Nyheter

Ny Festool 18V multikutter kan kutte svært presist

Dette er Festools nye multikutter på batteri. Teknisk sett en Fein med Festools eget batteri, men Festool har som vanlig gått sine egne veier: En spesiell dybdestopper med dykk gjør det mulig å kutte stødig og presist.

Tekst: Jørn Søderholm

Hva er det: Festool OSC 18 multikutter
Hva koster det: kr 9 158, veil. eks mva.
Hvor kjøpes det: Hos Motek AS

Multikutteren er en god følgesvenn for mange håndverkere og hjemme-vaktmestere. Eller Fein-saga mange kaller den, uansett hvilket merke det er.

Fein var først

Tyske Fein laget den første mulitkutteren en gang på 60-tallet, og det navnet har blitt sittende også etter patentet ble sluppet og alle kunne begynne å lage multikuttere med oscillerende blad. Mange kaller maskintypen Fein-sag, uansett hvilket merke det er.

Festool har sjeldent vært først ute med noe, men når de først setter navnet sitt på et verktøy gjør de det med en X-faktor som sender fansens betalingsvilje – og prislappen – forbi de fleste andre merker.

Festool + Fein = sant

Tyske Festool kom med sin første multikutter for fire-fem år siden, med nettdrevne OS 400. Den er/var en ren Fein-maskin laget i Festools farger.

Dette OEM-samarbeidet har de to tyske produsentene nå fortsatt i den nye batteridrevne multikutteren OSC 18. Teknisk sett er det samme maskin som Feins batteridrevne flaggskip AFSC 18, bare med batterispor for Festool 18V batteri.

Festool OSC 18.
Festool OSC 18. En Fein Supercut med Festool batteri og farger.

Det vil si at det er en kraftig multikutter med blant annet disse spesifikasjonene:

  • Batterispenning: 18V
  • Justerbart turtall: 10 000 – 19500 s/min
  • Vinkelutslag: 2°x2°
  • Vekt: 1,6 kg m/3,1 Ah batt. 1,8 kg m/5Ah batt.
  • Støynivå: 94 dB
  • Lydtrykk: 83 dB
  • Redskapsfeste: Starlock Max

Starlock redskapsfeste

Starlock Max redskapsfeste er i ferd med å bli en bransjestandard på multikuttere fra de fleste merkene. Dermed er det gode sjanser for at man kan bruke sagblader og andre redskaper man allerede har.

Starlock, Plus og Max
Starlock i tre varianter. (Klikk på bildet for å se større)

Max er den sterkeste av tre nivåer Starlock. En maskin med Starlock Max kan bruke også de “mindre” versjonene Starlock og Starlock Plus, men maskiner med disse festene kan ikke bruke de lengste sagbladene og heftigste redskapene forbeholdt Max-maskiner.

Redskapen skiftes og låses til maskinen med den samme spaken som hos Fein kalles QuickIN. Festool OSC 18 har den samme vibrasjonsdempingen som Fein. Begge merkers representanter melder om brukere som er storfornøyde med lite vibrasjoner og høy fart.

Presis dybdestopp

Det er én ting som skiller Festool OSC 18 fra Fein Supercut, og fra de fleste andre multikuttere: Dybdestoppen OSC-TA. Av noen også kalt OSC-AH.

OSC-TA (eller AH) dybdestopp øker presisjonen.

Med den dybdestoppen kan man gjøre betydelig mer presise kutt enn på frihånd. Det ser du blant annet i videoen under.

Den er en smule kjedelig og lang som et vondt år (dvs 5 min.), men gir en brukbar illustrasjon på mulighetene i dybdestoppen. (Artikkelen fortsetter under videoen.)

I videoen brukes den nettdrevne forgjengeren OS 400, som også ble/blir solgt sett med en tilpasset dybdestopp.

OS og OSC ikke kompatible

De to er etter det vi forstår ikke kompatible med hverandre. Forskjellen her ligger i at den nye, batteridrevne maskinen er noe tjukkere i huet og dermed har et større festespor i dybdestoppen enn til den nettdrevne. Dybdestoppen til den nye OSC 18 har også støvsugerstuss.

Fein lager sin egen dybdestopp til sine Multi Master og Supercut. Den stilles til fast dybde, og mangler dykkfunksjonen på Festool OSC-TA. Det skal være fullt mulig å bruke en Fein maskin på en Festool dybdestopp.

Priser

Festool-importør Motek AS melder om en veiledende pris på OSC 18 på litt over over 9 000 kroner eks mva, før rabatt. Stivt, men ikke så langt unna “originalen”.

Det er i sett med blant annet batterier, lader og OSC-TA dybdestopp. Feins tilsvarende maskin er observert hos forhandler til rett under 8 000 kroner.

Det er inkludert mva, batterier og lader, men uten noen form for dybdestopp.

Festool OSC 18 multikutter sett
Sett med maskin og dybdestopp. (Foto: Produsenten)
Settet inneholder også en enklere dybdestopp. (Foto: Produsenten)

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Én kommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)