Praktisk

Bygger hus med Kapa foamboard, kniv og knappenåler

Hvor stort skal soverommet være? Hvordan bør kjøkkenbenken vinkles? Det kan være lettere å se i en fysisk modell enn på en skjerm. H22 – Vi bygger hus – del 3: Modellbygging med Kapa-plater foamboard og kniv. 

Hva er det: Fysisk modell av hus. Bygget med Kapa-plater / foamboard, brytebladkniv og knappenåler. 
Hva koster det: Fra kr 60 pr plate (50×70, 3 mm, enkeltplater)
Hvor kjøpes det: Flere steder. Vi kjøpte hos foamboards.no

English summary: We´re building a new home. Part 3: Building a model of the house, using Kapa foamboard, knife and needles.

Vi skal bygge nytt hus. En moderne enebolig med fleksible løsninger, til en familie i vekst og endring. Garasje med verksted til Verktøy 24. Og et helt byggeprosjekt å fortelle om til deg. 

Del 1 – beskrivelse av konseptet.
Del 2 – rydding av tomten
Dette er del 3 – bygging av fysisk modell av huset i foamboard. 

Bygningsdeler i kapa-plate
Skjæreunderlag med måleskala og rutenett er nyttig.

Forsinket etter klage

Denne serien trekker ut i tid fordi byggeprosjektet gjør det. En nabo har vært misfornøyd med å få et hus foran seg, og har klaget i to runder. Etter første runde omprosjekterte vi til et annet design. Siden har også det blitt klaget på. Nå er klagen inne i siste fase av behandling, til avgjørelse hos Statsforvalteren i fylket. De siste månedene har priser på trelast og andre byggevarer skutt i været, så vi har måttet fylle alt vi har av is i magen. 

Huset er tegnet og søknad sendt, og vi venter bare på at kommunen skal behandle byggesøknaden. I denne fasen av et prosjekt er man ikke særlig innstilt på å vente. Helst vil man sette spaden i jorda så fort som mulig. Eller i det minste gjøre noe konkret, håndfast og praktisk. Hva gjør man? Jo, man kan jo for eksempel sette i gang å bygge huset. 

Tegning og 3D modell

Ikke fysisk bygge huset i full skala, altså. Heller å bygge en modell i noenlunde forholdsmessig skala. I et materiale som er kurant å bearbeide med enkle midler, på kjøkkenbordet uten at de nærmeste omgivelsene fylles med flis, rask og avkapp.

Prosjektering av bygg foregår for det meste digitalt nå for tiden, i ulike varianter av 3D-modeller. Arkitekter bruker gjerne fysiske modeller til å vise bygninger og områder i en større sammenheng. Det er fint å kunne “gå gjennom” det ferdige huset på skjermen, og utforme huset i rominndeling, overflater, farger, finish og andre herligheter. 

Men det er jaggu fint å se huset fysisk foran seg også. Teste ut rominndeling, åpninger, flyt mellom rommene, plassering av innredningselementer og sånt. Eller bare se at det etterlengtede huset vokser frem. 

Vi begynte med papp. God, gammeldags brun papp fra pappesker i passe størrelse. Veggene skar vi til med en brytebladkniv, i en 1:200 skala etter målene på tegningen. Lengste yttervegg er 13,4 meter. Eller 13390 mm som det heter på tegningen.

Versjon 1.0 – brun papp i skala 1:200

Husmodell i brun papp
Første versjon av husmodellen, i brun papp. Rominndeling foregår med papir og saks.

Oversatt til den rudimentære pappmodellen ble den snaut 7 cm. Deretter skar vi til øvrige vegger i forholdsmessig størrelse etter målene på tegningen. Mønet på gavlveggene fikk sånn cirka riktig takvinkel, mens dører og vinduer fikk sånn cirka riktig størrelse og plasser. “Bygget” reiste seg på en baseplate sånn cirka som byggegrensa på tomta. Veggene festet vi med tape.

I løpet av en lørdag sto husmodellen versjon 1.0 ferdig. Dette foregikk på et stadium der kommunen hadde avvist det første designet. Vi måtte tenke nytt, spesielt på takformen. Ideen til takformen vi nå har fått lov til å bygge tok form denne lørdagen.

Den vokste bokstavelig talt fram mellom henda på oss, i form av grovt kuttet brun papp satt sammen med pakketape. 

