Nyheter

Spennende skalljakke

Puster, vanntett og tåler “alt”. Det er ikke småtterier L.Brador lover om høstens nye skalljakke. Stoffet er 20 ganger sterkere enn setetrekket på bussen. Det har de faktisk målt.

Den evige utfordringen for arbeidstøyet: Det skal tåle uker, måneder – og helst år – med skrubbing, bæring, skitt og andre påkjenninger.

Det skal holde regn unna kroppen, og den skal helst ikke bli så klam som en regnjakke når man jobber seg svett.

Skal tilfredsstille tre krav

Jeg har selv prøvd flere sånne “vanntett-men-puster-likevel”-jakker. Både av arbeidstøy og dyrt fritidstøy.

Det skal tilfredsstille tre krav:

  • Slitesterkt
  • Vanntett
  • Pustende.

Ikke nødvendigvis i den rekkefølgen. De jakkene jeg har prøvd har fint greid ett og to av dem, men måttet kompromisse på det tredje.

Én har vært slitesterk og vanntett, men heller tungpustet. En annen vanntett og godt pustende, men med slitestyrke som gelatin.

Det enkleste er å få til slitestyrken og godt pustende, men da er det gjerne vanntetthet det skorter på. I alle fall over tid.

Skalljakke med nytt stoff

Nye L.Brador 9001.
Nye L.Brador 9001. (Foto: Leverandøren)

Nå i høst har L.Brador kommet med en skalljakke de insisterer på skal greie alle tre.

Så bra at de har troen på at kjøperne kommer til å “føle det er hans eller hennes beste kjøp noen sinne, og samtidig en langsiktig økonomisk god beslutning”.

Den lista ligger høyt, du.

Trelags laminat

Skalljakken L.Brador 9001 er laget i et nytt stoff fra F.O.V Fabrics AB. Stoffet kalles TechSteel, og består av tre lag stoff som er laminert sammen til ett.

Det ytre stoffet sørger for slitestyrken.

På bildene ser det ut til å være mykere og ikke så “gnissete” som skalljakker ellers har en tendens til å være. Men den oppfatningen er altså kun tynt fundert på et bilde.

Her er produsentens (reklame)film. Det er mer å lese under videoen.

Vanntett og vindtett

Nye L.Brador 9001.
Nye L.Brador 9001. (Foto: Leverandøren)

Ytterstoffet er laminert sammen med et indre fór som hindrer fukt og en membran derimellom.

Sømmene er teipet og glidelåsene vanntette. Vannsøyla er oppgitt til 10 000 mm. Hetta kan justeres til hørselvern, men det sies ikke om det er plass til dra hetta utenpå en hjelm. Prisen er angitt til 3 295 kroner.

Mål på slitestyrke

Visste du forresten at det finnes mål på slitestyrke? Den kalles Martindale-verdi, og er en skala for angivelse av slitestyrke på tekstiler.

Stoffet på sofaen hjemme i stua ligger gjerne på 15-25 000. Møbler i offentlige miljøer, feks seter på offentlige transportmidler må holde ca 50 000.

“TechSteel”-stoffet i denne jakka holder til én milllion på denne Martindale-skalaen. Det vil si at stoffet i jakka er 50 ganger sterkere enn stoffet i sofaen hjemme, og 20 ganger sterkere enn setetrekket på bussen. I den grad det sier deg noe.

Det har man målt seg fram til ved å utsette stoffet for 1 000 000 omdreininger på et apparat sånn cirka som i denne videoen (det “interessante” kommer fra ca 1:25).

https://www.youtube.com/watch?v=KpNj_iO99xE

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)