Nytt og fleksibelt system av transportbånd fra Baron
Framover og bakover, med variabel hastighet. Ett bånd – eller åtte i serie. På “vanlig” 230V énfas strøm. Det hele kontrolleres med to brytere på det nye CCU transportbåndet fra danske Baron.
Tekst og foto: Jørn Søderholm
Her er en serie nye transportbånd Danske Baron A/S, en dansk produsent som her i landet antakelig er best kjent for tvangsblandere. Men den danske produsenten har mer på menyen.
Baron CU og CCU transportbånd
Nokså nylig kom de ut med et par nye modeller transportbånd: CU og CCU. CU står for “Conveyor Unit”, mens den ekstra C-en står for “ConveyorControlUnit”.
– Transportbåndene har den praktiske egenskap at de kan kjøres i begge retninger. Ingen behov for å snu båndet fysisk, kun vri på en knapp for å kjøre båndet motsatt vei. Kjørehastigheten kan stilles mellom 20 og 80 cm pr sekund, i begge retninger, sier Carsten Filsø i Baron A/S. (Fortsetter under videoen)
Utvidelse av kjeller
Han peker på utvidelse av kjellere som et bruksområde der dette kan være et nyttig hjelpemiddel: Først skal betong, og rivningsmasser ut når gulvet brytes opp og senkes. Deretter skal pukk, kanskje tørrbetong og sikkert en del annet inn igjen.
– Man slipper å flytte båndene for å snu dem. Kun vri på en knapp, sier Filsø.
Kan hende lesere med kjennskap til mobile transportbånd og/eller strøm vil si at “det kan jo et hvilket som helst transportbånd med trefas strøm”?
Trefas og énfas strøm
Ja, det er riktig. Men Baron CU og CCU nøyer seg med “vanlig”, énfas strøm som er tilgjengelig fra hvilken som helst kontakt. Man trenger ikke tilgang på trefas. Motorene i disse båndene er riktig nok trefas motorer, for at det skal være mulig å snu kjøreretningen med en bryter.
“Hemmeligheten” sitter i en frekvensomformer, som gjør det mulig å drive trefas motorer med énfas strøm. Den samme omformeren gjør at hastigheten på transporbåndene kan stilles 20-80 cm/sek i begge retninger.
Kan seriekoble opptil åtte enheter
For å dekke litt mer komplekse transportbehov kan flere transportbånd seriekobles. Opptil åtte stykker, faktisk. Minst én av disse må være en CCU, som da er kontrollpanel for alle båndene som er koblet til denne.
– Når operatøren velger kjøreretning og hastighet på det ene båndet, endres det samtidig på alle de andre. Det samme gjelder hvis noe skjer som gjør at operatøren trykker på nødstoppen. Da stopper alle båndene momentant, sier Filsø.
Båndene i en seriekoblet kjede kan godt være av forskjellig lengde. CU leveres i lengder fra 2,5 til 6 meter, mens CCU leveres i lengder på 4,5 og 6 meter. Mer info hos leverandøren her.
Prisene er ganske ganske like for de to versjonene: 4,5 meter lange CU 4500 og CCU 4500 koster eksempelvis hhv 32 200 og 33 445 kroner eks mva hos Scantools AS.
Danske Baron A/S leverer transportbåndene gjennom to forhandlere i Norge: Scantools AS og Anvema AS.
Se mer i Barons egen promovideo: