Praktisk

Smått er godt

Skal du kjøpe verktøy, og må velge en størrelse? Ta den minste. Her er en helt unødvendig artikkel som forteller hvorfor  små verktøy er (minst) like nyttig som store. 

Tekst: Jørn Søderholm

“Det er ikke størrelsen det kommer an på”.  

Verdens minst trøstende ord, dersom de blir ytret i en viss sammenheng der ingen mann ønsker å høre det. Selv om det objektivt sett er sant. 

I mange andre sammenhenger er det størrelsen det kommer an på, og da i betydningen at stort er bedre enn smått.

Stort eller smått – hva er best?

Lønnsdiskusjoner, for eksempel. Og fiskehistorier, hjul på firehjulstrekkere og TV-skjerm i stua. Gjerde mot naboen også, hvis du spør Donald Trump og enkelte rike villaeiere. 

I andre sammenhenger er det fortsatt størrelsen det kommer an på, men med motsatt fortegn. Minst mulig er bedre enn størst mulig. Gaver til dama, for eksempel. (NB: Fysisk størrelse, ikke verdi…). Energiforbruk, konfliktnivå og magemål er andre eksempler. 

Og verktøy.

Ja visst. Smått er bedre enn stort. Det er i alle fall en erfaring jeg har gjort på verktøyfronten gjennom årene. Man trenger naturligvis de store også – av og til. Her er det jo også individuelle ulike behov ute og går. Men de minste verktøyene løser forbausende ofte oppgavene best. 

Størst først

Til å begynne med kjøpte jeg størst mulig når det var behov for et eller annet. Eller i alle fall noe middels stort. 

Kniv? Diger samekniv, og en Morakniv til småtterier.
Kubein? Ja, jeg tar det der på ca en meter, takk.
Drill? Den storingen der, takk. Den greier nok å både skru og bore det jeg trenger. Så får jeg heller ta pause når det blir slitsomt. 

Sirkelsag, håndsager, hammere, pipenøkkelsett. Alt sammen størst mulig. Gjerne billigst mulig også. Da blir det skikkelig bra. 

Bacho 1/4″ i små størrelser

Første forsøk på å “gå smått” var med et lite sett Bacho 1/4″ piper i små størrelser, med den minste skalla og fleksibel forlenger. Det var nødvendig for i det hele tatt å komme til på motoren i en gammel seilbåt vi hadde. Det var dyrt til å være så lite. Men steike, for en hendig boks og verktøy. Det lille settet er fortsatt – 12-15 år senere – fortsatt primærvalget på små dimensjoner, selv med rikelige rustforekomster etter overvintringer i båt og kaldgarasje. 

Dremel trenger ingen nærmere presentasjon. Nytte og bruksbredde står i omvendt forhold til størrelsen. 

Hultafors 108 mini brekkjern
Hultafors 108 mini brekkjern. Nytteverdien er alt annet enn mini.

En av de første sakene jeg skrev her på sida var om det minste brekkjernet du har sett, en skapning fra Hultafors på størrelse med en spiseskje. Men det duger til overraskende mye. Det lille jernet er en favoritt i verktøykassa, og minst fire ganger så mye brukt som større brekkjern. 

Små borskrutrekkere med stor bruk

En test av 10,8V og 12V skrumaskiner avslørte at små maskiner har mye på by på i skruing. Med en vanlig chuck greier de fascinerende mye av boring også.

Her ble jeg blant annet imponert av styrken hos Makita, Fein og Milwaukee og en uslåelig utholdenhet på en Bosch-maskin. Alle med vekt, fysisk størrelse og prisnivå er i størrelse small. 

Sirkelsager i L, M og XS

Trio i sirkelsager.

Jeg har vært innom en del sirkel- og dykksager. Akkurat nå har jeg tre: 

1 L: En stor, sterk Festool dykksag på batteri. En deilig maskin som greier “alt”

2 M: En mindre og lettere Panasonic. Den har ikke blad nok til totoms skjæredybde, men med den er lettere og fysisk mindre og lettere å håndtere – og den greier rikelig. Inkludert kapping 30av mm benkeplate i eik. Den har dessuten en hendig oppsamling i av sagspon i skjermen. 

3 XS: En liten, nusselig 12V Bosch sirkelsag på batteri. Ikke stort større enn et par håndfuller og med et sagblad mer enn stort nok til de rundt 20 mm treverk motoren orker å dra gjennom. Eller 25 hvis man tar seg tida til å la saga jobbe. 

Når tynne materialet skal sages blir det oftest til at den lille Bosch-en får jobben, fordi det føles enklere og mer oversiktlig med den. Den holdes ofte i nærheten, og jobber gjerne i team med stikksaga. Da tar den lille sirkelsaga langstrekkene mens stikksaga tar svinger og kroker. 

Små kniver bedre enn store

Hultafors dobbelthylster til to kniver.
Hultafors dobbelthylster til to kniver. Universalkniv nærmest, Hultafors Presisjonskniv bak.

På knivfronten smått og godt også den dominerende filosofien. I praktisk arbeid har jeg to favoritter, helst i kombislire i beltet. Den ene er universalkniver med utskyvbart blad, i litt ulike varianter. Aldri langt unna, og er et utrolig allsidig verktøy.

Den andre er Hultafors Presisjonskniv, designet som en vanlig spiss tollekniv men med smalere blad og spiss. Suverent presis og allsidig. 

Hvilke egne erfaringer har du mtp valget mellom store og små verktøy?  

Lett og kompakt

Hilti SCO 6-A22 gipsfres
Hilti SCO 6-A22 gipsfres erkompakt og hendig. (Foto: Produsenten)

Smått og kompakt er også en trend mange av produsentene av profesjonelt verktøy holder seg til. Her er “lett og kompakt” mer brukte hedersord i markedsføring enn “stor og sterk”.

Styrken er der uansett. Nå er det de som lager det minste verktøyet med samme styrke som stikker av med den største seieren. 

Bottom line: Mange typer verktøy trengs i forskjellige størrelser. Men om du skal kjøpe verktøy, og lurer på hvilken størrelse du skal ta: Ta den minste. Det er best på presisjon, og du kommer overraskende langt med det. Så kan du heller kjøpe de andre opptil XL når du har konkret bruk for det.

Med mindre du VET at du trenger den aller sterkeste, naturligvis. Men da står du nok heller ikke og lurer på hvilken størrelse du skal velge. 

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)