Ekstremvær på vei – vannvettregler for verktøy
I disse dager skal Sør-Norge få det verste uværet og styrtregnet på ti år. Hvis du skal arbeide ute kan det påvirke deg. Må du la verktøyet ligge inne? Kan du bruke drillen din under vann? Her er noen ting du bør tenke på.
English summary: right now a warning has been issued for bad weather and a big downpour in the southern half of Norway. If you’re working outside, this can affect you. Should you leave the tools inside? Can you use your drill submerged? Here are some dos and don’ts.
Hva tåler verktøyet ditt? Her snakker vi sag, drill og annet elektrisk verktøy. Hammer og vannpumpetang overlever som regel mye hard medfart uten videre seremoni. Mange av oss har sett videosnuttene med «se her, Milwaukee’n min er så bra at den funker under vann». Ikke vet jeg hvor lenge maskinen varer med regelmessig undervannsbruk, og ikke tror jeg det er relevant for de fleste av oss. På den andre siden kan det fort bli mye fukt over tid på en byggeplass, så hva kan være lurt å tenke på?
IP54 ditt, IP67 datt – hva er det?
IP-systemet (ingress protection) er en internasjonal standard for elektrisk utstyr. IP-ratingen oppgis i formatet IPxx, der det første sifferet er for faste partikler og det andre er for vanninntrenging. Skalaen går fra 0 (ingen beskyttelse) til 5 (helt støvtett) for fast stoff og fra 0 (ingen beskyttelse) til 8 (varig neddykking) for vann.
IP54 betyr for eksempel helt støvtett og utstyret tåler sprut (kraftig regn) fra alle vinkler.
Hvis du må vekk fra der du har tak over hodet er det mer sannsynlig at du har med deg et batteriverktøy. Ofte har selve verktøyet noe indre værbeskyttelse (gummipakninger etc), spesielt i proffklassen. Standard batterier fra de store merkene er derimot ikke spesielt godt beskyttet. Ikke bli overrasket om det gir etter når det blir utsatt for mye vann.
Strøm og vann = dårlig kombinasjon
Ustyr som går på nettstrøm kan også være greit å tenke på. 230V og vann blir fort en dårlig kombinasjon om noe går galt. Verktøy som dør eller kortslutter er dårlig stemning, og worst case-scenarioet er elektrisk støt og personskade. Også her vil produsentene i mange tilfeller gjøre en ganske god jobb med vanntetting, men det skader ikke å være forsiktig. Vær spesielt obs på skjøteledninger – de tåler ikke hardt vær med mindre det er spesifikt oppgitt av produsenten.
Partytelt (med eller uten vegger) er en enkel løsning for å utvide arealet med tak over hodet. Hvis du skal sette opp en stasjon for kappsaga kan dette være en lur løsning, og de kan fås relativt billig på mange butikker. Bare husk å være obs på å sette det opp skikkelig, hvis ikke forankre det i noe for å motstå sterke vindkast.
Tiltak for tørking
Tørking er viktig. Hvis du ikke allerede har en rutine på å gå over utstyret på slutten av arbeidsdagen bør du starte nå. Støv og fukt over tid er uansett lurt å tørke bort etter bruk, men spesielt når det regner mye. Å hive utstyret bak i arbeidsbilen eller i en lukket Systainer uten å tørke det er å be om trøbbel. Prøv å tørke det verste for hånd og la utstyret tørke over natta et sted der fukt i lufta får slippe ut.
Batteriladere har ofte en kjølevifte, noen av disse kan faktisk blåse luft gjennom batteriet. Hvis vann har kommet inn kan dette faktisk ha god effekt på å tørke batteriet fra innsiden. Hvis du opplever et batteri som dør etter fuktig bruk skader det heller ikke å putte det i ris, det har godt dokumentert effekt.
Konklusjon: bruk sunn fornuft og husk at vann og elektrisitet er en dårlig kombinasjon. Prøv å jobbe på en måte som gjør at du unngår vann, og tørk av etter bruk.