Nyheter

«Vi er blomsterbutikk, rørlegger, begravelsesbyrå og gartneri»

Th Endresen & sønn AS er rørleggeren i Vardø. På en øy i Finnmark hvor de teknisk sett ikke har sommer driver familien Endresen også begravelsesbyrå, blomsterbutikk og det lokale gartneriet.

English summary: Th Endresen & sønn is the local plumber in Vardø. On an island way up north, where they technically don’t get summers, the Endresen family also runs the local funeral parlor and flower shop.

Vi snakker med Thor Valter Endresen, daglig leder i Th Endresen & sønn AS og Strandgata Blomster og Begravelsesbyrå AS. Medregnet hans barn har de gjennom fire generasjoner holdt bedriften gående i Vardø, i praksis Norges østligste punkt.

I Strandgata i Vardø er rørbutikken og blomsterbutikken i samme lokale. De er blant få bedrifter som består langs veien. Foto: Brage Søderholm.
I Strandgata i Vardø er rørbutikken og blomsterbutikken i samme lokale. De er blant få bedrifter som består langs veien. Foto: Brage Søderholm.

– Vi har holdt på lenge nå. Bestefaren min Harry startet rørleggervirksomheten og fatter’n jobbet hos ham. Så har jeg overtatt og hun [datteren Anne-Marie] har også blitt rørlegger. Jeg har to sønner som også er rørleggere, men de har flyttet andre steder. Vi har 4 generasjoner med rørleggere som har jobbet her. Det samme med blomsterbutikken, der startet min bestemor og moren min jobbet også der. På et tidspunkt har vi vært oppe i 13-14 rørleggere, nå er vi bare to, sier sjefen.

Thor Valter begynte å jobbe ved siden av faren i feriene som 13-åring. Etter videregående og rørleggerutdanningen begynte han selv for fullt i bedriften.

Hvordan er det å drive bedrift ute i havgapet?
De fleste oppdragene våre er i forbindelse med oppussing av gamle hus og servicejobber. Vi holder oss mest til rør, kjøkken, bad, gulvvarme og slikt. Varmepumper har vi holdt oss unna hittil. Det krever kursing og vi må sende folk sørover. For vår del lønner det seg ikke og ikke har vi tid til det, så vi har spisset oss på mer standard rørjobber i hus og lignende.

▹Annonse

▹Artikkelen fortsetter


Sørpå blir det fort en kopp kaffe og kanskje en pølse samtidig

Har dere utfordringer her som ikke er andre steder?
Her er det en utfordring å få tak i varer og sånne ting, så vi må egentlig bygge oss opp et eget lager. I en storby har du egentlig grossister på hvert et hjørne. Der tar du handlekurven med deg. Vi har et lager på 4-500 000 kr per dags dato. Før var det enda mer, fordi fiskeindustrien her var større. Da måtte vi ha lager til dem hele tiden, fordi hvis ting stopper opp koster det mye penger. Nå har vi litt for kommunen, videregående skole, Forsvaret og de vanlige boligkundene. Utfordringen er å vite hva som trengs av varer ute i distriktene, og hva som det går mye av. Fordelen er at du slipper at effektiv arbeidstid renner bort i mange handleturer. Sørpå har du kanskje mange småjobber og flere turer innom grossisten, da blir det fort en kopp kaffe og kanskje en pølse samtidig. Her må du planlegge, men vi får til gjengeld mye god effektiv arbeidstid.

Da den gamle Rimi-butikken ble lagt ned overtok de smågodt-hylla og fylte mitt sitt eget smågodt. Foto: Brage Søderholm.
Da den gamle Rimi-butikken ble lagt ned overtok de smågodt-hylla og fylte mitt sitt eget smågodt. Foto: Brage Søderholm.

Andre fordeler med bygd kontra by?
Jeg tror vi kunne tjent det samme på 3-4 måneder i en storby som vi tjener på et år her. På den andre siden er vi veldig fleksible her, og ingen dag er lik den forrige. I tillegg kjenner vi alle kundene personlig. Du har en egen sikkerhet i det, for eksempel i forhold til betaling. Da slipper du inkasso og alt det der.

Plutselig må du skifte fra arbeidsklær til dress

Rørlegger og begravelsesbyrå er en interessant kombinasjon, hvordan fungerer det?
Du kan være på jobb som rørlegger hos en eldre dame eller mann. 3 uker senere kan de ha dødd, og da må vi besøke dem i et annet ærend. Vi har aldri helt fri heller. Vi kan ha på oss arbeidsklærne på dagen, og plutselig må du inn til butikken og skifte til dress.

Er det mange sånne tilfeller?
Ja, ca 25-30 i året.

Hvordan oppleves det?
Jeg har jobbet så lenge med det at følelser legger man egentlig til siden. Man prøver å se forbi det personlige i det og gå inn og være profesjonell. Jeg har begravet mine egne familiemedlemmer også, så da tar du sorgprosessen litt samtidig. Det er tungt å holde på sånn i et lite miljø, der alle kjenner alle. Samtidig er det noe fint med det også at man får være med på alt, spesielt med sine egne.

Er det noen synergieffekter mellom jobbene?
De er mest adskilt, det tror jeg nok. Det er vanskelig å sammenligne de to jobbene, men det skal være stil begge plasser. Det er viktig for oss å gjøre det ordentlig og være profesjonelle. Spesielt i distriktene tror jeg det er vanlig å holde på på denne måten, fordi du må gjerne ha flere bein å stå på.

Les også

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)