Nyheter

Nytt våpen til kamp mot ukjent vesen som herjer byggeplasser

Milliarder av bits, bor og andre småtterier forsvinner hvert får. Folk tror det er de selv som surrer det vekk. Her avsløres i dag sannheten om Bitstrollet. Det eter bits og bor, og driter kamstål. Luna lanserer nå et helt våpen mot det ukjente vesenet: Luna Go.
Nyhet: Luna Go, nytt bits- og verktøyholdersystem med felles belteklips. Hvis du kun vil ha nyhetsinfoen kan du bare scrolle rett til bunns. Men da går du glipp av dagens store avsløring.

Bits er jo vel og bra, så lenge de står i maskinen og gjør den jobben de skal. Så må man skifte til en annen. Når man står kålete til, så kan det å skifte bits eller bor virke like tungvint og kranglete som å skifte ut dama. Ikke at jeg har prøvd på det, altså. Jeg har hatt den samme dama i snart 24 år, lucky me. Å holde det gående med den samme bit(s)en så lenge hadde ikke vært like interessant.

Bytte bits med én hånd

Men altså: Å stå kålete til og prøve å bytte bits på skrumaskinen, det kan fort bli mer spennende enn man ønsker. For eksempel hvis du har bare én hånd tilgjengelig, fordi du må bruke den andre til å holde deg eller emnet fast. Skrumaskinen kan du alltids hekte i hempa på buksa. Sånne nymotens moment- eller slagtrekkere har jo hex-feste med en fiks låsering du bare drar ut. Med litt øvelse går det fint å løse ut eller smette bitsen inn i låsingen med én hånd. Det går fint selv om maskinen har chuck også. Det krever bare litt mer finmotorikk i hånd og fingre, og en evne til å gjøre to operasjoner samtidig med samme hånd. Simultankapasitet nesten som en jagerflyger.

Så er det bare den siste hindringen igjen. Og den er verre. Med bare én hånd tilgjengelig er det like vanskelig som å krysse Antarktis på en etthjulssykkel – uten sete.

1. Sette den brukte bit(s)en på plass i holderen eller boksen sin.

2. Pelle den nye bit(s) ut av holderen/boksen og få den i maskinen før den rekker å bli vekk.

Ta punkt 1 først: Sette den gamle på plass. Det er fristende i øyeblikket å legge den gamle bit(s)en i lomma eller – enda verre – legge fra deg et sted. Hvis du legger den fra deg kan du ta deg fan på at trollet kommer før du rekker å si “bitsholder”.

Hvilket troll?

Vi avslører Bitstrollet

Bitstrollet. Eventuelt Bortrollet eller Verktøytrollet. Det er en skapning som sjelden viser seg for folk. Trollet holder seg i skyggen og spaner. Du legger fra deg en bit(s), bitsfeste, skrutrekker eller i ekstreme tilfeller en hammer eller håndsag. Så går du for å hente noe. Vips, så er den du la fra deg søkk vekk. “Hm… Hvor la jeg nå den der xxx?”.

Før trodde jeg det var jeg selv som surret. Noen tror det har blitt rappet, eller at det er den sløve lærlingens skyld. Men etter omfattende research og med solid empiri på feltet kan jeg nå avsløre sannheten. Det er Bitstrollet.

Eter stål og driter kamstål

Det finnes ingen bilder av Bitstrollet. Øyenvitnerapporter beskriver en blanding av f.v. Bjørnen Colargol, dovendyr og jerv.

Utseendemessig kan det best beskrives som en blanding av jerv, dovendyr og bjørnen Colargol. (Yngre enn 40 år?) . Bitstrollet lever som du skjønner av å ete bits, bor og småverktøy. Det kan ta så store ting som hammere og håndsager, men det foretrekker mindre gjenstander. Det trives best på byggeplasser med høy tetthet av surrehuer, der det det er rikelig med henlagte småtterier kan fylle sine hamsterkinn med. Vesenet driter kun nattestid. Avføringen er hard (det ville din også vært med det kostholdet), med form og farge som armeringsjern/kamstål. 20 mm for voksne individer. Derfor er det ofte vanskelig å oppdage at Bitstrollet har vært på besøk.

