Kjapp og effektiv terrassebygging med scrail og pistol
Terrassebord skal helst skrus. Eller kanskje ikke… Men hadde det ikke uansett vært digg få opp farta, og skyte skruene inn? Nå har spikerskruene “scrails” kommet i syrefast versjon. Her er alt som trengs i én koffert.
Terrassesesongen står for døra. Lesere i Nord-Norge og en del høyereliggende strøk lenger sør vil antakelig si seg rykende uenige i det, der de står til halsen i snø.
Men det er faktisk ikke lenge til vi skal nyte sommerdager på plattinger og terrasser over det ganske land.
Bygge terrasser
En hel del av de plattingene må bare bygges først. For noen er det en kosejobb som får ta den tiden det tar. Andre har det mer travelt. Kan hende fordi man er proff og skal bruke minst mulig timer på en jobb man får betalt for. Eller kanskje det bare haster å nyte hagen på ny platting?
Motek tilbyr nå det de mener den raskeste metoden som gir et flott og holdbart resultat på treplattinger, med “scrails” spikerskruer og en Fasco gasspistol. Alt i én koffert.
Spikerskruen scrail terrasse kan skytes inn som en spiker, men har festeegenskapene til en skrue. Den monteres raskt og har en butt spiss som gjør at treverket ikke sprekker. Hodet har torx-bits slik at man enkelt kan justere eller demontere ved behov.
Scrail – skytes som spiker og skrus ut som en skrue
– Spiker scrail terrasse har blitt fantastisk godt mottatt av våre proffkunder. Den kombinerer to viktige egenskaper for innfesting; godt hold og rask montering, sier produktsjef for spiker David Klingvall hos Motek.
Motek har sett en meget stor utvikling på slike festemidler de siste årene. De nye produktene er tilpasset slik at de gir et meget pent resultat fordi man unngår sprekker og misfarging av treverket.
Gasspistolen F70G fra Fasco gir friheten til å jobbe uten strøm. Slange slipper man også å tenke på, når man vagler rundt på bjelkelaget eller jobber i høyden.
– Nå finnes alt du trenger samlet i en koffert, og du kan enkelt ta den med deg hvis du skal bygge platting på en øy i marka eller bruke den på vidda. Én bøtte spiker og én gasspatron en nok til 40 kvm terrasse, opplyser Motek i pressemeldingen.
Spiker eller skrue?
Innfesting av terrassebord er ellers et felt der det finnes veldig mange meninger og oppfatninger. En av dem er at bordene helst skal skrus, ikke spikres. Utviklingen innen festemidler går fryktelig fort, og sannheter blir fort utdatert. Èn sannhet som aldri går ut på dato er at terrassebordd “lever”. De beveger seg konstant, der de sveller 10-15 prosent på grunn av fukt. Siden trekker de seg sammen når fukten fordamper, for så svelle igjen når høstregnet kommer.
Vintre med frost og tining om hverandre bidrar også. Denne variasjonen gjennom år og årstider gir festemidlene store utfordringer.
Et gammeldags, enkelt spikerhode pumpes opp av dette fenomenet. Der det var et pent forsenket spikerhode på slutten av sommeren kan det fort stikke opp over bordoverflaten, klar til å ta en jafs av en naken fot som måtte sparke borti.
På et senkehode som på en Scrail eller treskrue vil kreftene i treverket jobbe rundt hodet. Når den i tillegg har gjengene til å holde seg fast med – og kanskje med en Diamond Coating eller annet belegg til forsterkning – så skal det godt gjøres å pumpe ut en skrue.
Det har Motek illustrert med bildet over. Her ser vi også en Scrail sammenlignet med maskinspiker i et terrassebord som har stått ute i tre år.