Det finnes to hovedkategorier sirkelsag: sidewinder og worm drive. De skiller seg ganske mye fra hverandre, men worm drive er sterkt underrepresentert i Norge. Hvorfor?
English summary: worm drive circular saws are underrepresented in Norway. Some brands have chosen to import them, but others are reluctant. Why is that? We’ve tried to figure out if it’s too much of a niche or if there’s actual interest in the Norwegian market.
Vi er alle vant med det tradisjonelle sidewinder-designet på sirkelsager. Håndtaket er montert på toppen av saga, og motoren stikker ut på siden av bladet. Disse kalles også direct drive-sager, som beskriver virkemåten godt. Motoren driver bladet direkte fra en aksling. Tradisjonelt har dette vært det eneste alternativet på det norske markedet, men de siste årene har konkurrenten dryppet over fra USA.
Amerikanerne har vært spoiled for choice og har lenge kunnet velge mellom sidewinder og det som kalles en worm drive (snekkedrev). Disse både ser annerledes ut og driver bladet på en helt annen måte. Først og fremst er det en lengre sag med bakmontert håndtak og motoren på linje med bladet. Ofte er de lengre, og gir dermed mer rekkevidde. Drivakslingen spinner en «worm» som igjen driver et tannhjul koblet til bladet. Dette leverer dreiemoment på en annen måte, og selv om bladet spinner saktere er det ofte en sterkere sag.
NB: ikke alle sirkelsager i denne stilen er teknisk sett worm drive selv om de kan se sånn ut. For enkelhets skyld har vi allikevel valgt å omtale dem som worm drive, fordi de ligner i utseende og er typisk modeller med mye dreiemoment.
Tidligere var det stort sett alltid høyremontert blad på sidewindere og venstremontert blad på worm drive. Personlige preferanser og om man er høyre- eller venstrehendt har spilt inn her for mange, men dette har endret seg mye de siste årene. Det er ikke lenger vanskelig å finne en sidewinder med bladet på venstre side, men det omtales fortsatt som en av faktorene som spiller inn når man skal velge.
De 3 store (Makita, DeWALT og Milwaukee) har – som mange andre merker – sine batteridrevne sager i worm drive-stil, og du ser dem støtt og stadig i bruk av amerikanerne. Det er også de eneste produsentene (så vidt vi kan se) som importerer og selger modeller på det norske markedet. Ikke at de er allemannseie – de er større og tyngre, og koster gjerne mer – men det finnes nordmenn som sverger til dem.
Amerikanerne liker dreiemoment
Hilti er en av produsentene som ikke har tatt sine modeller inn til Norge. Vi har spurt dem om hvorfor, og dette er det de svarer:
– Disse bakmonterte håndtak, worm drive-style sagene er ment for Hilti sin del kun på det Amerikanske markedet. Det er ikke laget en europeisk versjon (bruksanvisninger på Norsk osv) og Hilti har heller ikke planer om det. Grunnen tror har med tradisjoner å gjøre, disse worm drive-style sagene har mye dreiemoment noe som tydeligvis amerikanerne liker i tillegg til utformingen, sier produktsjef hos Motek Sindre Dyb.
Dyb legger til at den europeiske varianten SC 30WR er raskere og har større sagedybde, og kan dermed kappe en 2×4 i 45 grader, noe den amerikanske ikke kan.
HiKOKI har også en modell på 36V i worm drive-stil som de heller ikke tar inn her til lands. Her er deres svar:
– Det stämmer att Hikoki har en cirkelsåg med bakmonterat handtag, dock så är den inte lanserad på den Europeiska marknaden. Modellen är först och främst utvecklad för den amerikanska marknaden där såna typer av cirkelsågar är populärare, oppgir Måns Hermelin i HiKOKI Sverige.
Om den kommer till Europa i fremtiden har de ikke svar på.
“Feinschmeckere og folk som vet hva de vil ha”
Hos DeWALT har de valgt å gå en annen vei, og importerer én worm drive-modell til det norske markedet – DCS577 på 54V. Morten Christoffersen hos Stanley Black & Decker sier at dette er toppmodellen deres, men bekrefter at det er et nisjeprodukt.
– Vi har tatt inn én modell som vi selger jevnt og trutt. Den fyller et marked, men det er en nisje for feinschmeckere og folk som vet hva de vil ha. Den er stor og sterk og drar med 2600 watt. Vi måtte lage egne sagblader med firkantet hull i midten, fordi de vanlige med rundt hull glipper. De som kjøper vil ha det kraftigste, og synes det er «riktigere» å holde bak, sier han.
Hvorfor er de ikke vanligere å se i Norge?
– Markedet er ganske snevert, og den blir tung for mange. Volumet ligger på vanlige sager med 165mm blad. Vi har ti sager i forskjellige varianter, og denne er ytterpunktet på den kraftige siden. Blant forhandlerne våre er det få som har denne på lager, det er heller rene proffbutikker. De kjøpes nok ikke ved et uhell, det er typisk kunder som har sett den på nett og allerede bestemt seg, forklarer han.
Christoffersen legger til at sirkelsager har fått en ny renessanse etter at hurtigvinkler ble «allemannseie».
– Nå ser vi at flere kutt gjøres der man står, i stedet for å gå frem og tilbake til kappsaga, sier han.
Bedre rekkevidde og enklere å sikte
Vi stilte også spørsmålet i Verktøygruppa på Facebook for å finne ut hva mannen i gata mener. Er det bare en sær amerikansk greie eller finnes det behov og interesse også i Norge?
Dette svarer medlemmene:
«Mye bedre mtp. innsyn til bladet, bedre styring på saga da håndtaket er lengre bak. Bruker kun dette etter at jeg prøvde det en gang.. Tror ikke det er så populært i Norge enda da det er relativt nytt på markedet her. Når folk får prøvd det tror jeg ikke de går tilbake.»
«Riktig for her er topphåndtak så vanlig. I USA er framers mere fremoverlent. Butikken Hammerslaget.no selger mye fra USA og har blitt populært. Jeg tror tømrerleiren er litt delt i 2 i Norge; de konservative og de moderne. Bare min tanke»
«Er visst noen som har sånne sager i Norge, mange er fornøyd og. Har personlig ikke prøvd sånn type sag. Det har nok noe for seg med tanke på litt rekkevidde og enklere å sikte fram. Minus er den blir kanskje litt framtung når man kutter eks kledning oppover»
«Har Makita DRS780 og en av fordelene er at de er lettere å styre på frihåndssaging. Kunne dog tenkt meg XGT utgaven med bare 1 batteri istedenfor 2x18V»