Vil bygge bedre mental helse for håndverkere
Byggmester og “insta-kjendis” Kim Domingos er i ferd med å etablere organisasjonen Håndverkernes Mentale Helse. Målet er å ta vare på håndverkeres viktigste verktøy: Hodet. – Mange sliter med å snakke. Det er på tide å snu den tabuen, sier Domingos.
Kortversjon: Håndverkernes Mentale Helse etableres nå. En frivillig organisasjon som skal jobbe for bedre mental helse og forebygge psykiske problemer blant håndverkere. Søker frivillige som ønsker å bidra til å backe kollegaer som sliter.
English summary: A new voluntary organization is being established in Norway: Håndverkernes Mentale Helse. Translates to “Craftspeople´s Mental Health”. Its purpose is working for a better mental health and prevent mental problems among craftspeople. Established by Kim Domingos, now searching for volunteers interested in contributing to colleagues who struggle.
– Jeg har selv vært nede mange ganger i mitt liv. Flere jeg kjenner har slitt virkelig med å komme seg gjennom hverdagen. Vi håndverkere snakker ikke sammen. Det er på tide vi snur den tabuen. Vi må begynne å snakke om hvordan vi har det.
Håndverkernes Mentale Helse
Det sier Kim Domingos (29). Byggmesteren fra Kristiansand er en av landets største håndverkerprofiler på Instagram, der han deler kunnskap og håndverkerglede med pt. nesten 26 000 følgere. Nå har han gått i gang med et “byggverk” av en helt annen karakter.
Organiasjonen Håndverkernes Mentale Helse.
Det er en frivillig organisasjon med et formål man greit forstår bare ved å se navnet. Gjennom Håndverkernes Mentale Helse vil Domingos og de øvrige initiativtakerne bidra til bedre mental helse og forebygge psykiske problemer hos håndverkere.
– Som håndverkere er vi flinke til å bruke og ta vare på verktøyet vårt. Hodet er det absolutt viktigste verktøyet vi har. Den mentale helsen er viktig. Det er ingen fasit på hva som kan få den til å ryke, sier han.
– Hvordan tar man vare på den?
Snakke – uten å føle seg som en tulling
– Snakke sammen. Det må bli lettere å snakke om hvordan man har det. Bransjen vår er et fellesskap, ikke bare en konkurranse. Vi må gjøre sånn at folk står sammen. At man ikke må snakke noen ned for å snakke seg selv om. Om man står der og sliter med å få til noe, så må det gå an å snakke med hverandre uten å føle seg som en tulling. Jeg håper vi kan bidra til at folk skal backe hverandre i hverdagen, sier Kim Domingos.
Organiasjonen og navnet registrerte han i Brøynnøysund i høst. Et styre i Håndverkernes Mentale Helse er på vei, men ikke offisielt ennå.
Til nå Kim Domingos hatt med Alexander Nygaard-Andersen, Anita Lindberg og Jørn Wad som viktige bidragsytere. Nygaard-Andersen er snekker og ble kåret til Norges Hyggeligste Håndverker i 2020. De to sistnevnte jobber til daglig med rekrutteringskanalen Stolt Håndverker.
Stor respons
Enn så lenge er Instagram-kontoen Håndverkernes_MH den eneste offentlige kanalen organsasjonen har, og en webside er under bygging. Domingos er overrasket over den store responsen og alle reaksjoner og tilbakemeldinger som har kommet siden Instagram-kontoen ble lansert den første uken i januar.
– Jeg har hatt mange, lange samtaler allerede med folk som har tatt kontakt og åpnet seg. Noen trenger det helt vilt. Jeg har selv blitt kjent med mange nye mennesker på den korte tiden. Dette kommer til å hjelpe mange, sier han.
Byggmesteren fra Sørlandet mener det må være greit å si på byggeplassen at man ikke har det greit. Også i en kultur der vi ikke akkurat blir oppmuntret til å si hvordan vi har det, og der harde arbeidsdager med press fra kunder og tidsfrister som oftest får mer oppmerksomhet enn at man sliter på andre områder.
Nå inviterer initiativtakerne bak Håndverkernes Mentale Helse andre til å bli med. Det er langtifra klart hva det skal bli, så det er gode muligheter til å være med å påvirke veien videre.
Psykolog, kollega og makker
– Vi vil ha med folk som kan bidra. Både profesjonelle i psykolog- og bedriftshelsetjenester, som kan hjelpe ordentlig med det faglige. Vi har også lyst til å få i gang en chat-tjeneste, der folk kan “snakke” anoymt, sier han.
Denne chat-tjenesten håper han å kunne bemanne i en slags turnus med interesserte frivillige som har lyst til å være en makker å prate med. Ikke ulikt Kollegahjelpen blant yrkessjåfører.
– Jeg håper vi får med oss folk som ønsker å bidra, som brenner for å hjelpe andre som som har en relasjon til bransjen, sier Domingos.
Hele organisasjonen er basert på frivillighet og et ønske om å bidra i fellesskapet. Det er også mulig å være bedriftsmedlem. Alle medlemmer kan få tilsendt en logo til å sette på sin Instagram.
– Hva signalisererer man med en sånn logo?
– At man er en det går an å snakke med. Ikke alle greier å snakke med de som er nærmest. Da kan det være enklere å åpne seg for en fremmed.
Begrepene mental helse og psykiske problemer kan fort høres alvorstunge og farlige ut. Med Håndverkernes Mentale Helse vil Kim Domingos først og fremst få fram at det handler om å snakke sammen.