Nyheter

Ny Makita 10 toms kapp- og gjærsag klar i Norge

(Oppdatert 29.nov 17) Makita klar i Norge med ny kraftig og kompakt kapp- og gjærsag med ti tommers sagblad. Kommer i to versjoner: Én med 15 A motor for nettdrift nå, den andre for 2x18V batteridrift senere. 

– Ja, nå har vi fått noen LS1019 på lager.

Det opplyser markedsavdelingen hos Makita Norge i slutten av november. Maskinen det er snakk om er den nye 10″ kapp- og gjærsagen Makita LS1019L.

Veiledende pris ligger på 8390 eks mva.

Makita Norge vet fortsatt ikke når 2 x 18V batteriversjonen kommer til Norge.

Resten av artikkelen er fra da den ble opprinnelig publisert i august: Coptool og Protool Reviews er to av flere amerikanske nettsteder og blogger som forteller om de to nye kapp- og gjærsagene fra Makita. De har vært på en produktlansering, og blant annet fått anledning til å prøve nyhetene.

Makita lanserer altså i høst to nye ti toms kapp- og gjærsager i proffklassen:

  • LS1019L for nettdrift
  • XSL06 for 2x18V batteridrift

Makita kapp- og gjærsag til Norge i oktober

Makita XSL06, kapp- og gjærsag for 2x18V batteri.
Makita XSL06, kapp- og gjærsag for 2x18V batteri.

Nettversjonen ble lansert i USA nå i sommer, og kommer i følge Makita Norge hit i løpet av oktober.

Den batteridrevne 2x18V-versjonen har USA-lansering i september. Norsk lansering er ikke tidfestet, men hvis det blir noenlunde samme tidsmessige sammenheng som for den nettdrevne vil den batteridrevne saga være tilgjengelig i Norge rundt juletider. Hører du, julenissen…?

De to nye sagene har i følge Coptool en ny direktedrevet girboks uten beltedrift. Den skal gjøre at mer av kreftene fra den 15 Amp sterke motoren går rett ut i bladet, uten å forsvinne i kraftoverføring. Motoren har softstart og elektrisk brems for kontrollert og behagelig bruk. Se video fra Coptools lille prøvekjøring helt nederst.

Uttrekket på forsiden

I likhet med flere konkurrenter – feks Hitachis nye 12-tommer og denne lille Festool-saga – har de to nye sagene fra Makita uttrekksmekanismen foran i stedet for bak. Det gjør både bevegelser og fotavtrykk mindre, og saga kan gjerne stå helt inntil en vegg. Med mindre sag som “slenger rundt” i bruk ligger det også til rette for mer presise kutt, mener Coptool.

Med denne saga blir Makita alene om å tilby en nettdrevet og en batteridrevet versjon av samme sag, uten at jeg helt greier å se hvilke fordeler som skulle ligge i det for de som kjøper saga. Virkelig nyttig hadde det vært med en sag med både nett- og batteridrift, der man kunne kjøre på nettstrøm når det er tilgjengelig og batteri når man er utenfor rekkevidde.

Kapasitet og dimensjoner

Den nye saga byr på kapasitet og dimensjoner som seg hør og bør for et ti tommers blad (254 cm). 90 graders tverrkutt av over 30 cm, for eksempel. Saga gjærer hyggelige 60 grader til begge sider, og vipper 0-48 grader. Gjæringsanlegget har stoppere på 0, 15, 22,5, 31,6, 45 og 60 grader. Den veier rett over 26 kilo (nettdrevet versjon)

Protool Reviews mener denne saga langt på vei gir samme kapasitet som en 12 tommers sag, selv med “bare” ti tommers blad.

Anlegget har en solid bakvegg som er over 12 cm høy, og saga har en innebygget laser til hjelp for å finne ut hvor kuttet går. Makita utstyrer saga med to punkter for samle opp sagstøv med støvsuger: Et på baksiden av selve saga og et i bakkant av bladet.

Trådløs støvsuger

Den nye Makita LS1019L og XSL06 byr på en gammel funksjon på en ny måte med mindre kabelsurr rundt beina: Tilkobling til støvsuger.

Den nettdrevne saga kan kobles til strøm gjennom en hvilken som helst støvsuger med to trinns bryter, og støvsugeren starter automatisk sammen med saga. Det er standardfunksjonen som brukes “overalt”. Men hva med den batteridrevne saga?

Jo, her kommer Bluetooth til hjelp. Den batteridrevne saga har nemlig en trådløs, Bluetooth-basert støvsuger-“trigger”. Dette er en helt ny funksjon fra Makita, som introduseres på dette verktøyet.

Koblet trådløst til en støvsuger (som også må ha Bluetooth) starter støvsugeren samtidig som saga.

Det er foreløpig ikke særlig mye informasjon om å finne om denne funksjonaliteten, eller om den betyr at man må kjøpe en ny og dyr støvsuger for å benytte seg av den.

Kommer tilbake på det senere.

Coptools video fra prøvekjøringen:

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)