Fortapt i lomma

Hvis du legger bit(s)en i lomma, så går den ikke i kjeften på Bitstrollet i første omgang Men den er like fortapt. Legg den i lomma, så forsvinner den inn i en evig tåke av lommerusk, sagflis, lapper, småkapp, sjokoladepapir, brukte skruer. Etter en uke eller tre dukker den opp igjen når lomma tømmes. “Å, var det der den havna?”. Og så går den i søpla sammen med resten av skiten. Og rundt sorteringsplassen eller søppelcontaineren lusker Bitstrollet igjen.

Hullet der den bit(s)en bodde i boksen eller holderen har enten blitt fylt opp av en ny – jeg har begynt å kjøpe TX 20 og 25 i tipakninger – eller bitsboksen blir liggende et sted med et hull i rekka som tanngarden på en hockeyspiller.

Bitsboks som opereres med én hånd

Punkt 2: Pelle den nye bit(s)en ut av holderen å få den inn i maskinen. Fortsatt med én hånd. På noen holdere/bokser er det søkk umulig med én hånd, punktum. På andre er det mulig, men mer eller mindre plundrete. I alle fall alle de jeg har vært borti.

Nå har Luna kommet opp med en ny løsning de håper skal sende Bitstrollet inn i sultedøden og gjøre det mindre plundrete å skifte bits med én hånd. Luna Go.

Luna Go – primærvåpen mot Bitstrollet

Luna Go 1/4" sekskantfeste
Universelt 1/4″ sekskantfeste på alle Luna Go produkter.

De har faktisk brukt fem år på å utvikle den nye løsningen. Systemet er patentert, og består av en serie ulike verktøyholdere, bitssett og borsett. Alle kan kobles på et klips til å henge på belte eller lomme. Hele systemet er basert på et universelt 1/4″ sekskantfeste. Dermed kan man lade en verktøyholder med akkurat de tingene man trenger før man går inn i arbeidsoppgaven der man blir stående kålete til, og verktøyene er enkelt tilgjengelig med én hånd. Inkludert med hansker på nevene.

Det er i alle fall det de sier:

– Luna gjør det enklere for brukeren

– Vi har lenge lurt på hvorfor det bare er maskiner og verktøy som utvikles. Hvorfor er det ingen som satser på å gjøre det enklere for brukeren? Vi tenkte på alle bits som forsvinner når man mister dem eller de havner i allerede fulle lommer. Vi tenkte på hvor vanskelig det er å bytte bor med hansker på når man står i en stige i vinterkulden og monterer. Vi innså at hvis vi gjør det enklere for brukeren i de vanskeligste situasjonene, ville man spare mye tid og frustrasjon – og bits på avveie, skriver produktsjef Marius Bang i Luna.

Verktøyholderen er ergonomisk laget og har små magneter som holder bits, bor eller andre verktøy med 1/4″ feste på plass, samtidig som det ikke “bråker og skrangler” når man går.

Sette sammen egen kombinasjon

Luna Go
Noen få av de 18 tilgjengelige kombinasjonene i Luna Go. (Screenshot fra Youtube)

Det finnes pr. i dag 18 ulike sett, med et felles belteklips. Og den praktisk anlagte står naturligvis fritt til å kombinere akkurat de tingene man trenger til en type oppgave på én holder, uavhengig av hva Luna puttet i den først.

– Fordelen er også våre nye bitsholdere (ved å dytte chucken mot maskinen slik at man løser ut bitsen) som følger med i noen av settene er at man kan bytte bits med kun en hånd. Selv med hansker på kan du enkelt skifte bits, bor og jobbe effektivt, skriver Marius Bang.

Nå gleder jeg meg bare til å fortsette forskningen på Bitstrollet, og se om det kan temmes eller bekjempes med Luna Go. Følg med, så får du se.

Til slutt: En av flere reklamefilmer om Luna Go:

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

2 kommentarer

  1. He-he, sååå på kornet 🙂

    Før var det alltid PH 2 som manglet, nå er det TX 20 og TX 25. Alle sammen blir til kammet stål over natten…

    Så er spørsmålet om 10-pakninger eller Luna Go er den beste løsningen på problemet 🙂

    1. (har glemt å svare på denne, beklager virkelig :-/)
      Nå har jeg brukt/prøvd et par-tre varianter av Luna Go en liten stund. Foreløpig er det langt mer produktivt enn tipakninger 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)