PraktiskTest og vurdering

Flislagt gulv fikk nytt liv med Conteco mikrobetong

Mikrosement eller mikrobetong er i vinden. Se hvordan flislagt gulv i kjøkken og gang forsvant under et tynt, mørkegrått lag av Conteco mikrobetong. Sluttresultatet er tøft og robust, men prosessen er krevende.

Tekst: Jørn Søderholm

Ordforklaringer

  • Sement: Bindemiddel i betong. Brent kalkstein, malt til pulver. Knust kalkstein brennes og smeltes (sintres) til klumper (klinker). Klinkeren males til fint pulver.
  • Mørtel: Plastisk masse av sement, tilslag og vann før herding. Kan støpes, formes eller pusses, avhengig av konsistens.
  • Betong: Sement, tilslag og vann (etter herding).
  • Tilslag: Byggemiddel i betong. Sand eller stein i ulike graderinger. Kan være naturlig sand/grus eller knust fjell. Resirkulering ved bruk av knust tegl eller betong som tilslag mer vanlig senere år.
  • Mikrosement: Samlebetegnelse på systemer av overflatebehandling fra ulike produsenter. Spesialsement, ultrafint tilslag og farge. Blandes med polymer-basert væske til “mørtel” med konsistens som maling. Smøres/pusses på overflate i tynne strøk.

Gulv og vegger pusset med mikrosement er et populært designgrep nå for tiden. En nær sagt hvilken som helst overflate kan pusses til en betongaktig, robust finish med betydelig valgfrihet i både farger, nyanser og grad av “liv” og fargespill. Det kan man få til uten større ombygginger av dører, vegger eller listing, ettersom hele herligheten bygger beskjedent i høyde.

Mikrosement finnes i diverse varianter og framtoninger, med hver sine systemer av produkter og prosesser. Fellestrekket er at de “males” eller pusses på i flere tynne strøk, med en form for forsegling eller porefylling ytterst som sikring mot fukt og skitt. Mikrosement kan legges på de fleste underlag og materialer.

Tynne strøk

Grunnarbeidet er et annet fellestrekk. Alle stiller strenge krav til et ensartet underlag for å gi et ensartet sluttresultat. Ujevnheter i underlaget vil vises i overflaten, da strøkene er under en millimeter tykke hver.

Mikrosementen er fleksibel nok til å kunne bøye seg litt med underlaget, og er ikke avhengig av et “dødt” underlag i samme grad som fliser. Men det er ikke fleksibelt nok til å ta opp bevegelser i underlag i flere deler, feks rom med gulv i to deler.

Ett av to gulv, etter behandling med Conteco mikrobetong.
Ett av to gulv, etter behandling med Conteco mikrobetong. (Foto: Jørn Søderholm)

Systemet er testet på to små gulv. De er 17-18 år gamle, totalt 12 kvadratmeter og belagt med keramiske fliser på betong. Flisene ble sparklet, primet og pusset med et system av mikrosement fra danske Conteco. Selv kaller produsenten det mikrobetong, og mener det er noe helt annet enn mikrosement.

Forskjellen på denne mikrobetongen og mikrosement er litt teknisk og mest ordbruk. Mikrobetongen fra Conteco har ingen kalk, som ellers er vanlig i sement. For øvrig er det mest en forskjell i ordbruk, der Conteco Mikrobetong er ett av flere systemer innen kategorien mikrosement.

– Det er litt som med våtromsplater: Bare Litex lager Litex-plater, selv om mange i dagligtale kaller alle våtromsplater for Litex-plater. Det sier teknisk sjef Kai Lund i Bergersen Flis, som har agenturet på

Våtrom

Ett interessant aspekt ved Contecos system: Med riktig bruk av tilhørende Ardex membran og mansjetter er det så vanntett at systemet har fått dansk MK-godkjennelse til bruk på våtrom. MK er danskenes svar på det norske SINTEF Teknisk Godkjenning (TG), men systemet har p.t. ikke den norske TG-sertifiseringen.

Mikrosementsystemer er ellers ikke vanntett i seg selv, men legges vanligvis utenpå eksisterende vanntetting av våtrom, enten utenpå eksisterende vegg/gulv i forbindelse med oppgradering, eller på våtromsplate, membranplate eller annen godkjent membran ved nybygging av våtrom.

Conteco lagt i tørre rom

I testen ble gulvene pusset uten denne våtromsegenskapen, kun som nytt dekke på et eksisterende flislagt gulv i tørt rom. Mikrobetongen ble lagt av Runar Hansen, erfaren flislegger og deleier i Leif Runars AS.

