Kran-veteraner lager adapter for riktig bruk av løftestropper
Løftet t.h. på bildet viser en feil “alle” gjør, og som kan få løftestroppen til å ryke. To norske gründere med mye kranerfaring tar tak i feil bruk av fiberstropper i løft. Har laget SafeT løfteadapter.
Kortversjon: SafeT løfteadapter gir større flate og riktig anleggsdiameter til stropp og kjettingskrev under løft.
English summary: The lift (right) in the image above displays a mistake “everybody” does in lifting, and may cause the strap to snap. Norwegian startup company SafeT AS – run by two guys with decades of crane experience – has made a simple product that easily increases the contact diameter between strap and shackle. SafeT lifting adapter addresses an error being made every day, all over the world.
– FEIL BRUK AV FIBERSTROPPER I HELE VERDEN!
Når en pressemelding fra en fersk bedrift starter med den setningen, da vet man at avsenderen ikke er særlig skvetten.
Gründerbedriften SafeT AS i Verdal har utviklet en løsning som løser problematikken med utilstrekkelig anleggsdiameter ved bruk av fiberstropper i løft.
Som løser hvafforno´…?
Anleggsdiameter til løftestropp
Problematikken med utilstrekkelig anleggsdiameter ved bruk av fiberstropper i løft.
Og det betyr…?
For liten flate til å støtte stroppen under løftet. For mye vekt konsentreres i et for lite punkt. Ikke så ulikt forskjellen som at du bærer noe tungt med én finger eller med hele bredden av hånda.
Alle som har vært med på å løfte med kran vet at det er helt vanlig å bare huke løftestroppen rett inn på krok eller sjakkel. Løftestropper er laget for å bære en viss vekt, og er dimensjonert innenfor solide marginer.
Men kapasiteten henger sammen med anleggsdiameteren i løftet. Om du løfter noe i en stropp eller et tau, så er det forskjell på om stroppen ligger mot en knivsegg eller et rør når den belastes.
Stroppen svekkes og kan ryke
– Stroppen som lasten henger i, blir hektet på heiskroken i en bue med for liten diameter. Det vil si at buen blir krappere enn den skal være. Dermed øker risikoen for at stroppen ryker, sier SafeT i en pressemelding.
SafeT har løst problemet med å utvikle adapteren Trygg, som gjør buen mindre krapp. Løsningen er ett adapter som monteres i sjakkel, som vil gi økt anleggsdiameter mellom stropp og sjakkel. Problematikken gjelder også bruk av stropp i krok på kjettingskrev, hvor også anleggsdiameteren ofte blir for liten i kroken.
Her kan man enkelt feste inn et sjakkel med adapter for å gi stroppen den anleggsdiameteren den skal ha. Du oppnår den samme effekten ved å bruke et større sjakkel. Mye større. Vi snakker for eksempel 20 kilo rigg der 2 kilo strengt tatt er nok til å bære vekten, hvis bare stroppen får tilstrekkelig flate å ligge an mot.
SafeT AS – lang erfaring fra kran og løft
Bak SafeT AS står Lars Erik Bakken og Ketil Våg. To nordtrøndere med samlet sett over 50 års erfaring i kran- og løftebransjen.
– Som kranfører har du god oversikt og gjør deg tanker om hvordan ting kunne vært gjort både smartere og sikrere, sier Lars Erik Bakken.
I likhet med kollega Ketil Våg har han vært kranfører i mange år. I fjor tok de to tak i noen av ideene de hadde fra erfaringene sine bransjen. De stiftet selskapet SafeT AS, som tilbyr enkle løsninger som effektivt møter kravene til sikkerhet i løftebransjen.
– Vi startet SafeT fordi vi ønsker å påvirke løfteindustrien. Med enkel teknologi vil vi bidra til en ny beste praksis for alle som driver løfteoperasjoner i alle bransjer, sier Lars Erik.
– Målet er at det skal bli enkelt for alle å bruke løfteutstyr i tråd med forskrifter og krav som er satt av produsenten av løfteutstyr, supplerer Ketil Våg.
I samarbeid med Sintef og Sakkyndig virksomhet i Vitec AS, er produktet kvalitetssikret og godkjent slik at produktet er trygt å bruke. Samarbeidet har ført til en patentert løsning. Løsningen har fått internasjonal oppmerksomhet innen, blant annet innen olje og gass, havbruk samt bygg og anlegg.
SafeT løfteadapter
Produktet er sikret med patent i hele verden, og SafeT jobber nå for å få på plass forhandlere internasjonalt.
– Produktet bidrar til å redusere risiko ved at man enkelt kommer opp i produsentens krav om minste anleggsdiameter. Samtidig bidrar det til at man slipper å bruke overdimensjonert utstyr, forklarer Ketil Våg.
De to karene i SafeT AS mener løftebransjen er generelt dårlig til å etterleve kravet om anleggsdiameter. Kravet gjelder for både lette og tunge løft, uavhengig av vekt/belastning av stroppen.
– Stroppens oppgitte kapasitet reduseres umiddelbart ved feil bruk, og det kan oppstå skader på stroppens fibre. Det er umulig å oppdage før ulykken er et faktum, sier Våg.
Han mener det er en utbredt oppfatning at brukere i løft har et valg om regelverket skal følges. Det har man ikke. Slik praksisen er i dag, virker det som at brukere av løfteredskap ikke har satt seg tilstrekkelig inn i kravene til minimum anleggsdiameter både på stropper, kjetting og wire-stropper.
– Heldigvis har nå de fleste som driver med opplæring innen løft har forstått problematikken og har lagt ekstra fokus på dette under kursing. Da er det i iallfall håp for kommende generasjoner, sier Våg.