Nyheter

Bitsholder med fem bits utvikles av norsk studentbedrift

Magnum 44? Nei, dette er en MagX. Norsk studentbedrift lager bitsholder med flere bits i tønneformet magasin, ikke ulikt en revolver.

Hva er det: MagX – revolveraktig roterende magasin og bitsholder. Inntil fem bits på skrumaskinen samtidig.
Hvor kjøpes det: Er under utvikling, lansering planlagt høsten 2021.

English summary: This is MagX, a rotating bit holder with storage. Holds up to five bits at the same time on one drill or screwdriver. Enter the correct bit into place with a simple twist on the barrel. Kind of similar to a revolver. New product, currently under development by norwegian student company SEEDA SB, at the University in southeast Norway.

“Go ahead. Make my day”.

Kan hende er du gammel nok til at du har sett filmen. Eller kanskje du bare har sett en av de utallige memene der ute. Clint Eastwood myser med sitt skeptiske blikk bak det avgrunnsdype løpet på en Magnum 44.

Den udødelige Dirty Harry-replikken kommer garantert til å få nytt liv når dette produktet kommer ut til norske brukere av skrudriller.

MagX bitsholder med fem bits

MagX. Bitsholder med magasin for fem bits.
MagX. Bitsholder for fem bits samtidig. (Illustrasjon: Seeda studentedrift)

MagX heter det, og er et magasin med bits til å bruke på skrudrillen. Det roterende magasinet inneholder fem bits, der riktig bit vris på plass med et enkelt håndgrep.

Alle bitsene holder seg trygt på plass i magasinet, med minimal risiko for å miste dem under arbeidet.

Magasinet er et produkt under utvikling. Bak står studentbedriften SEEDA SB, bestående av fem byggingeniører under utdanning på Universitetet i Sørøst-Norge (USN), campus Porsgrunn.

– Vi så behovet for en ny måte å håndtere å oppbevare verktøy på. Særlig små redskaper som bits er vanskelig å holde orden på, og lette å rote bort.

Det sier daglig leder Mathilde Engebretsen i studentbedriften SEEDA SB.

Fra region til NM

Gjengen i studentbedriften SEEDA. Foran f.v.: HR-ansvarlig Thomas Bø, økonomiansvarlig Andre Bauge og produktansvarlig Pål Inge Bøthner. Bak daglig leder Mathilde Engebretsen t.v. og markedsansvarlig Tara Gisela Maseo. Alle er byggingeniørstudenter på Universitetet i Sørøst-Norge, Porsgrunn.

Studentbedrift er en del av utdanningen på USN. Nylig gikk de av med seieren som beste studentbedrift i regionmesterskapet for studentbedrifter i Vestfold, Buskerud og Telemark, og fikk dermed en billett til NM for studentbedrifter i juni. I regionmesterskapet fikk de også en andreplass i klassen for beste innovasjon.

Det altså med en bitsholder vi sjelden har sett maken til.

– Bruk av tid for å lete etter eller skaffe nytt verktøy er ineffektivt arbeid. Særlig i det profesjonelle markedet vil det være mye tid å spare ved å unngå dette. Med produkter som minsker unødvendig bruk av tid og ressurser vil man spare miljøet og skape en effektiv arbeidsplass, sier Engebretsen.

I fjor høst deltok gjengen i SEEDA SB med en stand på messen Bygg Reis Deg. Der fikk de kontakt med blant annet flere store grossister som viste sterk interesse for den kommende nyheten.

Håndverkere ser behovet

I våres har de gjennomført en markedsundersøkelse i hovedmålgruppen, som er håndverkere.
– Over 80 prosent av respondentene viste interesse for produktet og ser et behov for løsningen, sier Mathilde Engebretsen.

Detaljerte tegninger av konstruksjonen får vi av forståelige grunner ikke publisere. I skrivende stund er det produsert 3D-printede modeller, som bekrefter at konstruksjonen fungerer. En prototyp i stål skal produseres hos en lokal samarbeidspartner i løpet av sommeren.

Mot slutten av 2020 starter en testfase der 60 prøveenheter skal prøves ut av utvalgte partnere.

Produksjon i større skala

– Dette er for å tilpasse verktøyet slik at det blir brukervennlig og tilpasset kundenes behov. Produksjon i større skala er planlagt startet i andre kvartal neste år. Lansering er planlagt høsten 2021, sier Engebretsen.

Hørtes det litt kjent ut med studentbedrift som lager smarte redskaper, sa du?

Du har rett. I fjor skrev vi om studentbedriften Easyzeek, som har utviklet et søkeverktøy for gjenfinning av koblingsbokser og andre “points of interest” i bygg. Også der var det ingeniørstudenter i bygg som sto bak, på akkurat samme studiested.

Ideen om et roterende bitsmagasin har for i øvrig vært luftet før. Sist i form av den nusselige grønn-Bosch 3,6 V skrumaskinen PSR Select, som fås kjøpt for noen hundrelapper hos Clas Ohslon, Jernia og diverse steder på nettet.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Én kommentar

  1. Som en som skrur fast utstyr og bruker skruer daglig. Jeg kan ikke forstå hvordan man skal holde skruen i starten uten å måtte være livredd for det monsteret av en bitsholder skal gi den en sykemelding. Håper den IKKE snurrer mens maskinen og skruen gjør.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)