Drill, slagskrutrekker eller begge?
Ved første øyekast ser de like ut, og de gjør i bunn og grunn den samme jobben. De roterer bits for skruing eller boring, med klokka eller mot klokka. Der stopper imidlertid likhetene, så hva skal du velge?
Kortversjon: for skruing og boring kan det meste gjøres med en vanlig drill. Når oppgavene blir flere, større eller tyngre kan det være lurt å vurdere å skaffe en av hver. Drill for boring og finarbeid, slagskrutrekker for tyngre skruing.
English summary: with driving and drilling, most tasks can be done with a regular drill. When the tasks get more frequent, bigger or heavier it might be a good idea to consider getting an impact driver as well. Drill for drilling (duh) and fine work, impact driver for heavier screws and bolts.
Med et stadig større og mer variert tilbud i verktøymarkedet er det fort gjort å gå seg vill. Mye ser likt ut, og det er litt å sette seg inn i hvis en bare trenger noe for å få jobben gjort her og nå. Dette er de viktigste tingene du trenger å vite om forskjeller og likheter mellom de to.
Drill
Den elektriske drillen har som regel en avtrekker og en knapp for å velge skruretning, girvelger på topp for hastighet og en justerbar chuck i front. Chucken er delen hvor bits settes inn, den har tre tenner som kan gripe fast «alt», du er altså ikke låst til spesifikke typer bits. Rett bak chucken er det vanligvis en kløtsj og innstilling for drilling.
Måten drillen fungerer på er at den overfører kontinuerlig dreiemoment fra motoren ut i chucken. Det er ikke mer komplisert enn som så, bortsett fra enkelte driller som har en innebygd hammer-funksjon. Dette er IKKE det samme som virkemåten til en slagtrekker, siden slagene her går i retning ut mot enden av bitsen. Dette kommer til nytte ved boring av hull gjennom hardere materialer som mur eller betong.
Kløtsjen gjør at drillen stopper å rotere når den møter nok motstand. Skrur du den helt over på drill-modus vil kløtsjen kobles ut og alt dreiemomentet i maskinen vil gå ut i det du har satt i chucken. For mindre, fine oppgaver er kløtsjen gull verdt, for eksempel ved montering av kjøkkenskap og annet finisharbeid. Ved tyngre skruing kan det hende kløtsjen må over på drill-modus, og maskinen må ned på laveste gir for mest mulig dreiemoment. Klarer den fortsatt ikke skru, er det her slagskrutrekkeren kommer inn.
Slagskrutrekker
Slagskrutrekkeren fungerer på en helt annen måte. For det første ser den enklere ut enn drillen, og er ofte kortere. I stedet for en chuck foran har den kun en enkel bitsholder, som betyr at alle bits må her være sekskantformet i ¼ tommer størrelse. Ofte har slagtrekkeren heller ikke mange innstillinger, nyere modeller har kun et par forskjellige hastigheter og noen ganger «smart-innstillinger». Innstillingene påvirker imidlertid kun rotasjonshastigheten og dermed antall slag i minuttet.
Virkemåten til en slagtrekker er at den har innvendige tenner som stikker ut fra siden på drivakslingen. Når motoren roterer og maskinen møter motstand møtes disse tennene, og lager dermed et støt i samme retning som rotasjonen. Disse støtene overfører en utrolig stor mengde energi på ett lite øyeblikk, og dette er grunnen til at slagtrekkeren kan drive inn skruer så mye mer effektivt enn en drill. Det tærer også mindre på batteriene enn en motor som må jobbe hardere hele tiden, som gjør at du får gjort mer arbeid før du må bytte eller lade.
Energimengden som overføres, kombinert med de mer enkle innstillingene på slagskrutrekkeren gjør at man fort gjort kan overstramme. Er du ikke forsiktig har du plutselig skrudd helt gjennom bordet du skulle feste, og gjort skruen om til en drillbit. Dermed egner slagtrekkeren seg ikke til finarbeid og finish, med mindre du enten jobber sakte eller er veldig dreven.
På den andre siden er den gull verdt på bindingsverk og annet grovere arbeid. En annen fordel mange slagtrekkere har er den lille størrelsen. Skinnet kan bedra, for mange slagtrekkere som er mye mindre enn en drill i samme batteriklasse har mer power å gå på.
Hva med kombi-pakker?
Mange produsenter og forhandlere tilbyr kombi-pakker. Disse leveres gjerne med både drill, slagtrekker, batterier og lader. Blant fordelene med disse kan være billigere pakkepris (men dobbeltsjekk) og at de tilhører samme batteriplattform. Hvis du ikke har noen av delene fra før, og skal i gang med større arbeid kan dette være en god løsning. At de tilhører samme batteriplattform er også en fordel for bytting mellom maskiner, og senere utvidelse av samlingen. Alternativt, hvis du har en drill fra før ville nettopp kriteriet med batteriplattform være noe av det første jeg vurderte ved kjøp av slagskrutrekker.