Nyheter

Fem maskiner i én

Finurlig ny fleksiløsning fra Bosch. Borer og skrur i fem varianter. Inkludert borhammer. Bosch lanserte i fjor sommer en finurlig nyhet i sin blå serie: FlexiClick.

Ja, det er gammelt nytt. Men likevel.

Hva systemet består av

FlexiClick består av diverse forsatser for ulike bore- og skrubehov til GSR 18 V-EC drill. I pakkeløsning med forsatsene har den fått “etternavnet” FC2. Tanken er at én maskin skal dekke alle behov for boring og skruing.

– Selve maskinen uten chuck/forsats er en slagtrekker med hex bitsholder.

– GFA borchuck for bor opptil 13 mm. Autolock-funksjon. Kompakt: Med chucken montert er maskinen bare 205 mm lang.

– GEA skruadapter med offset. Kan stilles i 16 ulike posisjoner for skruing inntil kanter, vegger o.l.

Vinkelchuck GWA for boring og skruing der det er trangt og vanskelig å komme til. Kan også stilles i 16 forskjellige posisjoner.

– Borhammerforsats GHA konverterer maskinen til en SDS Plus borhammer. Hammermekanismen er integrert i forsatsen. NB: Dette er en fullblods borhammer, ikke en fislete slagdrill.Tar inntil 10 mm bor. Med forsats montert er maskinen 270 mm lang. Det er ganske kompakt. Om borhammerforsatsen har en innebygget sikkerhetsstopp hvis man f.eks treffer armeringen i betongen? Aner ikke, det står det ikkeno om i verken pressemelding eller spesifikasjoner. Da er det sikkert ikke…

Borhammer største nyhet

Borhammer-forsatsen er for øvrig den største nyheten i dette, og det som Bosch selv gjør det største poenget ut av:

– Først til å lansere borhammerforsatsen som er med å gjøre FlexiClick til det mest allsidige bore- og skrusystemet på markedet. Applikasjonene strekker seg fra klassiske skruoppgaver til boring i tre, metall og betong. Den kompakte maskinen og de fire forsatsene sørger for at man blir mer allsidig og kan jobbe presist, selv på trange steder. Jobben blir således enklere i forbindelse med montering av kjøkken, skap og andre innredningsoppgaver der det ofte skal skrus skruer nær skapkanter og på andre trange områder. Samtidig det eneste system der det er mulig å justere forsatsene mens de sitter på maskinen, sier Bosch i pressemeldingen.

Slik monteres det

En fargekoding skal angir hvor de forskjellige forsatsene monteres. Monteringen er enkel, med få bevegelser: Vri, klikk og den er på plass. Heldigvis ingen verktøybehov her.

De fire FlexiClick-forsatsene settes på den trådløse bore/skrumaskinen på samme måte som nøkkelfrie chucks: Plasser forsatsen på maskinens monteringsfelt og vri med klokken. Et par klikkelyder indikerer en sikker samling av de to komponentene – og systemet er klart til bruk.

Priser

Settet selges i en L-Boxx med to 4 Ah Li-Ion-batterier og hurtiglader (45 min) til veil 4 698 kr eks mva. Forsatsene kan også kjøpes separat, hvis man har GSR 18-drillen fra før.

Borhammerforsatsen koster da 848 kroner eks mva.

Andre adapterløsninger

Konseptet med å lage en “flere-i-én”-maskin er gammelt som alle haugene.

Flere andre leverandører har adapterløsninger som minner om det Bosch leverer i FC2-pakken. Festool har for eksempel både en eksenteradapter (offset) og en vinkelchuck.

Og på tredjepartsmarkedet er det flere løsninger. Se feks her og her.

Jeg har ikke testet det selv, kun sett det demonstrert på en Bosch-stand. Og der så det naturligvis lyntøft og praktisk ut.

Praktiske erfaringer

En kar (som ser ut til å vite hva han snakker) om skriver en review av systemet på Bosch sitt eget forum. Han er sånn passe fornøyd, totalt sett. Godt fornøyd med borhammerforsatsen, passe fornøyd med vinkelchucken og grundig misfornøyd med utformingen av grepet på de nye Bosch-maskinene.

En annen kar skriver om FC2 på en britisk nettside for elektrikere. Han var i utgangspunktet skeptisk, ut fra teorien om at noen som prøver å være alt, ender opp med å være like dårlig i alt.

Men han snur til dels i testen. Han skryter godt av hvordan bitsholderen (uten chuck) låser bitsen godt fast og er solid. Borhammeren da?
Joa, den funker. Noe mer høylydt enn hans egen SDS borhammer, men den gjør jobben.

Video-reviews er det flere av på Youtube. Denne (på engelsk) er fokusert på verktøyet i stedet for gubben som prater.

Her er review fra “down under” som er litt lengre, mer pratsom og fokusert på gubben, men som sier litt mer matnyttig om borhammerforsatsen:

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)