Ny forskning: teip til tetting av bygninger
Sintef har nylig publisert en ny rapport som resultat av et fire år langt forskningsprosjekt. De har samarbeidet med flere bransjeaktører, og sier de har funnet relevant stoff for alle fra tømreren til innkjøperen og prosjekterende.
English summary: tape for weatherproofing hasn’t always been the standard way to go. From the first Sintef technical approval back in 2012, the market has come a long way. After four years of research, Sintef have finally published this report.
Krav til byggverk strammes stadig til, enten det handler om energieffektivitet, bærekraft eller annet. Dette krever stadig bedre produkter som holder tritt med kravene også gjennom byggets levetid. Innen bygningsfysikk og energieffektivitet er lufttetthet et viktig element.
Klemlekter for tetting av vind- og dampsperrer hører nå fortiden til, for nyere forskning viser ifølge Sintef at man kan oppnå bedre tetting ved bruk av teip.
Ytelsen må opprettholdes over flere tiår
– I Norge er det vanlig å fokusere på både dampsperrer og vindsperrer for lufttetting av bygningskroppen. Disse produktene er som regel skjult bak kledning og ikke lett tilgjengelig for utskifting. Derfor må ytelsen opprettholdes over flere tiår, opplyser seniorforsker Malin Sletnes.
Den første tekniske godkjenningen fra Sintef for et teipprodukt ble utstedt så seint som i 2012, så teiping er et relativt nytt konsept i Norge. Utvalget har blitt større, og mange produkter er godkjent for både vind- og dampsperrer. Det som har manglet er kunnskap om hvordan de fungerer over tid, spesielt hvor godt de holder fast i forskjellige materialer.
Etter prosjektet TightEN (2019-2023) har det blitt produsert en rapport: Tetting av bygningskroppen ved bruk av teipprodukter. Dette kommer etter forskningsarbeid som har sett på forskningsartikler, prosjekt- og masteroppgaver.
Ifølge en pressemelding fra Sintef er det overordnede målet å øke kunnskap om klebeløsninger til bygningsformål og deres bestandighet. Det er gjennomført et større testprogram i – felt og laboratorium – og de har forsøkt å finne sammenhenger mellom naturlig aldring og aldring på laben.
Kunnskapen må ut i den spisse enden – og på kontoret
– Teip er kommet for å bli i bransjen, og er nå den foretrukne metoden for å tette skjøter og tilslutninger i vindsperre og dampsperre mot andre bygningsdeler, konstaterer kvalitetsleder Jan Wik fra Veidekke.
Veidekke har vært prosjektpartner sammen med BMI, Isola og Siga, og mener de har hatt god nytte av å delta. Spesielt tømrerne som skal utføre arbeidet og de som jobber med produktvalg trekkes frem som målgrupper som har stor nytte av forskningen. At kunnskapen kommer ut i «den spisse enden» har stor prioritert for ovennevnte.
For at teipingen skal holde over tid må den tas hensyn til allerede i prosjekteringsfasen. Forskningen konkluderer derfor med at prosjekterende bør på et tidlig tidspunkt gjøre seg kjent med de forskjellige produktene på markedet.
– Å velge riktig produkt til det aktuelle formålet og å følge bruksanvisningen nøye er avgjørende for å sikre lang levetid for tettesjiktene, avslutter seniorforsker Sletnes.