Vi bygger hus – slik blir vårt nye “hovedkvarter”
Vi skal bygge nytt hus. En moderne enebolig med fleksible løsninger, til en familie i vekst og endring. Garasje med verksted til Verktøy 24. Og et helt byggeprosjekt å fortelle om til deg. Del 1: Slik er konseptet.
Kortversjon: Vår familie går inn i en ny fase. Barna er voksne og flytter ut. Vi trenger en ny base for vår familie i årene framover. Vi bygger nytt hus i tre: Hoveddel, bidel og et bindeledd derimellom. Effektive og smarte løsninger skal gi en fleksibel bolig med godt inneklima. Dette er H22 – Vi bygger hus – del 1.
English summary: Our family is entering a new phase. Adult children are moving out. We need a new base for our family in future phases. Building a house in three: Main part, secondary part and a link in between. Efficient and smart solutions will provide a flexible home with good indoor climate. This is H22 – We are building a house – Part 1.
Verktøy 24 ble til på et kjøkkenbord i 2016. Nettstedet har vokst og utviklet seg ved dette kjøkkenbordet og i en liten, kald garasje der vi må dele plassen med en bil. Nå ligger det an til andre boller. Vi skal nemlig bygge nytt hus.
Eller mer konkret: Vi som står bak nettmagasinet Verktøy 24 og nettbutikken Umah skal bygge hus. Nærmere bestemt en enebolig, med tilhørende dobbelgarasje med loft. Verktøy 24 får bruke halve garasjen til permanent verksted, mens Umah får lager på garasjeloftet og showroom/fotostudio i bidelen.
Byggeprosjekt i artikkelserie
Før det skjer må huset prosjekteres, det må søkes og det skal bygges. Den prosessen kommer vi til å fortelle om her på Verktøy 24. Dette er første artikkel i serien “H22 – Vi bygger hus”, som forhåpentlig blir både lang og innholdsrik.
Prosjektet H22 startet i januar 2020. En tomt like i nærheten av der vi bor kom ut på markedet. Tomten er den siste tomten i et eneboligfelt som har blitt bygget ut siden begynnelsen av 2000-tallet. Den ligger i feltets fremste rekke, med fin utsikt mot Oslofjorden. I 20 år har den ligget ubebygget, mens feltet bakover har blitt fylt med voksne eneboliger i to og tre etasjer. Forrige eier bygde for noen år siden en enkel, liten hytte i en form for laftede bord.
For øvrig lå tomta ganske uberørt og nedgrodd av busker, kratt og noen trær. Vi vant budkampen om tomta. Nå lå alt til rette for huset vi har ønsket oss i mange år.
Tomannsbolig for liten
Vi er voksne folk, akkurat bikket 50. Barna er i ferd med å flytte hjemmefra. (De har vel egentlig flyttet hjemmefra for en stund siden. Som foreldre føler man seg litt mindre gammel når man kan snakke om “…i ferd med…”.)
Tomannsboligen som har huset familien gjennom hele barnas oppvekst er ikke like hensiktsmessig nå. Tre soverom og et bad på rekke og rad er praktisk i småbarnstiden. Men ikke fullt så praktisk når voksne barn tar med kjæresten på besøk hjem til mamma og pappa…. Det blir ikke bedre når de en dag forhåpentlig også har egne barn med seg.
Vi trenger et større hus.
Men det større huset trengs i realiteten kun i begrensede perioder. Når barna er hjemom med sine respektive, og hele familien kan ha det hyggelig sammen. Våre egne foreldre begynner å bli gamle. Vi vil gjerne kunne ha dem på besøk og ha det hyggelig, men uten at man trenger å gå oppå hverandre. Ditto for slekt og venner ellers vi gjerne vil ha på besøk. Noen dager i slengen, og kanskje en og annen uke. Et sted barna kan ha som base i en ferie. Være litt for seg selv, men også med mulighet for felles måltider og hygge.
Fleksible løsninger
Resten av tiden er vi bare to mennesker, og trenger ikke store plassen. Heller tvert imot: Jo mindre hus, jo mindre behov for renhold og vedlikehold og jo mindre luft som må varmes opp på de kalde vinterdagene.
Det settet med utfordringer har gjennom en designprosess blitt til prosjektet H22. Grunnkonseptet og planløsning har vi pønsket ut selv. Vi har knyttet til oss firmaet Sonshus AS, som har tegnet prosjektet i 3D med verktøyet Autodesk Revit. Gjennom diskusjoner – i disse tider foregår sånt stort sett på digital avstand – har Sonshus AS foredlet konseptet i detaljer og uttrykk, og fått det ut i en digital form som er håndterbar videre i prosessen. Sonshus AS er også ansvarlig søker i prosjektet. Søknadsprosessen har vist seg både lang og strevsom, men det skal vi komme nærmere tilbake til i en annen artikkel.
