokumenterte robuste løsninger – tilstreb to-trinns tetting av fasade, også for fuger.
7. Sørg for at regn-, smelte- og kondensvann kan ledes bort fra bygger for eksempel ved hjelp av fall, beslag og drenerte/luftede hulrom.
8. Benytt kapillærbrytende sjikt mellom organisk materiale (treverk) og betong/murverk.
9. Beskytt materialer mot nedbør under transport, lagring og montering. Unngå å bygge inn fuktige materialer. Sørg for at entreprenøren tørker ut råbygg og materialer med avfukting, ikke bare oppvarming.
10. Dersom det fravikes fra de 9 første punktene må det gjøres grundige bygningsfysiske vurderinger for å unngå byggskader.