Første strøk mikrobetong legges på
Flislegger Runar Hansen legger på første strøk. (Foto: Jørn Søderholm)
Conteco mikrobetong legges i tynne strøk
Conteco mikrobetong legges – som andre mikrosementsystemer – i syltynne strøk. (Foto: Jørn Søderholm)

Flisleggerfirmaet er i ferd med å innlemme Conteco mikrobetong i sin produktportefølje, som et godt alternativ til fliser også på høyt trafikkerte gulv som i butikker og andre offentlige arealer.

Jeg gjorde grunnarbeid, priming, bearbeiding/glatting, sliping og avsluttende lag for lukking. Kompetansen består av ferdigheter på normalt gjør-det-selv-nivå og et mikrosementkurs hos en leverandør for et par år siden.

Conteco Mikrobetong

I prinsippet legges Conteco mikrobetong etter følgende system.
1. Priming av ensartet, jevnt underlag
2. Beton Basic – 1 strøk 0,5 mm
3. Beton Medium eller Fine – 1-2 strøk á 0,5 mm
4. Fargeforsterker (color sustainer) – 1 strøk
5. Forsegling (sealer) – 2 strøk

De ulike produktene herder så raskt at et gulv skal kunne gjøres i løpet av 1-2 dager med systematisk arbeid og erfarne hender. Det er avgjørende viktig å sørge for at punkt én er ivaretatt, med et ensartet underlag der hele gulvet suger likt.

Fugene syntes gjennom

Her gjorde jeg et valg som kostet både arbeid, tid og produkter. Nærmere bestemt mer primer og et ekstra strøk mikrobetong.

Fuger sparkles med flislim
Gulvet ble primet og fugene håndsparklet med flislim. Det fikk jeg angre på. (Foto: Gro T. Søderholm)

Fugene i et eksisterende flisegulv er som sorte hull i verdensrommet: De suger til seg alt. I alle fall alt av fuktighet, med en oppsugsevne skyhøyt over flisene. Denne forskjellen i oppsug MÅ utjevnes før man legger på mikrobetong eller -sement. Ellers kommer fugene til å synes som et rutemønster i en ellers fin og ensartet flate.

I dette tilfellet ble flisegulvet primet med Ardex P4, en utmerket hurtigtørkende universalprimer. Deretter ble fugene sparklet til flisehøyde med Ardex hurtigtørkende flislim, før det hele ble primet ett strøk til.

Deretter la flislegger Runar det første strøket med Beton Basic.

Walk of shame. Fugene syns godt gjennom første strøk. (Foto: Jørn Søderholm)

Feiltakelsen kom til syne temmelig umiddelbart: Fugene skinte gjennom, like tydelig som ljugetrynet hos en tenåring når pappa spør hvem som har vanna ut spriten.

Flytsparkling hadde vært best

Dette kunne vært løst på flere måter. Sett i ettertid hadde det vært lurt å flytsparkle hele gulvet med lavtbyggende flytsparkel, og deretter prime hele gulvet med akrylprimer.

Kan hende det kunne vært løst uten flytsparkling, hvis bare fugene hadde blitt nøye penslet med akrylprimer før videre prosess.

primet med Ardex P51
Kampen mot fugene. Her er det primet med Ardex P51 etter andre strøk. (Foto: Jørn Søderholm)
Fuger synes gjennom mikrosement
Fugene ble ikke tilstrekkelig primet. Krevde flere runder med priming og ytterligere strøk mikrosement. Her har siste strøk P51 primer herdet, og venter på siste strøk mikrobetong. (Foto: Jørn Søderholm)

I stedet måtte det iverksettes en (nød)løsning med å rulle Ardex P51 akrylprimer vanntynnet 1:1 på begge gulvene. Det viste seg å ikke være tilstrekkelig med én runde: Fugene syntes delvis gjennom også neste strøk, og det ble rullet på nok en runde P51 – til en literpris Chanel sikkert hadde vært fornøyd med i tax free parfymesalg.

Conteco mikrobetong legges 0,5 mm tykke strøk
Flislegger Runar legger på andre strøk. Strøkene legges kun 0,5-0,6 millimeter tykke. (Foto: Jørn Søderholm)

Dermed måtte det også på et nytt strøk mikrobetong

Glatting skaper liv

Med de to æresrundene med primer og et dertil hørende ekstra strøk av mikrobetong hadde vi endelig et dekke der fugene ikke syntes gjennom. Det siste strøket mikrobetong fikk litt ekstra bearbeiding med vannspray og glattebrett.

Mikrosement etter glatting
Slik så det ut etter glatting. Tok jeg for mye Møllers tran…? (Foto: Jørn Søderholm)
Mikrobetong etter glatting, før fargeforsterker
…og slik så det ut noen timer senere, etter herding. Dette er overflaten etter glatting, før fargeforsterker.

