L5 Navigation vil gjøre håndholdt måling enklere for alle
Ringe stikkeren for å få målt inn eller satt ut punkter? Nei, det er ikke nødvendig. Nå vil maskinstyrings- og anleggsdata-spesialisten L5 Navigation gjøre håndholdt innmåling enklere – for alle. Ny løsning lanseres nå: U3D-Survey på Android-pad, med samme brukergrensesnitt som 3D maskinstyring.
Hva er det: L5 U3D-Survey. Ny løsning for håndholdt GNSS. Programvare fra danske Unicontrol, med L5 antenne og Android pad.
Hva koster det: Fra kr 80 000 (- inkludert alle kostnader første år).
Hvor kjøpes det: L5 Navigation Norge
English summary: No need to call the surveyor to measure or stake out points. The Scandinavian construction data specialist L5 Navigation will now make handheld surveying easier and more accessible for (nearly) anyone with a new solution: U3D-Survey. A GNSS Rover, an Android tablet and U3D-S software making it easy to complete basic surveying tasks. You will still need the surveying knowledge to know what points to measure and how to handle the data of course…
– Stikkeren har mer enn nok å gjøre som det er. Det er ikke nødvendig at han eller hun skal løpe rundt i røysa med staven. Det kan hvem som helst gjøre. Vårt mål med dette er at man skal kunne gi håndholdt-utstyret til hvem som helst, så skal man skjønne hva man skal gjøre for å få til en innmåling, utsetting eller masseberegning.
Det sier Øivind Sletteng, produktsjef hos maskinstyrings- og anleggsdataspesialisten L5 International AS. Selskapet er deleid av svenske L5 Navigation System, og etablerte seg i Norge i 2017. Siden har de inntatt en tydelig rolle på det norske markedet for maskinstyring og anleggsdata.
Integrert dataflyt i bygg og anlegg
Det har i årevis vært snakket om en fullt integrert dataflyt innen anlegg og grunnarbeid. Fra konsulentens datamaskin, via byggherre, entreprenørens kontor, stikkeren, formannens pad og helt ut til maskinene som borer, graver og laster. Og tilbake igjen, med innmåling og as-built-data fra maskinstyring og håndholdt innmåling med GPS-staven.
Eller GNSS-rover, som det egentlig kalles.
I realiteten er den fulle integrasjonen høyst variabel. Noen bedrifter og prosjekter kjører det fullt ut, mens andre vil kalle det ønsketenkning. Én av utfordringene i en fullt integrert digital datakjede er at det brukes utstyr av ulike fabrikater og med ulike dataformater i de forskjellige leddene.
Jo, man har måter å gjøre kommunikasjonen uavhengig av formater på (feks universalformatet XML). Men ikke desto mindre er det fortsatt litt igjen til en ideell verden på det området.
Nå kommer L5 med en nyhet som skal gjøre to viktige ting:
1. Bidra til å forenkle den sømløse dataflyten, slik at flere kan ta steget fra ønsketenkning til realitet.
2. Gjøre det enklere for andre enn stikkeren å gjøre innmåling med håndholdt GNSS-rover. (Eller “GPS-stav” som noen kaller det.)
Sistnevnte skal være mulig takket være et enkel og lettbrukt brukeropplevelse, som skal gjøre at alle som greier å bruke en smarttelefon skal kunne gjøre innmålinger med det nye utstyret.
U3D-S årets største nyhet fra L5
– Ja, U3D-S vil være en av årets største nyheter fra vår side. Vi gleder oss virkelig til å kunne lansere for fullt. Egentlig var utviklingsavdelingen i rute til å lansere systemet på en svensk maskinmesse i juni. Men vi har heldigvis fått framskyndet det til norske Vei og Anlegg nå i mai. Det blir utrolig spennende å vise første versjon av den nye løsningen der, sier Sletteng.
U3D er en programvare fra danske Unicontrol. Denne har L5 Navigation valgt å benytte som platform til maskinstyring i gravemaskin, traktorgraver og hjullaster. Den har ifølge L5 blitt veldig godt tatt imot ute i markedet. Blant annet fordi den er enkel å bruke, uten at det går på bekostning av funksjonalitet.
Systemet oppdager selv om brukeren holder staven på skrå, og sørger for å gi riktig posisjon til punktet der spissen går i bakken.
Enkel håndholdt måling
– Det har vært etterspurt en tilsvarende løsning for håndholdt GNSS utstyr. Som et svar på dette vil vi i samarbeid med Unicontrol nå i mai slippe U3D-Survey. Det gjør at vi vil kunne ivareta hele prosessen på et anlegg på én og samme plattform, og med felles dataflyt via vår Unicontrol Cloud, sier han.
Om det er enkelt for en person uten landmålingskunnskaper å gjøre innmålinger med det nye utstyret, så vil stikkerens kunnskaper fortsatt være førende for å si noe om hvor det skal måles, og spesielt i håndtering av dataene etterpå. Men når maskinføreren eller basen ute på prosjektet kan gjøre målingen, så slipper i alle fall stikkeren å bruke tid på kjøre rundt med stav og målebok.