Praktisk

Klemulykken som endret Fredriks liv

Først satte han fingeren fast i papirvalsen på jobben. Deretter så Fredrik Holm at hånda og armen sakte ble trukket inn i maskinen, og kjente at skulderleddet var i ferd med å gi etter. Se hvordan det gikk. (NB: Sterke bilder)

Tekst: Jørn Søderholm

Instrukser og sikkerhetsprosedyrer på arbeidplassen kjenner vi alle til. Hvor nøye er vi med å følge dem?

Fredrik Holm (34) fra Halden har fått erfare på den vonde måten hvor viktig sikkerheten er. I 2014 ble han utsatt for en alvorlig klemulykke på jobb som produksjonsarbeider på Saugbrugs.

– Den kvelden skulle jeg sikre at papirruller ble riktig festet inn i en maskin. Da jeg skal feste papiret på hylsa så kjenner jeg at langfingeren kommer i klem mellom hylsa og den roterende drivvalsen. Det første jeg tenker er at her har jeg ikke noe å stille opp med og at hvis jeg kjemper imot, så fører det bare til mer skade, forteller Holm.

Roterende valser drar resten resten av hånden og armen inn i maskineriet. Fredrik opplever at hud, nerver muskler og sener blir revet av. Armen var på vei til å bli dratt ut av skulderleddet idet noen trykket på nødstoppen.

Flere operasjoner

Fredrik Holm - portrett og ødelagt arm
Fredrik Holm ødela armen, men reddet livet. (Foto: Privat)

Som følge av arbeidsulykken blir Fredrik lagt i narkose og han må opereres flere ganger på kort tid. I dag har han en arm med betydelig redusert funksjon og han sliter med kroniske smerter. Halden-mannen håper at hans erfaring kan advare andre.

– Jeg er 30 prosent medisinsk ufør og har ikke sovet en hel natt på fem år. I tillegg til smerter så opplever jeg også angst og uro i kroppen etter hendelsen, sier Holm.

Historien om ulykken fortelles i en pressemelding fra Skydda Norge, som blant annet leverer sikkerhetsutstyr. Den er også omtalt i andre media, blant annet her og her.

Etter ulykken har Fredrik holdt flere foredrag om sin egen opplevelse. Der understreker han også viktigheten av HMS-forebyggende arbeid på arbeidsplassen.

– Man skal ikke kutte hjørner for å spare tid! Ser man at andre gjør ting som de ikke burde, så si ifra! Alle har et ansvar. Mange vet at det de gjør er farlig, men man skjønner ikke hvor ille det kan bli før man har sett eller opplevd det selv. Gjør ting 100 prosent etter boka, sier Fredrik.

I dag er han omskolert og jobber som rektor på en skole i Halden.

Arbeidsulykker

I 2017 ble det rapportert i alt 21937 arbeidsulykker til NAV fra ulike deler av arbeidslivet i Norge hvor 1214 tilfeller var klemskader.

Det er industri- og byggebransjen som er mest utsatt for klemulykker. Fellestrekket for ulykkene er ofte mangelfull bruk av verneutstyr eller at maskiner som benyttes ikke har god nok sikkerhet. Uansett årsak: Energien involvert avgjør hvor alvorlig skaden er.

Sannsynligheten for en alvorlig skade øker med vekten og/eller hastigheten på objektet som forårsaker skadene. Desto større vekt, eller større høyde objektet faller fra, desto større sannsynlighet for alvorlig skade.

– Ved små skader kan man bruke utstyr fra enkle førstehjelpssett for å stoppe blødninger. Ved større og mer alvorlig ulykker skal man unngå å flytte på personen som er skadet. Kontakt 113 og sørg for at personen er stabil og ved bevissthet til helsepersonell tar over, sier Jan Asle Espeland.

Han er regionsansvarlig og ekspert på arbeidssikkerhet i Skydda Norge.

Råd for å unngå klemskader

  1. Virksomheten skal gjennomføre en risikoanalyse sammen med en ekspert, sammenholde resultatet med kravene i henhold til Arbeidsmiljøloven og gjøre en avtale med en god HMS-leverandør om levering av det som trengs.
  2. Iverksett tiltak og bruk riktig utstyr som sikrer bedre beskyttelse for å minimere risikoen. Dette kan for eksempel være bruk av vernehansker og vernesko for å hindre klemskader.
  3. Hold hendene borte fra roterende utstyr.
  4. Følg instruksjonene til utstyret som brukes.
  5. Vær alltid bevisst på å ha ryggen fri. Da har man mulighet til å ta et steg tilbake og komme seg unna ved potensielle klemsituasjoner.
  6. Sørg for å være synlig! Bruk av synlighetsbekledning vil øke sannsynligheten for at du blir sett i tide.
  7. Det kan også være lurt å benytte seg av hørselvern med talefunksjon / medhør som vil dempe skadelig støy og fremhever tale.

– En elektrisk truck er nærmest lydløs. På arbeidsplasser hvor det kjøres truck kan hørselvern med talefunksjon være et godt tiltak slik at man hører andre folk roper ved farlige situasjoner, sier regionsansvarlig Espeland.

Behandling av klemskader

Alvorlige klemskader skal kun behandles av kirurg. Det eneste kollegaer og andre kan gjøre er å holde den skadde i live til helsepersonell tar over.

  • Ring 113.
  • Sørg for at pasienten puster.
  • Sørg for at pasienten ikke blør.
  • Frigjør pasienten
  • Hev skadestedet så høyt som mulig – over hjertenivå.
  • Hold pasienten varm og sørg for god blodsirkulasjon. Smertene kan føre til blodtrykksfall og pasienten kan gå i sjokk.
  • Ikke flytt unødvendig på pasienten – den skadde kan ha brudd i kroppen som ikke er synlig.

Symptomer på alvorlig klemskade

  • Bevisstløs etter klemskade
  • Pustevansker etter klemskade
  • Blek i ansiktet
  • Klam og svett hud
  • Merker på hud som bloduttredelser (blåmerke) etter klemskade.
  • Merker i mage- og brystregionen kan være tegn på alvorlig skade.

(Kilde: Skydda Norge / Næringslivet sikkerhetsorganisasjon)

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)