Nyheter

Presise kutt i trefiberisolasjon med wiresag

Interessen for trefiberisolasjon øker. Den må blåses, eller legges med plater som kuttes mye mer presist enn mineralull. Dette er et av få verktøy spesialisert på kutting av isolasjonplater i trefiber: Wiresagen DSS 300 CC fra Mafell.

Dette er Mafell DSS 300 CC. Ikke hørt om den, sa du? Ikke så rart. Dette er et nisjeverktøy. Virkelig nisje, altså: Det er en wiresag for presise kutt av plater i trefiberisolasjon. .

Trefiberisolasjon

Før jeg skriver noe mer om maskinen må vi ta en liten titt på trefiberisolasjon. Rull nedover hvis du allerede er vet hva det er.

Trefiberisolasjon er byggisolasjon laget av naturlige trefiber. Treverk, ja. Den sies å være minst like god som isoleringsmateriale som glassvatten og steinulla vi kjenner så godt. Rundtomkring er det økende interesse for den typen isolasjon, og dertil hørende diskusjon.

Miljø- og pustevennlig

Tilhengerne peker på at trefiberisolasjon er mer miljøvennlig, 100 prosent resirkulerbart og i større grad egner seg til bygg med større grad av diffusjonsåpenhent – at de “puster” bedre – enn de plastfórede tette boksene som bygges i dag. Trefiber har en helt annen evne enn mineralull til å lagre fuktighet.

Ti ganger større, for å være konkret. Mineralull lagrer to prosent fuktighet, trefiberisolasjon 20 prosent. Tilhengerne mener det er en fordel nå når vi bygger tykkere vegger med større fare for kondens.

Skeptisk til fuktlagring

Skeptikere, motstandere og mineralullselgere er nøye med å påpeke at den fuktlagringen umulig kan være bra for bygget og isolasjonsevnen. Men den skepsisen blir tilbakevist i forsøk utført av Sintef Byggforsk. Laboratorieforsøkene hos Sintef Byggforsk viser nemlig ingen vesentlige forskjeller mellom trefiberisolasjon og mineralull i vanlig bindingsverksvegg. Tvert imot.

– Materialene oppfører seg ganske likt, men trefiber har noen pluss i forhold til evnen til å absorbere fuktighet. Så ut fra hva vi har sett, fungerer trefiberisolasjon like bra som tradisjonell isolasjon, sier forskningssjef Jonas Holme ved avdeling for Arkitektur, byggematerialer og konstruksjoner i Sintef Byggforsk.

Det fremkommer i en artikkel publisert av Lavenergiprogrammet i fjor. Undersøkelsene hos Sintef Byggforsk er utført på vegne av Hunton, som produserer trefiberisolasjon.

Lekkasje i dampsperre

I en ideell verden er alle vegger bygget nøyaktig som de skal, med tett vindsperre på utsiden og tett dampsperre på innsiden. Men så var det realitetene, da. Forsøkene viste at i en konstruert situasjon med luftlekkasjer fra varm side av konstruksjonen, absorberte trefiberisolasjonen mer fuktighet enn den mineralull-baserte isolasjonen.

– Vegger med trefiberisolasjon vil derfor være mindre sårbare for kondensskader som skyldes luftlekkasjer fra inneluften, sier Holme.

Han legger til at Sintef Byggforsk fortsatt anbefaler å bygge med dampsperre eller dampbrems, selv om noen – inkludert undertegnede – er fristet til å bygge på gammeldags vis, der pustende vegger bidrar til et godt og naturlig inneklima.

Bedre lyddemping

– I teorien kunne du kanskje tenke deg at du ikke trengte å være så redd for dampsperre i hus isolert med trefiber. Men hvor godt veggene klarer å håndtere fuktigheten, vet vi foreløpig for lite om, understreker Holme.

Han legger til at trefiberplater også demper lyd mye bedre enn mineralull.

– Trefiber er et godt og miljøriktig material, så vi vil forferdelig gjerne bruke det. Men trefiberplater er dessverre mer arbeidskrevende – vi brukte to og en halv gang så lang tid på å montere trefiberplater som vi brukte på Rockwool Redair Flex-systemet, sier arkitekt Bengt G. Michalsen i Lavenergiprogrammets artikkel.