Versjon 2.0 – Kapa foamboard i skala 1:100

Husmodell i papp og kapa
Fra første til andre versjon. Fra brun papp til kapa-plater.
Husmodell i kapa-plater
Versjon 2.0 i tidlig versjon. Esken de 50×70 store platene ble sendt i ble en utmerket base å bygge på.

Dette ble i neste omgang videreforedlet i en versjon 2.0. Bygget i Kapa-plater i skala 1:100, der den lengste veggen ble 13,4 cm. 

Et bilde modellen ga oss en viktig avklaring hos bygningssjefen i kommunen, og ble dermed et førende premiss i den videre prosessen. Arkitekt og utbygger Sonhus AS tok den grove pappsløyden inn i en digital utforming og konstruksjon med dataverktøyet Autodesk Revit. Det ferdige resultatet gikk inn som tegninger i søknaden. Det er altså der vi er nå. Ventetiden benytter vi til å bygge en modell versjon 3.0. Også den bygges med Kapa-plater og knappenåler, men i skala 1:50. 

Kapa-plater er et fabelaktig materiale til dette! Eller foamboard, som det også kalles. Materialet i platene er lett og stivt, mens bearbeidingen knapt kunne vært enklere. Man får kjøpt det i ganske store plater, i ulike tykkelser. Foamboard brukes i mange slags sammenhenger.

Det er en plate med papir på begge sider og en kjerne av skum. Grafisk bransje printer og trykker på det. Feks til plakater med bilder og illustrasjoner i større formater som skal vises fram på messer eller andre steder. Det skal etter sigende også være vanlig å bruke til ulike modelleringsformål fordi det er så lett å bearbeide.  

Slik brukes Kapa-plater / foamboard

Kapa-plate, kniv og vinkel.
Kapa-plater tilpasses med en hvilken som helst skarp kniv. Vinkel er nyttig.
Kapa-plate med knappenåler
Foamboard / kapa-plater festes med knappenåler.
Kapa-plate med knappenåler
Foamboard / kapa-plater festes med knappenåler.

Vi kjøpte inn liten stabel 50×70 Kapa-plater / foamboard. 3 mm til innvendige vegger og mindre deler, 5 mm til yttervegger og tak. Større plater enn 50×70 fås kjøpt, men den dimensjonen holdt til vårt bygg og er mest håndterbar. 

Foamboard kuttes enkelt med en skarp kniv, til både store formater og små detaljer. 

Skjæreunderlag med rutenett og måleskala er et godt hjelpmiddel. Gjør det enklere å kappe etter riktige mål og med riktige vinkler. 

Vinkel og linjal. En liten til detaljer, en større til lengre linjer. Vi brukte vanlige stålvinkler fra verktøykassa i garasjen.

Blyant og smal tusjpenn brukes til merking før skjæring.

Brytebladkniv. Brekkes av til ny spiss et par-tre ganger i løpet av en arbeidsøkt på noen timer. Jo ferskere spiss, jo lettere er det å få rene og nøyaktige snitt.

Knappenåler til festemidler. Jo større hoder, jo enklere er de å håndtere. 

Versjon 3.0 – Kapa foamboard i skala 1:50

Til versjon 3.0 gikk vi opp i målestokk, til 1:50. Det vil si at den 13,4 meter lange veggen vokste til 26,8 cm. Størrelsen går akkurat å bygge på et litt romslig kjøkkenbord. Det gir god plass til å prøve seg frem med innredningsplassering, og det er kurant å bygge innredningselementer som senger, skap, bord og trapper. 

Husmodell i kapa
Tredje versjon. Her har vi tatt steget opp til 1:50, for å teste ut innredning og rominndeling mer detaljert.
Hus innredning kapa-plater
Innredning og rominndeling testes ut.

Her kan man få opp en godt representativ modell på noen timer. Deretter kan man fordype seg i mange timer og dager med rominndeling og innredningsbygging alt hva hjertet begjærer. Siden foamboard har papiroverflate er det også enkelt å sette farger på flater om man ønsker det. 

Vi kjøpte Kapa-plater og skjæreunderlag hos nettbutikken foamboards.no, som holder til i Drammen. 

Vi har hatt mange timer med “husbygging” med Kapa-plater, kniv og knappenåler. Dels som moro og tidsfordriv, dels som helt nødvendig frustrasjonslindring i ventingen på byråkratiet. Anbefales til andre med byggeplaner på gang.

Husmodell i kapa
Designet vokser videre. Integrert balkong i bidelen er på plass. Ideen om en takterrassen på mellombygget stoppet her.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)