Bygget består av tre deler:
- Hoveddel, på snaut 100 kvadratmeter på ett plan. Her er alle funksjoner vi trenger for et dagligliv for to. Inkludert et rom som er kombinert hjemmekontor og soverom for gjester (og eventuelle barnebarn).
- Bidel, på snaut 50 kvadratmeter grunnflate og to etasjer. Egentlig halvannen etasje, ettersom halve arealet blir åpent over to etasjer for mest mulig luft og lys. Her er soverom, bad og et oppholdsrom med stue og enkle kjøkkenfunksjoner. Her er det også en romslig og delvis overbygget balkong i andre etasje, med fin utsikt mot fjorden.
- Mellombygg som binder de to delene sammen. Her er det et vaskerom med toalett og et enkelt bad, samt et rom danner et bindeledd mellom de to delene av huset og har stor åpning ut mot hage og atrium.
Sosialt eller ikke
Den grunnleggende hensikten er å bygge et hus i to nokså separate deler, med felles arealer inne og ute. Her kan vi dekke opp langbord til hele storfamilien ved de store anledninger. De to delene av huset har funksjonene som trengs. Så kan man være sosial eller eremitt akkurat så mye man vil. Når kun husets to gamle og bikkja er hjemme, kan bidelen stenges av uten behov for oppvarming.
Huset skal bygges i tre på betongsåle. Formodentlig med elementer, eller muligens precut byggesett. Vi skal ha en diffusjonsåpen konstruksjon. Med dampbrems og isolasjon med trefiber får vi et hus der veggene hjelper til med å regulere fuktigheten. Vi skal ha ha ventilasjon og ellers sånt som hører en bolig anno 2021 til, men vi skal ikke bo i en plastboks. Godt inneklima bør etter vårt syn ikke være avhengig av et ventilasjonsaggregat.
“Ærlige” og naturlige materialer er en viktig rettesnor for prosjektet. Det samme er lavt vedlikeholdsbehov.
Malmfuru og polert betong
Utvendig snakker vi kledning i jernvitrolbehandlet malmfuru og flat takstein i dempende grå fargetoner og ditto vinduer, dører og beslag. Innvendig snakker vi slipt og polert betong på flest mulig gulvflater og innvendige vegger med gips eller heltre. Innvendige vegger er ikke ferdig tenkt, så her får vi se litt hva som skjer.
Vi har vurdert massivtre, og ønsket lenge å bygge i det. Vi valgte til slutt reisverk med nevnte isolasjon, blant annet pga fleksibilitet i takkonstruksjon.
Hoveddelen av huset skal innredes som en konvensjonell enebolig, med fokus på god utnyttelse av plassen. Bidelen er beskjeden i størrelse. Her skal det innredes og planløses i “tiny house-ånd”, der hver kvadrat- og kubikkcentimeter skal utnyttes. Plassbygde møbler og kombinasjon av funksjoner står sentralt. En hylle kan ikke være bare en hylle. I bidelen må den også være trapp, for å nevne ett eksempel. Bidelen skal også fungere som showroom og fotostudio for Umah, en nettbutikk innen interiør og livsstil som “bor” og drives sammen med Verktøy 24.
Dobbel garasje
Garasjen er en dobbel garasje i to etasjer, på snaut 50 kvadratmeter grunnflate. Garasjeloftet ligger på samme plan og høydekote som huset, og skal hovedsakelig fungere som lager for familien, Umah og Verktøy 24. Selve garasjen ligger én etasje lenger ned.
Tomta er ganske flat og fin på den delen der huset skal bygges. På enden er det berg som skrår ned mot enden. Her skal vi sprenge vekk litt berg for å plass til garasjen. Den danner en overgang mellom innkjørsel og parkering på et lavere plan, samt garasjeloftet, huset og hagen på det høyere planet.
Mye vann skal renne ut i havet før vi får flytte inn i garasjen og huset. I mellomtiden har vi et helt byggeprosjekt å utforske i tekst, foto – og forhåpentlig litt video.
Ja denne siden var en skjult skatt 🙂
Vi skal og til med bygging! Fantastisk med økte priser nå etter påske og 😣 vi trenger selv litt lykkeønskninger så! Det er en fantastisk prosess da 😊
Hei Jøran. Tusen takk for en hyggelig tilbakemelding. Velkommen til oss i Verktøy 24. Takk for lykkeønskning med to utropstegn. Det trengs 😅!
mvh
Verktøy 24
Jørn Søderholm
Oppdaget nettopp denne siden, kjempefin side/blogg! 🙂
Og lykke til med husbyggingen!! 😉