Åndedrettsvern er viktig! Jeg er flau over å vise fram dette bildet. Ser du hvorfor?
Bildet over – ja det er undertegnede, under sliping av gammel fugemasse – inneholder minst to feil. Kommer tilbake til det lenger ned.
Hvilke HMS-faktorer syndes det mest mot rundt forbi? Basert mer på magefølelse enn statistikk eller empiri våger jeg påstanden: Hørsel og luftveier er de kroppsfunksjoner som får mest juling og minst beskyttelse. Det foregår mye støvende, dampende og støyende arbeid med dårlig beskyttelse av luftveier og/eller hørsel. I verste fall helt uten.
Både gjør-det-selvere og proffer
Det gjelder både blant hjemmesnekkere, hobbymekanikere og dessverre også proffer. Heldigvis er det mye positiv fokus på dette hos de store, men det gjøres fortsatt mye rart hos alle de små.
Jeg var nylig innom et verksted hos en stor, proff aktør innen tungt utstyr. Verkstedet var stort, lyst, varmt og deilig, med et like deilig utvalg av verktøy og redskaper til rådighet. På en stor båndsliper står en kar i godt brukt mekanikertøy og kvesser et bor. Støynivået er ikke ekstremt, men høyt nok til at det er ubehagelig å komme i nærheten av maskinen. Litt støv var det også.
Gjett hva mekanikeren hadde til hørselvern og åndedrettsvern.
…
Nei, ingen anelse…?
En buff.
Seriøst. En buff, trukket opp over øra og nesen. Buffen er et brilliant klesplagg. Jeg bruker det hele tida, og håper oppfinneren av buffen har fått en pris. Men det er den er nok bedre vern mot kuldegrader enn decibel og støvpartikler.
Skydda og Tools
Nå slår Skydda og Tools et slag for mer fokus på åndedrettsvern. Kudos til Tools for det! Ifølge tall fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) rapporterer flere ulike yrkesgrupper å være til dels meget utsatt for støveksponering i arbeidet. De som oppgir å være høyest eksponert finner man innenfor sektorene bygg og anlegg, industri og landbruk, skriver Tools her.
Skydda har gjort en sesongaktuell vri. Hva slags åndedrettsvern skal man velge slik at man beskyttes riktig?
– Det første du må finne ut er hva du skal beskytte deg mot. Hvilket miljøer du oppholder deg i og hvilke typer støv eller gasser blir du utsatt for, er avgjørende for hva slags vern du bør velge, forklarer Pål Bakken. Han er butikkoordinator i Tools. I videoen nederst sier han litt mer.
Lavterskel åndedrettsvern
På bildet øverst har jeg tatt i bruk lavterskeltilbudet innen åndedrettsvern: Engangsmaske. Ved arbeid i mye støv (som ikke er giftig eller skadelig) tar den unna for det verste. Men det blir klamt og tett, og vernebrillene begynner fort å dugge. Er det noen måte å unngå det på?
– Ikke det beste vernet. Men det er et vern, sier Pål Bakken i videoen.
Hva er så de to feilene på bildet øverst?
En ting er at engangsmaske ikke er det beste vernet. Men når man i tillegg greier å ta maska på opp ned, så er den bare marginalt bedre enn en buff trukket opp foran nesen. Jeg brukte faktisk maska opp ned i flere timer, og oppdaget det ikke før jeg så på bildene. Det er flaut å innrømme det, men man får “bjuda på”…
Feil 1: Engangsmaska opp ned.
Skjegg er ikke bra i kombinasjon med åndedrettsvern. Det gjør at maska ikke får tette ordentlig mot huden, og den mister dermed verneeffekt. Det er viktigere på mer avanserte masker enn en engangsmaske.
Feil 2: Hår i ansiktet.
To hovedgrupper åndedrettsvern
Åndedrettsvern kan deles inn i to hovedgrupper:
Filtrerende åndedrettsvern (filterbeskyttelse): Luften går gjennom et filter som renser luften. Filtre fjerner forurensninger, men tilfører ikke luften oksygen. Finnes i varianter med hel- og halvmasker med utskiftbare filtre, filtrerende halvmasker og motor- eller vifteassistert åndedrettsvern. Det er stort sett denne typen vern vi holder oss med, og som vi trenger å få flere til å bruke.
Luftforsynt åndedrettsvern (trykkluftsystem/pressluftapparater): Her får bruker luft fra uforurenset kilde, og verneutstyret er uavhengig av omgivende luft. Denne formen for vern må alltid brukes i tilfeller der luften ikke inneholder nok oksygen, eller der forurensningens art og konsentrasjon er ukjent. Folk som trenger vern av denne typen vet formodentlig veldig godt hva de holder på med.
Mer nyttig info her, hos Tools. Og videoen til slutt: