Makita (straks) klar med ny 18V kantfres
En fullblods batteridrevet kantfres fra Makita er på vei til norske butikkhyller. Se mer om den her.
Her er Makitas nye kantfres på batteri. I løpet av november lander nye Makita DRT50 i hyllene hos Makitaforhandlere rundt om i Norge. Det er en liten overfres på batteri, en 18V versjon av den lille nettdrevne kantfresen RT0701.
Makita først med kantfres på batteri
Dermed er Makita i salg med batteridreven kantfres før den nylig omtalte 12V-fresen fra Bosch, som kommer i januar. Men helt først er de ikke. Ryobi har tilbudt batteridrevet fres en god stund.
I likhet med sin broder med ledning er dette en kompetent liten krabat. Den har plass til 6 og 8 mm fresestål, og spinner med justerbart turtall fra 10 000 til gode 30 000 o/min ubelastet. En maskin som spinner så fort utvikler mye varme (og bruker mye strøm).
Det kan undertegnede bekrefte fra egen bruk av RT0701. Den nye batteridrevne fresen har fått en børsteløs motor, som formodentlig vil trekke forbruket noe ned.
Full gass ved belastning
Makitas stikksag med børsteløs motor har en funksjon som gjør at den sviver på tomgang mens man justerer seg inn til starten på snittet og drar turtallet opp til full maskin / innstilt hastighet først når den blir belastet (omtalt i praktisk bruk her). Jeg greier ut fra foreliggende info ikke å finne ut om den nye kantfresen har tilsvarende funksjon.
En ting DRT50-fresen har arvet fra sin stikksag-fetter (og andre Makita-maskiner) er en todelt av- og påknapp. Den ene låser/låser opp, den andre slår av og på. Maskinen må være låst opp/aktivert med den ene før den kan startes med den andre. Dermed unngår man å starte maskinen utilsiktet.
Justering av hastighet foregår med et ratt på venstre side (sett “bakfra”), tilsynelatende greit tilgjengelig for en tommel.
Makita DRT50 – en solid godklump i aluminium
Foruten batteriet og motoren er batterimaskinen identisk med nettstrømmaskinen. Den er solid utført, en ordentlig godklump i aluminium som veier drøyt to kilo før batteriet kommer på. Standardbunnen med rund fot har en ytterst presis dybdejustering.
Den er utstyrt med støvsugeradapter, i form av et gjennomsiktig plastdeksel som klikkes på plass. Denne tar det meste av sikten til fresestålet under arbeid, så om du skal bruke den må du ha stålkontroll med hvor fresen skal gå. Det bør du forsåvidt ha stålkontroll på uansett…
Høyt tyngdepunkt
Batteriet har for øvrig fått plassen sin øverst, på toppen av maskinen. Det er det eneste stedet det er mulig å få plass til et batteri, men det er også den plasseringen som gir det høyeste tyngdepunktet. Maskinen har en 9 cm bred fot – avhengig av ekstrautstyr og hvilken fot som brukes – og er drøyt 22 cm høy før batteriet kommer på.
Makita DRT50 er priset til veiledende kr 1890 eks mva i soloversjon, uten batteri og lader. Da heter den DRT50Z i prislistene.
Ridgid har da hatt en sånn lenege
Jau, men elektroverktøy fra Ridgid er ikke særlig tilgjengelige her i Norge. Det stemmer at de har en sånn, men jeg så bort fra den pga norsk tilgjengelighet. Rett meg gjerne om jeg tar feil. Jørn / Verktøy 24
Endelig, denne har jeg ventet på. Håper den kommer i ulike pakker slik den har gjort andre steder på kloden. Har sett en del videoer om denne og den virker solid, med god brukstid.
Den nettdrevne broderen er i alle fall en solid og bra maskin, ikke minst i sett du nevner med flere bunner. Har spurt importøren om hva som gjelder for denne, oppdaterer her så snart de svarer. mvh Jørn / Verktøy 24