Temaet er tilstrekkelig interessant for byggenæringen til at også bladet Byggmesteren har sitert samme artikkel.

Må kuttes presist på millimeteren

Hans firma BGM Arkitekter AS i Grimstad har erfaring med trefiberplater fra flere prosjekter. Michalsen trekker fram flere praktiske ulemper. En av dem er at platene må kuttes mer presist enn mineralull. På millimeteren, faktisk.

Her er holder det ikke å kutte på øyemål og dytte inn i endene.

Mafell DSS 300 CC wirekutter for trefiberisolasjon

Føringskilen i karbon ses i bakkant av maskinen.
Føringskilen i karbon ses i bakkant av maskinen.

Her er vi inne på årsaken til at en maskin som Mafell DSS 300 CC har noe for seg. Sammen med tilhørende sagbord ST 1700 skal man med den raskt og i god arbeidshøyde kunne kutte trefiberisolasjonsplater med tilstrekkelig presisjon. Nøkkelen til denne presisjonen sitter i følge Mafell hovedsakelig i en viktig komponent på maskinen, nemlig føringskilen som styrer snittet.

Den er laget i karbonfiber, i en spesiell strikketeknikk (!). Dette var visstnok det eneste som var stivt nok til å gi nødvendig presisjon i kuttingen.

Med en tilhørende sponsuger foregår kutting dessuten rent og støvfritt.

Pris? Ikke småtterier.

5-6 hus i året

– Tviler på at det blir mange snekkere som investerer i en slik maskin. Dersom man ikke setter opp 5-6 hus i året med 140mm+ trefiberisolasjon så er det neppe lønnsomt med denne. 48000kr for sett med støvsuger og bord er ikke småtteri, sier André Czelusta i en kommentar på Verktøy 24s side på Facebook.

Han driver firmaet Lignatec, som spesialiserer seg på bygging med bla.a massivtre og isolering med trefiber.

Hittil har de brukt Protool/Festool maskiner, som dekket 9o prosent av behovet på en vanlig byggeplass.
– Mafell sin er ypperlig til detailjer som ellers krever manuell arbeid, sier han.

Rockwool-kniv og sverdsag

Fleksibel trefiber er i følge Czelusta litt vanskeligere å kutte enn Rockwool. Det trengs en skarp kniv med bølgeprofil (som Rockwool-kniven). Trykkfast trefiber forutsetter en “sverdsag”.

– Den ble i utgangspunkt brukt for å gjør håndprecut, for å kutte fransk lås eller kutte sperrer som står høykant ved siden av hverandre. Protool/Festool hadde sin SSP 200, og kom senere med en lettere versjon ISP 330. Den var kun beregnet til kutting av isolasjon. Mafell har sin ZSX-serie. Den er beregnet til kutting av grove dimensjoner og massivtre, men også er egnet til trefiber, sier han.

Trykkfast på massivtrehus

Trykkfast trefiberisolasjon på massivtre
Trykkfast trefiberisolasjon på et massivhus. Bildet er fra et prosjekt i Nittedal desember 2017. (Foto: Andre Czelusta, Lignatec)

Trykkfast trefiber bruker Lignatec utelukkende på massivtrehus. For øvrig påpeker han at trykkfast trefiber er lett å jobbe med så lenge man klare å holde en tommestokk og måle nøyaktig.

– Dersom det skulle oppstå blir en liten glippe kan man lett fylle denne opp med sagflis fra kutting av platene. Trefiber klør ikke, er behagelig å jobbe med. Den tåler å står ute i regn i inntil 10 uker uten å bli kliss bløt, sier han.

Den har høy energilagringsevne, lagrer CO2 og puster i følge Czelusta meget godt. Påstanden fra BGM Arkitekten om at trefiber skal ta lenger tid går han ikke god for. Andre Czelusta mener det går like mye tid med trykkfast Rockwool som men trefiber.

– Innfesting av sløyfer skjer jo til og med på samme måten, sier han.

En video med Mafell DSS 300 CC til slutt:

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)