Nyheter

Slik unngår du dyre HMS-kort – bestill selv

Mange aktører tjener gode penger på å selge HMS-kort til norske virksomheter. Nå har Arbeidstilsynet gjort bestillingen enklere. Det kan bedriften din spare mye penger på.

Hva er det: HMS-kort. Bestill det selv. Du trenger ikke å kjøpe det dyrt fra noen andre.
Hva koster det: Kr 107,50 + mva.
Hvor kjøpes det: Hos Arbeidstilsynet, på hmskort.no

Alle virksomheter som tilbyr renholdstjenester eller utfører arbeid på bygge- og anleggsplasser skal sørge for at de ansatte har HMS-kort. Kravet gjelder både for norske og utenlandske arbeidstakere, samt for enkeltpersonforetak.

Det er kun Arbeidstilsynet som utsteder HMS-kort, og det foregår på nettsiden hmskort.no.

Det framgår av en artikkel Arbeidstilsynet har publisert.

Mangedobbel pris

Driver du virksomhet innen bygg og anlegg, så har du antakelig opplevd å bli kontaktet av en eller flere aktører som vil “hjelpe deg” med å skaffe eller fornye HMS-kort. Mot en klekkelig betaling.

– Mange blir kontaktet av slike aktører. Felles for tilbudene er at HMS-kortene koster mange ganger så mye som om virksomheten selv bestiller kortene direkte fra oss, sier Arbeidstilsynet.

Et kort som koster en drøy hundrelapp hos Arbeidstilsynet kan fort koste opp mot tusenlappen hos andre tilbydere. De tar seg altså svært godt betalt for å bestille HMS-kort. Kortene bestilles fra den samme tjenesten på nettet som du utmerket godt kan bestille kortene fra selv.

Svindel med HMS-kort

Det finnes også enda verre aktører i dette markedet. Useriøse aktører som slett ikke har til hensikt å hjelpe. Arbeidstilsynet blir jevnlig kontaktet at fortvilte virksomheter som har bestilt og betalt for HMS-kort, uten å ha mottatt noe som helst. Seksjonsleder Ørnulf Halmrast ved seksjon for godkjenninger og meldinger i Arbeidstilsynet advarer.

– Ansatte kan ikke settes i arbeid uten HMS-kort eller dokumentasjon på at arbeidsgiver har bestilt HMS-kort. Dersom kjøpte kort ikke blir mottatt kan virksomheten fort komme i en vanskelig situasjon med drift og økonomi, sier Halmrast i artikkelen.

I følge Arbeidstilsynet er det flere aktører som opererer i dette markedet. De tar typisk kontakt med nyetablerte virksomheter og enkeltpersonforetak. Noen gjennom telefonsalg, andre gjennom målrettet markedsføring via sosiale media eller søkemotorer.

Har du hørt om søkemotoroptimalisering? Disse folka er gode på det, og det er ikke til din fordel.

Arbeidstilsynet opplyser i artikkelen at etaten kjenner til flere tilfeller der både virksomheter og enkeltpersonforetak har forhåndsbetalt HMS-kort, uten at betalingen har kommet fram til Arbeidstilsynet. Og da kan du jo selv tenke deg hvorvidt det har kommet HMS-kort i retur til kjøperen.

Bestill HMS-kort selv

– Det kan føre til at virksomheten mottar en faktura fra IT-leverandøren til Arbeidstilsynet, i tillegg til den prisen de allerede har betalt til tilbyderen, sier Halmrast.

Oppfordringen fra Arbeidstilsynet er derfor klar: Bestill HMS-kort selv, direkte fra Arbeidstilsynet. Bestillingssiden hmskort.no har nylig blitt forbedret. Arbeidstilsynet har gått gjennom både språk og funksjonalitet for å gjøre det enklere å bestille kort. Det har blant annet blitt enklere å administrere mange kortbestillinger på én gang.

Og ikke nok med det. Nylig har Arbeidstilsynet laget appen HMS-kort. Her kan arbeidstakere selv laste opp portrettbilde og bilde av sin legitimasjon. Det gjør bestillinge og levering raskere – og antakelig mindre arbeidskrevende for formannen på bygget og den på kontoret som styrer bestillingene.

Bestillingsløsningen hmskort.no ble første gang lansert i januar 2020. Den versjonen hadde noen tekniske svakheter som kunne gi lang leveringstid og frustrerte bestillere. Det skal nå være vesentlig forbedret, og det skal bli enda bedre.

– Vi har testet den oppdaterte løsningen og appen sammen med bransjen. Med gode resultater. Arbeidet fortsetter framover. Det blir flere forbedringer i løpet av 2022, sier Ørnulf Halmrast i Arbeidstilsynet.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)