Pakker 120 vedsekker i timen
Norske Vepak er i ferd med å gjøre suksess i Europa med sin egen maskin for pakking av ved i sekker. Pakker sekker fem ganger raskere enn for hånd. Nå lager de sitt eget demosenter og “Ved-Mekka” for fyringsvedprodusenter på Østlandet. Her kan du komme med egen ved og teste pakkemaskinen.
Tekst: Jørn Søderholm
Hva er det: Vepak, maskin for automatisk pakking av fyringsved i sekker.
Hva koster det: I overkant av en halv million.
Hvor: Demosenter på Sandvoll gård, Ski.
– For drøyt seks år siden hadde jeg med en kompis for å pakke vedsekker på gården. Etter en time i vedhaugen spurte han om hvorfor jeg ikke kjøpte en vedpakkemaskin.
Vepak AS
Det sier Ole Holtet, sivilingeniør, bondesønn og daglig leder i Vepak AS. Han har byttet ut høygaffel og fjøsdrakt med laptop og dress. Siden 2012 har han jobbet non-stop med å lage verdens første maskin for pakking av fyringsved.
– Folk trodde jeg var gal, men nå har vi snart levert maskiner for 20 millioner i 10 land, sier Holtet.
Seks maskiner er solgt i Norge og 19 til Sverige, Finland, England, Irland, Nederland, Belgia, Frankrike, Sveits, Tyskland og Estland.
I 2014 stiftet Ole Holtet og kompisen Jørgen Møinichen firmaet Vepak AS. Firmaet har laget en maskin – eller et system, om du vil – som pakker vedkubber i småsekker fem ganger raskere enn for hånd.
Flyttes på tilhenger
Maskinen er ganske omfangsrik, på størrelse med en 20 fots container. Dette er nok noe av det fysisk største “verktøyet” du kommer til å lese om her på Verktøy 24.
Vektmessig er maskinen ikke tyngre enn at den flyttes greit med en pickup eller SUV som trekker 3,5 tonn.
Mulig forretningsidé for en kreativ og arbeidsom sjel: Å drive mobilt vedpakkeri med en sånn maskin på hengeren og den minste lastemaskinen du kan finne på pickupen..?
Selv er Holtet svært fornøyd med farten salget har fått, og ser gode muligheter videre.
25 solgte maskiner
– Vi har 25 maskiner som står hos store og små vedprodusenter rundt i Europa. På denne tiden i fjor var det åtte. Folk utenfor norden bruker fyringsved mer og mer til matlaging, camping og til hygge samtidig som vi i Norge bruker det til å holde kulda ute”. Vår ambisjon er å modernisere vedbransjen, og bli en hjelpende hånd til vedprodusenter verden over, sier han.
Det er faktisk en større utfordring enn man skulle tro. Her er det nemlig mange forskjellige måter å gjøre ting på, nedarvet gjennom århundrer med lokale tradisjoner.
– Ser man på markedet på mikronivå, ville vi hatt like mange maskinmodeller, servicepakker, og utsalgspriser som det finnes potensielle kunder. Vi har brukt mye tid på å løfte blikket og forstå markedet på makronivå, og zoome inn på hvilket segment vi skal prioritere først.
Hvert land sine ved-tradisjoner
– Hvert land har sin måte å kappe, kløyve og pakke vedkubbene på. Vi har måttet ta hensyn til variasjon i lengde, diameter, tresort og pakkeformat, sier teknisk leder Fredrik Johansen.
Hans oppgave, sammen med lillebror Kristian, er å bygge maskinens styringssystem og få alt av sensorer, motorer, pneumatikk og mekanikk til å snakke sammen.
Franskmannen Joachim Lucas kom inn som teamets første ikke-ingeniør i fjor sommer. Han styrer salgsstrategien med stødig hånd:
– Vi satser internasjonalt. Men med en maskin som veier to tonn og kunder som vil ta og føle på hver detalj er det ikke bare å putte maskinen i lomma og hive seg på første fly. Vi har vært på noen syke kjøreturer med bil, tilhenger og maskin på kryss og tvers i Europa de siste årene. I desember i fjor kjørte jeg fra Nederland klokka åtte på morgenen, og var i Oslo klokka ti dagen etter. Det går i 40 km/t oppover, og 80 km/t bortover. Vindfanget på maskinen som er stor som en låvedør, humrer Lucas.
Flytter til hjemgården
Gutta i Vepak AS er i ferd med å legge gullkortet til Star Alliance på hylla. Du husker ordtaket om Muhammed og fjellet, ikke sant? Nå snur også Vepak-erne på rollene.
I stedet for å reise rundt med maskinen vil de i stedet bringe vedpakkerne til seg og maskinene. Fra november åpner de sitt eget demosenter på hjemgården utenfor Ski.
– Her kan kunder komme for å teste maskinene. Med eller uten ved, sier han.
15 november står en kvadratmeter stor åpen maskinhall klar. Store og små vedprodusenter fra hele verden blir tatt med fra Gardermoen og ut i skogen for å oppleve norsk ingeniørkunst og bonderomantikk.
Holtet og Vepak AS vender hjem til familiegården der det hele startet for 6,5 år siden.
Hvor mange sekker
– Hvor stor skal man være i vedsalg for at en slik maskin svarer seg økonomisk?
– Den “minste” kunden vår pakker 5 000 40L-sekker i året. Da ungene deres flyttet hjemmefra hadde de valget mellom å legge opp vedproduksjonen eller å automatisere. De valgte det siste. Den største kunden pakker 800 000 sekker i året. De har to maskiner, med behov for flere.
– Hva koster den?
– Den nye VEPAK 2019-modellen ligger på 550 000 kroner. Pluss mva og frakt, legger han til.
Hei, jeg er veldig interessert om den maskinen kan pakke asfalt og sement( 25 kg per sekk) takk)
Hei Jarle. Takk for interessen. Dessverre kan vi ikke hjelpe deg med det. Vi er “bare” en nettavis som skriver om verktøy og utstyr, vi selger det ikke. Ta kontakt med produsenten Vepak AS.
Se vepak.no
mvh Jørn / Verktøy 24