Denne bearbeidingen skaper “liv” og fargespill i den ferdige overflaten. Å droppe denne glattingen gir en flate med lite fargespill. På de tidligere strøkene gikk jeg forsiktig over med en Mirka slipemaskin med Abranet-skiver i 240 korn for å fjerne nupper og ujevnheter.

Dette må gjøres med vanlig fint sandpapir når overflaten er tørr nok til å bevege seg på, men før den herder helt. Etter herding er det vesentlig tyngre å slipe ned dette.

Farge med pulver

Blandestasjon med kjøkkenvekt
På blandestasjonen var det for anledningen en noenlunde nøyaktig kjøkkenvekt, for å måle opp 15 gram farge pr kg pulver. Alt ble blandet med en vanlig blandevisp på drill. (Foto: Jørn Søderholm)

Conteco Mikrobetong er ikke fargesatt i grunnsubstansen. I likhet med andre mikrosementsystemer fargesettes den til ønsket farge og nyanse med tilhørende fargestoff, et pulver der det ble dosert med 15 gram farge pr kilo mikrobetong.

Mikrobetongen blandes ikke ut med vann, men med en tilhørende mix- og primervæske som gjør at strøkene binder seg til hverandre i et homogent lag.

Fargespill

Conteco fargeforsterker sprayes på
Fargeforsterker sprayes på med pumpekanne. (Foto: Jørn Søderholm)
Conteco color sustainer gnikkes inn
…og gnikkes inn i underlaget med en fiberklut. (Foto: Gro T. Søderholm)

Dagen etter det siste, ekstraglattede strøket mikrobetong ble det lagt på et tynt strøk med fargeforsterker (color sustainer). Denne gjør store ting med fargespillet i flaten, og er en viktig komponent.

Sprayes på med pumpekanne og gnis inn i flaten med en fiberklut.

Conteco sealer rulles på
Første strøk med forsegler rulles på. (Foto: Jørn Søderholm)

Til slutt ble det rullet på to strøk med forsegling (sealer) til systemet. Andre strøk må times riktig: Første strøk må være tørt, men ikke herdet. Da vil de to strøkene herde sammen til en overflate som skal tåle store ting.

En uke etter oppstart ble listene montert tilbake. Deretter fikk forseglingen herde ytterligere en uke før gulvvarmen ble slått på igjen.

Erfaringer

Med vante hender går det trygt å greit å legge ut mikrobetongen. Dette er andre strøk. (Foto: Jørn Søderholm)
Gulvet er ferdig, møblene er tilbake.

Her ble det det gjort noen erfaringer på ting jeg gjerne skulle visst på forhånd:

 1. Vær NØYE med å nullstille fugene. Ikke bare sparkle høyden, men også med priming for å stoppe oppsug. Vi valgte håndsparkling, men ville valgt flytsparkling sett i ettertid.
 2. Mikrobetong eller -sement kan godt legges av ufaglærte, interesserte gjør-det-selv-entusiaster. Men erfaring med mur, betong og/eller flis er en stor fordel. Krever nøyaktighet.
 3. Vi la ca 12 kvm gulv. Til dette gikk det med følgende:
  – 16 kg mikrobetong pulver
  – 250 gram farge
  – 8 kg (liter) mix & primer væske
  – 0,5 liter fargeforsterker (color sustainer)
  – 3 kg (liter/sett) tokomponent forsegler (sealer)
  – Pussebrett
  – Drill med blandevisp
  – Lys
  – Eksentersliper med 180 eller 240 papir
  – Spraykanne
  – Radio
  – Kaffe
  – 7 arbeidsdager med laber effektivitet og noe unødig venting

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

4 kommentarer

 1. Hejsan, väldigt informativ guide! Vad tror du om att lägga primer i fugen och behandla fugen med mikrosement dvs att du lägger en tunt lag med mikrosement tills fugen inte suger upp mer och sedan lägger du som vanligt när fugen inte tar till sig mer ?

  Mvh

  1. Hei Magnus. Takk for hyggelig tilbakemelding!
   Det høres ut som en interessant idé. Det vil innebære mange strøk og vil ta sin tid. Jeg antar sluttresultatet vil bli bedre enn med de håndsparklede fugene jeg prøvde. Gi en oppdatering med hva du finner ut, da :).
   Mvh Jørn / Verktøy 24

  1. Hei Hilde.
   For å si det kort: Ja.
   Det går fint. Begge gulvene i artikkelen du har lest var flislagte gulv med varmekabler i. Med mikrosemententen på er gulvene enda mer behagelige å gå/stå på enn med flisene.
   Med vennlig hilsen
   Jørn Søderholm
   Verktøy 24

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)