Nytt trådløst verktøy for å finne koblingsbokser i vegg
Har du bommet på koblingsboks eller spotkasse noen gang? Seks norske elektrikere og ingeniørstudenter utvikler nytt verktøy for å finne rør, koblingsbokser, spotkasser og andre “interessepunkter” i veggen. Easyzeek skal finne fram nøyaktig, ved hjelp av trådløs RFID-teknologi.
OSLO: En gruppe ingeniørstudenter utvikler nå Easyzeek, et nytt verktøy for nøyaktig gjenfinning av alle slags interessepunkter som ligger mer eller mindre usynlig inne i en bygningskonstruksjon.
Veggen har blitt platekledt, men jobben er ikke ferdig. Innredning skal monteres, helst uten å kjøre bor eller skruer inn i trekkerør til vann eller kabel.
Hullskjæring med dårlig øyemål
Veggboksene ble kanskje blitt tatt ut hull for da veggplatene ble montert. Eller kanskje ikke? Blir det bingo med hullskjæring etter “sånn-cirka-metoden”, med tommestokk og dårlig øyemål? Og for ikke å snakke om spotkassene i taket. Hvordan finner vi dem igjen bak takplatene?
– Elektrikere skjærer selv ut til downlights når taket er montert. Elektrikeren har ikke den fordelen av at han eller hun er i bygget når taket blir montert, men kommer inn mot slutten av prosjektet for å fullføre det elektriske. Å måle ut til downlights er tidkrevende. Tak og lister er ofte allerede montert. Èn eneste feil ved utskjæring kan resultere i at man må rive deler av taket og flere lister. Det koster både tid, penger og framdrift.
Det sier Pål Magnus Hannisdal.
EasyZeek søkeverktøy
Han er en av seks i gruppen ingeniørstudenter som nå er i gang med utvikling av søkeverktøyet Easyzeek. Det består av to deler:
1) En passiv mottaker, i form av en selvklebende liten lapp som klistres på koblingsboksen eller det andre du ønsker å ha kontroll på inne i veggen. Mottakeren trenger ikke batteri. Den kan “bo” inni veggen i ubegrenset tid, og likevel bevare funksjonen.
2) En aktiv sender. En rund boks/”dings” som brukes til å søke opp og finne nøyaktig posisjon på klistrelappen inni veggen.
Erfarne elektrikere
De seks karene bak Easyzeek vet hva de snakker om. Aller er nemlig elektrikere med fagbrev og bransjeerfaring. Totalt over 40 år erfaring, faktisk. De har alle hadde god anledning til å praktisere den edle kunsten å lete seg fram til vegg- og takbokser, og har mer enn én gang tenkt at “dette må da være mulig å gjøre enklere??”.
Søkesystemet Easyzeek skal gjøre det kjapt og presist å finne koblingsbokser, spotkasser og rør inne i veggen. Eller uansett hvilke andre interessepunkter man måtte være interessert i å vite nøyaktig hvor er inni der.
For proffer og private
– Søkeverktøyet skal hjelpe snekkere, elektrikere og hobbyhåndverkere. Easyzeek skal gjøre det enkelt å finne igjen koblingsbokser skjult i vegg og spotkasser i taket. Vi ønsker å gjøre prosessen med å finne interessepunkter i vegger og tak enklere og mer effektiv. Søkeverktøyet vil være et hjelpemiddel for både profesjonelle håndverkere og privatpersoner, sier Hannisdal.
Easyzeek gjennomføres som et ledd i faget Entreprenørskap og organisert som en studentbedrift. Studentbedriften EasyZeek ble stiftet i forbindelse med faget Entreprenørskap i femte semester av ingeniørutdanningen ved Høgskolen i Sørøst-Norge.
Studentbedrift
Opphavsmennene valgte deretter å gå videre til sjette og siste semester med studentbedrift som bacheloroppgave. Hannisdal har rollen som daglig leder i studentbedriften.
Prosjektet planlegger med å ha et operativt og salgbart produkt på markedet i løpet av 2019 eller senest 2020. Nå (februar 2018) har de en modell med den fysiske formen på enheten 3D-printet.
– Vi setter i disse dager sammen en foreløpig prototype, som inneholder teknologien vi skal bruke. Men å sette enheten sammen slik vi ønsker den som sluttprodukt vil ta litt mer tid, sier Pål Magnus Hannisdal.
Pris
Det ferdige produktet skal forhåpentlig selges hos elektrogrossister og i byggevarehandel. Pris er det naturlig alt for tidlig til å si noe særlig konkret om, men utviklerne sikter mot å holde den i området mellom 500 og 2000 kroner.
– Det bør være et verktøy som hver enkelt håndverker kan ha i sin verktøykasse eller servicebil.
– Hva har vært den / de største utfordringene i utviklingen?
– Å finne ut om måten vi ville sette teknologien sammen på faktisk var mulig. Nå har vi fått en samarbeidspartner i Pepperl+Fuchs som har bekreftet at det er mulig. Dette var et viktig mål for oss. Utfordringen nå blir å få tak i riktige komponenter som passer inn i vår prototyp, sier Hannisdal.
Produksjon neste vinter
Han håper de skal ha en operativ prototyp klar i løpet av våren, og at de første enhetene skal være i produksjon neste vinter. Tilbakemeldinger fra brukere vil være også viktig for utviklerne for å gi brukerne den beste opplevelsen av EasyZeek-søkeren.
Det er altså der de er nå, våren 2018. Studentbedriften EasyZeek består av seks ingeniørstudenter på Høgskolen i Sørøst-Norge, studiested Porsgrunn. Fem studerer elkrafttteknikk, èn informatikk og automatisering.
Hovedpersonene:
Henrik Smith, produktansvarlig. Elektriker, fra Larvik. Studer ingeniør elkraftteknikk.
Arnt R. Johannessen, salgs- og markedsansvarlig. Elektriker, fra Lardal. Studerer informatikk- og automatiseringsingeniør.
Pål Magnus Hannisdal, daglig leder. Elektriker, fra Asker. Studer ingeniør elkraftteknikk.
Jon Harald Schøning, salgs- og markedsansvarlig. Elektriker, fra Porsgrunn. Studer ingeniør elkraftteknikk.
Kristian Snøtun, personalansvarlig. Elektriker, fra Frogner i Sørum. Studer ingeniør elkraftteknikk.
Tobias Pedersen, økonomiansvarlig. Elektriker, fra Sørvågen i Lofoten. Studer ingeniør elkraftteknikk.