Rockwoll kommer ut med et nytt system som gjør det besnærende enkelt å “kle på” et bygg. Isolasjonen legges utenpå konstruksjonen, i stedet for på innsiden. Her er de ti viktigste nyhetene ved Rockwool Redair Multi.
Nye Rockwool Redair Multi er et system med isolasjonsplater, festemidler og tilhørende skinner som kledningen skrus fast i. Det nye designkonseptet gjør det fascinerende enkelt å “kle på” et bygg. Systemet skrus rett i bakvegg, helt uavhengig av den indre, bærende konstruksjonen. Her er det ingen isolasjon som skal tilpasses fra innsiden, alt gjøres utvendig på lukket bygg. Og det dobbelt så raskt som med tradisjonelle fasadesystemer, lover Rockwool.
Rockwool har med Redair Multi lansert et system de mener skal gjøre livet lettere for arkitekt, konsulent, entreprenør og montør. I alle fall den delen av livet som handler om å isolere og kle bygg.
Enklere isolering med Rockwool Redair Multi
– Nå er det slutt på både å tilpasse isolasjonen i det bærende systemet, holde oversikt over mange ulike komponenter og bekymringer med senere vedlikehold av fasadens bærende system, sier Rockwool i en pressemelding.
Systemet Redair Multi består av lekter, beslag, isolasjon og skruer. Det er en videreutvikling av det etablerte og noe mer komplekse fasadesystemet Redair Flex. Systemet kan brukes på nye bygg, uansett byggematerialer. Det er også godt egnet på gamle fasader, der det har en innebygget justeringsmulighet til å ta opp ganske store ujevnheter. Hovedmålet med det nye systemet er å forenkle byggeprosessen, fra den første designideen til den siste skruen er satt inn. Både tidsforbruk og kompleksitet skal ned.
Raskere med komplett løsning
Den komplette løsningen med egne beslag, skruer og isolasjon gjør det enkelt for arkitekter og evt konsulenter å prosjektere med Redair Multi.
– Det helhetlige systemet medfører også at montørene kun bruker omtrent halvparten så lang tid som ved montering av tradisjonelle fasadesystemer. Med Redair Multi kan utbyggeren ferdigstille bygget raskt og effektivt, og få full utnyttelse av isolasjonen på et tidligere stadium, sier Rockwool i pressemeldingen om systemet.
Om systemet har blitt testet ut på norske bygg før lanseringen vites ikke. Pressemeldingen siterer i alle fall en dansk entreprenør som har bygget med det.
Tid er penger
– Redair Multi gjør arbeidsprosessen fra prosjekt til ferdig bygg mye enklere. Systemets alt-i-ett-løsning passer godt inn og ønskes velkommen i byggebransjen. Tid er penger her. Våre montører har testet systemet og alle legger vekt på enkelheten, forteller direktør Jørgen H. Mathiesen hos det danske entreprenørfirmaet Kai Andersen AS.
Ting skal gå fort på bygget. Tid er penger. Men hastverk er også lastverk. Raske prosesser betyr gjerne større mulighet for feil. Sånn er det ikke med Redair Multi, bedyrer Rockwool. Akkurat det har vi kanskje hørt før…
– Systemets komponenter, som er gjennomtenkt fra A til Å, minimerer rett og slett mulighetene for monteringsfeil. Med Redair Multi er det nesten ikke mulig å sette elementene feil sammen. Vi håper dette gir høyere tempo og mindre bekymring for feil i byggeprosessen, sier produktsjef Hans Henrik Ter-Borch i Rockwool Norden.
Vindsperre bak isolasjonen
Vindsperre da?
– Jo, en av de store fordelene ved Redair Flex og Multi er at man ikke behøver en ekstra vindsperre. Systemet er designet så dette ikke nødvendig. Og dette har vi dokumentert, sier produktsjef for fasader Ole Fiil Nielsen i Rockwool Scandinavia.
– Behøver ikke? Alle bygg behøver vindtetting. Er det overflaten i isolasjonsplatene som er så tette at den fungerer som en vindsperre?
– Overflaten er ganske tett. Men ikke å tett at den alene fungerer som vindsperre. Men når isoleringsplatene monteres på en vindtett yttermur, så blir luftstrømmen så liten at den nærmest bare er teoretisk. Vi har fått utarbeidet tester som dokumenterer dette, sier Nielsen.
Vindtettingen må altså gjøres i konstruksjonen bak fasaden og isolasjonen.
Rockwool Redair Multi i ti kulepunkter
- Rockwool Redair Multi lanseres i Norge nå i mars.
- Kan kjøpes hos byggevareforhandlere.
- Med isolasjon i steinull og alle beslag og festemidler i metall er det 100 prosent uorganisk.
- Null treverk, null behov for vedlikehold.
- Det kan brukes med alle typer fasadekledning, som skrus fast.
- Innebygget vindsperre.
- På fasader uten opprettingsbehov kan den skrus rett i stållekterne.
- Dersom fasaden er ujevn brukes en T-profil i aluminium til å justere opp ujevnhetene, og kledningen skrus i denne T-profilen.
- Her må man altså velge skruer som er egnet til å skrus enten i stål eller aluminium.
- Systemet har ingen begrensninger i byggehøyde.