Nyheter

Fire dager pr måned går i søpla

Hvilke timer vil du helst fakturere: Produksjon eller rengjøring? Håndverkere bruker opptil fire dager pr måned på rengjøring. Det har blitt forsket på. (Oppdatert)

Støv på byggeplass er farlig, tar tid og koster penger. Det er hva dette innlegget handler om.

Håndverkere bruker opptil fire dager i måneden på rengjøring av arbeidssted og byggeplass. I gjennomsnitt én til to timer pr dag.

Det har Festool forsket seg fram til.  Undersøkelse blant britiske håndverkere er omtalt på et nettsted for elektrikere.

Blir mer effektive med støvsuger

Av de 300 håndverkerne intervjuet i undersøkelsen anbefaler hele 97 prosent å bruke støvsuger for å bli mer effektive på jobben.

Ikke akkurat noen bombe, ettersom tallene blir brukt som et ledd i markedsføring av Festools støvsugere.

Farene ved støv på byggeplass

Festool i Storbritannia har gått sammen med The British Lung Foundation for å øke bevisstheten blant håndverkere om farene ved støv på byggeplass.

Det er ikke bare britiske lunger som har vondt av sånt støv, for å si det på den måten…

Mer overraskende er det at bare litt over halvparten av respondentene mente at renslighet er den viktigste fordelen med å bruke støvsuger.

Verktøyet lever lengre

Desto flere – hele 88 prosent – sa seg enig i intervjuets påstand om at bruk av støvsuger forlenger levetiden på verktøyet.

For min egen del er jeg litt i stuss på hva alt støvet gjør med støvsugerens levetid. Jeg har en gammel Dewalt som har slurpet i seg litt av hvert av sag- og slipestøv.

Støvoppsamling med syklon

Jeg har ikke fått ut fingeren til å kjøpe eller lage et støvoppsamlingssystem med syklonfilter (eksempel). Dermed går all herligheten inn i støvsugerens oppsamlingsboks og filter.

Resultat: Langt framskreden Støvsuger-Kols, og sugekapasitet nær null. Den suger så dårlig at støvet må feies inn i slangen med kost, og slangen må tas av og tømmes manuelt på utsiden. En bikkje med så dårlig pustekapasitet hadde vært avlivet for lenge siden.

Ved neste innendørs prosjekt av noe størrelse må den Dewalt-støvsugeren avlives og erstattes med yngre krefter. Den nye skal få avlastning og levetidsforlengelse med støvoppsamling med syklon, banna bein. Det blir det sikkert noen ord om her. (Kommenter under eller ta kontakt om du har erfaringer eller informasjon å by på om dette.)

Nok digresjon, tilbake til Festools støvsugerforskning.

Mer verktøyvaluta for pengene

Nøyaktig hvor mye hver enkelt sparer på å bruke støvsuger varierer naturligvis med type jobber og hvor mye man bruker støvsugeren.

– Men det er klart at ved å holde støv på byggeplassen unna maskinen, så reduseres slitasje og fare for skade betraktelig. Verktøyet krever mindre vedlikehold, holder lengre og gir bedre valuta for pengene til eieren, sier Festool om undersøkelsen.

Mer produksjon – mindre rengjøring

Bedre verktøyhelse, altså. Men enda viktigere: Du som gjør jobben kan bruke mer tid på produksjon og mindre tid på rengjøring.

Det er mer effektivt for bedriften og billigere for kunden. Renere for kunden er det også. Og akkurat det er gull for ryktet du gjerne vil at kunden skal spre videre.

Godt for helsa

Og aller viktigst: Støv som går inn i støvsugeren holder seg langt unna lungene dine. Når støvsugeren har gått tett for godt er det bare å hive den på fyllinga. Men du vil vel helst unngå det for din egen del…?

Lungesykdommer er den tredje største dødelige sykdommen i Storbritannia, og inhalering av trestøv øker dessuten risikoen for lungekreft.

Norske forhold

Underøkelsen i starten er fra Storbritannia. Hva med norske forhold, spør du kanskje…? Tja, spør du meg så spør jeg deg. Det finnes etter det jeg skjønner ingen lignende undersøkelser gjort i Norge.

Odd Arve Rygh i Motek opplyser at det tyske markedet generelt er opptatt av farene ved innånding av tre-støv.

Rygh er Moteks produktsjef på Festool. Han mener dette burde være relevant også for norske byggeplasser. Men her er det et litt annet fokus:

“Vanlig” eller for asbest

– I Norge er det mer vanlig at man skal ha en støvsuger godkjent for asbest eller en «vanlig støvsuger». I noen tilfeller så kommer spørsmålet om HEPA filter, sier Rygh.

– “Vanlig støvsuger”, hva vil det si?

– I all hovedsak selges det støvsugere som er godkjent i støvklasse L i Norge. I f.eks. Tyskland selger flere støvsugere som er godkjent i vesentlig strengere støvklasse M, sier Odd Arve Rygh.

De som ikke skal ha “vanlig støvsuger” i Norge, de ønsker en i den enda strengere klasse H, som fjerner alle helseskadelige partikler fra støvet.

  • Støvklasse L: TMK-verdier > 1 mg/m3
  • Støvklasse M: TMK-verdi > 0,1 mg/m3
  • Støvklasse H: Filtrerer 99,995% støv – for kreft- og sykdomsfremkallende støv. Mugg, asbest, impregnert treverk, bakterier.

Det er ingen ny problemstilling, og det er ikke første gang temaet blir brukt i markedsføring av støvsugere. Sikkert ikke siste gang heller.

Fokus på rent bygg

Det er betydelig fokus på rent bygg rundt omkring. Mest systematisk på større prosjekter, og antakelig mer tilfeldig på mindre prosjekter.

Tommy Starmer, produktsjef i Nordic Waterproofing, gir i et blogginnlegg noen råd.

Råd mot sykdom

Der handler det om å unngå sykdom på byggeplassen, og det er jo to sider av samme sak.

1. Reduser støv! Regelverket stiller byggherre og prosjektleder ansvarlig for HMS. Men hva kan du selv gjøre?

2. Rydd med én gang. Emballasje, ubrukte materialer, avkuttede deler som ikke skal brukes – alt bør ryddes bort.

3. Velg riktig produkt. Produkter som er enkle å legge gjør at de som monterer det ikke trenger å stå i ugunstige stillinger for lenge. Slitasjeskader i skuldre, knær, hofter og rygg kan reduseres ved å velge produkter som er enkle å montere.

4. Motiver ansatte til å holde ting i orden. Håndverkernes holdninger på byggeplassen har mye å si for om man lykkes med å holde alle friske.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)